Kiedyś miałam przepis na rewelacyjne nadzienie do papryk pieczonych z kuskusem właśnie, ale na przestrzeni lat oczywiście gdzieś mi zaginął, tak więc testuję nowe. Uwielbiam kuskus, więc nie trzeba mnie było dwa razy namawiać ;-D
Ten przepis pochodzi ze strony : http://allrecipes.co.uk/recipe/14255/beef-and-couscous-stuffed-peppers.aspx
A przetłumaczony wygląda tak :
składniki
Dla ilu osób: 6
5 zielonej papryki
900g mięsa mielonego wołowego
250g posiekanej cebuli
1 zielona papryka, posiekana
6 ząbków czosnku, drobno posiekane
500g sosu do bolognese(takiego ze słoika a nie z torebki), jak Dolmio'S
80g posiekanej cebuli
175g kuskusa o smaku pomidorowym (??? nie wiem o co chodzi więc daję zwykły)
225g startego dojrzałego sera Cheddar
sposób przygotowania
Przygotowanie: 25 min | Gotowanie: 20 min
1. Rozgrzej piekarnik do 190 C / Gas 5.
2. Przetnij papryki na pół, umieść je w naczyniu do pieczenia i odstawić.
3. W dużej patelni na średnim ogniu, smaż mięso mielone przez 5 minut. Dodaj 250g pokrojonej cebuli, posiekanej zielonej papryki i czosnek. Zmniejszyć ogień do małego, dodać sos i dusić a w międzyczasie przygotować kuskus.
4. Przygotować kuskus według wskazówek na opakowaniu, ale dodać pozostałą cebulę do wody przed dodaniem kuskusu. Kiedy kuskus jest zrobiony, połączyć go z sosem. Napełnić papryki mieszaniną. Posyp każdą paprykę z tartym serem.
5. Piec w temperaturze 190 C przez 20 minut lub do stopienia się i lekkiego zbrązowienia sera.
Ten przepis pochodzi ze strony : http://allrecipes.co.uk/recipe/14255/beef-and-couscous-stuffed-peppers.aspx
A przetłumaczony wygląda tak :
składniki
Dla ilu osób: 6
5 zielonej papryki
900g mięsa mielonego wołowego
250g posiekanej cebuli
1 zielona papryka, posiekana
6 ząbków czosnku, drobno posiekane
500g sosu do bolognese(takiego ze słoika a nie z torebki), jak Dolmio'S
80g posiekanej cebuli
175g kuskusa o smaku pomidorowym (??? nie wiem o co chodzi więc daję zwykły)
225g startego dojrzałego sera Cheddar
sposób przygotowania
Przygotowanie: 25 min | Gotowanie: 20 min
1. Rozgrzej piekarnik do 190 C / Gas 5.
2. Przetnij papryki na pół, umieść je w naczyniu do pieczenia i odstawić.
3. W dużej patelni na średnim ogniu, smaż mięso mielone przez 5 minut. Dodaj 250g pokrojonej cebuli, posiekanej zielonej papryki i czosnek. Zmniejszyć ogień do małego, dodać sos i dusić a w międzyczasie przygotować kuskus.
4. Przygotować kuskus według wskazówek na opakowaniu, ale dodać pozostałą cebulę do wody przed dodaniem kuskusu. Kiedy kuskus jest zrobiony, połączyć go z sosem. Napełnić papryki mieszaniną. Posyp każdą paprykę z tartym serem.
5. Piec w temperaturze 190 C przez 20 minut lub do stopienia się i lekkiego zbrązowienia sera.