niedziela, 27 października 2013

Schab duszony w piwie

Powiedzieć można, że zdecydowanie męski przepis ;-) No bo kotlety schabowe i piwo? Chyba nie wymaga to dalszego komentarza ;-)
Dostałam ostatnio (we wrześniu :-P) kilka gazetek kulinarnych i w jednej z nich przyuważyłam ten przepis. Jest on na schab w piwie z puree z ziemniaków i innych roślin najróżniejszych ;-) Ja szarpnęłam się na sam schab, tak więc na to przepis wam zapodam. Dla ciekawych całego dania załączam chyba wystarczająco czytelne zdjęcie przepisu :-) 

Zdjęcie z gazetki "Gotuj krok po kroku" :


Przepisana część o schabie duszonym (trochę zmodyfikowana) :

4 kotlety schabowe
1 czerwona cebula
1 butelka piwa słodowego (330 ml) (u mnie żubr ciemnozłoty, tylko to dostałam)
1 kostka warzywna
2 łyżki margaryny (u mnie olej)
1 łyżka mąki
szczypta cukru
sól
pieprz

piątek, 25 października 2013

Zrób to sam - pomidorowy sos do pizzy

Z braku przecieru pomidorowego pewnego dnia po zrobieniu już ciasta na pizzę, doznałam szoku, jednak skoro pizza już się robi, a do sklepu przecież taaaaaaak daleko ;-) Trzeba było sobie jakoś radzić.
Robota poszła mi intuicyjnie, bez szperania w internetach, wymyśliłam sobie jak zrobić sos na pizzę.
Rzadko się zdarzają tu takie (totalnie moje) przepisy, tak więc korzystać :-P

Składniki (na około 2 średnie/duże pizze) :

1 puszka pomidorów
2-3 ząbki czosnku
garść liści bazylii
łyżeczka suszonego oregano (dałabym świeże, ale nie mam)
sól
pieprz
szczypta cukru (do pomidorów z puszki, które nie mają tej naturalnej słodyczy jednak, no ale wg. uznania)

czwartek, 24 października 2013

Ciasto jogurtowe z galaretką

Korzystam z cudzego kompa, mój dalej nie współpracuje, do tego ogranicza mnie czas, więc bez zbędnego gadania...
Ciasto upatrzyłam sobie już dawno na jednym blogu, zrobiłam z okazji urodzin Mego na ogół nie jedzącego ciast, jednak te z galaretką pałaszuje :-)
Tak więc ciasto jak najbardziej imprezowe (jak w przepisie oryginalnym), u mnie urodzinowe ;-)

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://smaker.pl/przepis-imprezowe-jogurtowe,60376.html

Przekopiowany :

Składniki

jogurt naturalny, 400 g
żelatyna, 2 łyżki
cukier puder, 80 g
galaretka rubinowa, 1 op
galaretka niebieska, 1 op
herbatniki, 6 szt

niedziela, 13 października 2013

Francuskie zawijaski pomidorowe

Nie, nie ja wymyśliłam nazwę tego dania ;-)
Podczas ostatniego pobytu w domu mama nakupowała mi kila gazetek z przepisami i ten pochodzi z jednej z nich. Zakupiłam ciasto francuskie bez celu i jak spędziło parę dni w lodówce uznałam, że można spróbować coś z niego nowego zrobić ;-)
Niby w przepisie jest jajo, ale moim zdaniem można spokojnie je ominąć.

Okładka gazetki z której wzięłam przepis :


Zdjęcie przepisu :


I przepisany :

1 duże opakowanie ciasta francuskiego
kilka sporych plastrów szynki gotowanej lub innej dowolnej wędliny, np. salami
kilka plastrów dowolnego żółtego sera
2 opakowania serka twarogowego typu Almette o smaku pomidorowym
świeża bazylia
1/2 słoika pomidorów suszonych w oliwie
1 jajko

niedziela, 6 października 2013

Szarlotka na szybko

Przerwa spowodowana zarówno brakiem czasu jak i tym, że od pół tygodnia w moim kompie siadło wifi i cierpię, a z telefonu wpisów dodawać nie idzie...
Dziś dość szybki i smaczny sposób na "zutylizowanie" zalegających w domu jabłek, których ze względu na porę roku jest pewnie sporo :-)
Trafiłam na bloga w poszukiwaniu innego przepisu, ale natknęłam się na tyle świetnych, że jednak zrobiłam najpierw ten ;-)

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://raspberriescream.blogspot.co.uk/2009/09/szarlotka-bardzo-szybka.html

Przekopiowany przepis :

Ciasto:

300 g mąki
150 g cukru
100 g masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

oraz:
4 duże jabłka
3-4 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki grubego cukru kryształu(dałam demararę) do posypania