środa, 10 kwietnia 2013

Pierogi z kapustą i cebulką

Jak to mówią, jak jest w domu alergik jedzeniowy to na diecie jest cała rodzina. Ja mimo, że pierogi z kapustą i grzybami lubię, musiałam znaleźć alternatywną wersję bez grzybów aby chłopa nie potruć. No i tak wpadłam na te pierogi, z kapuchą kiszoną i cebulą :-)

Link do przepisu : http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/pierogi-z-kapustą-kiszoną

I przekopiowany :

nadzienie:

1 kg kapusty kiszonej
5 dkg tłuszczu
4 dkg cebuli
sól
pieprz
(bułka tarta)

ciasto:

50 dkg mąki
1 jajko
sól
4 dkg słoniny przetopionej do polania

1. Przyrządzić nadzienie: kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna), zalać wodą i ugotować bez przykrycia w niewielkiej ilości wody na silnym ogniu.

2. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Kapustę odcisnąć z wywaru przez ścierkę, zemleć w maszynce lub posiekać, wymieszać z tłuszczem i cebulą, przysmażyć, dodać soli i pieprzu. (Wywar zużyć na zupę wraz z odciśniętym sokiem). Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.

3. Sporządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą (¾ szklanki), wyrobić ciasto. Wałkować je dość grubo, wykrajać krążki średniej wielkości. Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie. Zlepić brzegi pierogów na przestrzeni wąskiego rąbka; układać na tacy lub na sicie. Włożyć do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osączyć, położyć na okrągły półmisek ogrzany, polać tłuszczem i zaraz podawać.

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zrób to sam - Indyjski ryż wg. Gordona

Widziałam gdzieś, kiedyś wideo, jak robił (Gordon Ramsay) ten ryż do kurczaka tikka masala, a ja jako, że wymyśliłam sobie równie indyjską potrawę z kurczakiem, postanowiłam ugotować ryż w ten sposób.
Pierwszy raz miałam do czynienia z ryżem basmati (król ryży! ryżów? whatever) i muszę przyznać, że nie dość, że robi się banalnie prosto to jeszcze wychodzi pysznie, o ile się nie przeholuje z pieprzem ;-)

Link do strony z przepisem i filmikiem : http://www.channel4.com/programmes/gordon-ramsay-cookalong-live/articles/how-to-cook-rice-video

I przetłumaczony przeze mnie przepis z "poprawkami", aby było tak jak w filmiku :

Składniki to :
400 g ryżu basmati
3 strąki kardamonu
2 gwiazdki anyżu
600 ml zimnej wody (zimna = ryż sypki, ciepła = ryż kleisty)

sobota, 6 kwietnia 2013

Kurczak w maśle

Zachciało mi się kuchni indyjskiej i konkretnie tego przepisu po obejżeniu My kitchen rules, gdzie dwaj "chłoptasie" robili właśnie takiego kurczaka (butter chicken), z tym, że nie do końca im wyszedł ;-) Jednak i tak wyglądał mega zachęcająco, tak więc odszukałam książkę "Szczypta smaku... Indie" którą zakupiłam już daawno temu, aczkolwiek jeszcze, żadnego przepisu z niej nie testowałam. Przyszła kryska na matyska i w końcu się zdecydowałam. Okazało się, że wszystkie przyprawy mam w domu, co na pewno było dużym ułatwieniem i argumentem na tak :-)

Okładka :


Zdjęcie z przepisu :


Przepisany :

na 6 porcji

kawałek (2cm) korzenia imbiru, posiekany
3 ząbki czosnku, posiekane
75 g migdałów, blanszowanych
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki chilli, w proszku
1/4 łyżeczki goździków, mielonych
1/4 łyżeczki cynamonu, mielonego
1 łyżeczka garam masala
4 strączki kardamonu, lekko pokruszone
400 g pomidorów z puszki, posiekanych
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 kg filetów z podudź kurczęcych, bez skóry i kości, pokrojonych na dość duże kawałki
5 łyżek ghee lub sklarowanego masła
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
6 łyżek liści świeżej kolendry, drobno posiekanej
4 łyżki gęstej, tłustej śmietany

czwartek, 4 kwietnia 2013

Quiche z łososiem i szpinakiem

Recepturę dorwałam w biedronkowych "Moje smaki życia". Przepis autorstwa Jana Kuronia. Osobiście coraz bardziej wkurzają mnie przepisy z tej gazetki bo są szalenie nieprecyzyjne. W tym się domyślałam, jakie ma wyjść ciasto po sposobie robienia, więc wcześniej masło musiałam wrzucić do lodówy, żeby było zimne, wodę też dolać zimną, żeby wyszło kruche. No ale podobno głupia nie jestem więc przepis wyszedł ;-)

Wygląda to tak :


A przepisane tak :

Składniki :

Ciasto :
200 g mąki
100 g masła
2 jajka
szczypta soli

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Red velvet cupcakes - czerwone babeczki z kremem


Skoro jeszcze teoretycznie siedzimy w temacie świąt, to zaprezentuje babeczki ;-) A nóż ktoś takie na stół zechce zaprosić, bo w sumie, czemu nie?

Na moje "pożegnanie" z ostatnim miejscem pracy namówiono mnie, żebym coś upiekła. W założeniu miało
być to ciasto, ale danego dnia ochoty nie miałam specjalnie na nic wymyślnego, więc jakże genialny pomysł wpadł mi do głowy aby zrobić nie wymagające wysiłku przecież babeczki! Nic bardziej mylnego, przy babeczkach chyba urobiłam się bardziej niż gdybym ciasto robiła, ale co tu dużo mówić - warto było!
Przepis wzięłam ze strony Moje Wypieki gdzie jest on w wersji halloweenowej, ja zrobiłam klasyczną, od dłuższczego czasu już mnie korciło, żeby zrobić babeczki red velvet... No i zrobiłam.

Link do przepisu : http://www.mojewypieki.com/przepis/pocalunek-drakuli-babeczki-red-velvet

Przepis Marthy Stewart z 'Cupcakes'

Składniki na 24 babeczki:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki cukru (dodałam 1 szklankę)
1,5 szklanki oleju
2 duże jajka
pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka maślanki lub kefiru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki białego octu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.