poniedziałek, 25 listopada 2013

Superszybki makaron z wieprzowiną i imbirem

Ostatnio będąc w Polsce zakupiłam książkę o kuchni chińskiej Goka Wana. Miałam ją na liście już dawno i wahałam się nad wersją angielską, ale jak zobaczyłam wersję polską to już brałam "w ciemno". W ciemno nie do końca, bo jednak kupiłam ją pod wpływem obejrzanego programu gdzie te wszystkie przepisy cudnie gotował. I tak na pierwszy ogień z tej oto książki, poszedł przepis na szybki makaron z mięsem.

Książka wygląda tak (zdjęcie podkradzione z internetu, ale załączam źródło) :

http://ecsmedia.pl/c/kuchnia-chinska-wedlug-goka-b-iext23369422.jpg

Załączę wam też zdjęcie jak to danie na stronie (i w książce) Goka wygląda :

http://www.gokwan.com/food/super-speedy-noodles-with-pork-and-ginger-gok-cooks-chinese/

...a przepis przeze mnie przepisany ma się następująco :

Danie dla 4 osób
Czas przygotowania : 10 min
Czas smażenia : 10 min

20 dag suszonego cienkiego makaronu jajecznego
1 łyżka oleju arachidowego
40 dag polędwiczki lub schabu wieprzowego, pokrojonego w paski
kawałek imbiru długości 2cm, obrany i grubo posiekany
2 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
1 łyżka pasty krewetkowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
3 łyżki wody
sól i zmielony biały pieprz
marchewka, oskrobana i pokrojona w cienkie słupki
2 dymki, pocięte w cienkie paski
1 łyżka oleju sezamowego

sobota, 23 listopada 2013

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Udało mi się przywrócić do życia kompa, więc wracam z przepisami :-) Na pierwszy ogień może najnowszy, bo testowany wczoraj, na prostą domową potrawkę z kurczaka. Przepis znowu zaczerpnięty z bloga Małgoo, znowu wyszło pysznie, z resztą zaraz wszystko pokażę ;-)


Link do wpisu z przepisem : http://czytaczka.pinger.pl/m/20491612

Ja napiszę proporcje jakie ja robiłam, bo tak będzie łatwiej ;-)

Składniki :

2 małe piersi z kurczaka (pojedyncze)
2 małe marchewki
1 puszka groszku (330g)
1 liść laurowy
1 mała śmietana 12% (ja użyłam kwaśnej gęstej, bo na takie się niestety tu dzieli śmietany)
1-2 łyżek mąki (ziemniaczanej lub jak u mnie kukurydzianej)
2  łyżki oleju (do smażenia)
sól i biały pieprz (bo tak, może być czarny spokojnie ;-) )

piątek, 8 listopada 2013

Zupa gulaszowa

Jesień pełną parą, więc przestawiam się na dania rozgrzewające i sycące :-) W mojej kuchni od pewnego czasu na tony leci papryka i pomidory (z puszki na ogół, ale nie zawsze) i to jeden z przepisów który również je zawiera. Próbowałam się spiąć na prośbę, żeby możliwie szybko dodać przepis, bo się zachwalałam jak mi zupa posmakowała, ale wyszło jak wyszło... ;-)

Przepis pochodzi z książki "Z kuchennej półeczki : Zupy" i wygląda tak :


A przepisany tak :

Składniki (dla 6 osób) :

1 łyżka oleju
500 g chudej wołowiny mielonej
2 cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki mąki
225 ml wody
400 g pomidorów, pokrojonych w kostkę, z puszki
1 marchew, drobno pokrojona
225 g pieczonej czerwonej papryki, bez skóry i dokładnie oczyszczonej
1 łyżeczka papryki
1/4 łyżeczki nasion kminku
szczypta oregano
1 l bulionu wołowego
60 g długiego makaronu, połamanego w małe kawałki
6 łyżek kwaśnej śmietany
kolendra, do dekoracji
sól, pieprz