wtorek, 28 stycznia 2014

Wegetariańskie burgery z tofu i czerwonej fasoli

Tak, zaszalałam (lub oszalałam) porywając się na wege burgery ;-)
A tak właściwie jest to moja próba gotowania z książek które pokupowałam. Przepis ten pochodzi z najnowszego nabytku, czyli "Jesteś tym co jesz - książka kucharska" autorstwa Gillian McKeith. Tak, był kiedyś taki program w TV, laaaata temu. Promował zdrowe odżywianie, zażywanie ruchu itd. Sporo miesięcy temu wpadła w me ręce książka "Jesteś tym co jesz" z masą ciekawych informacji, zasadami odżywiania itd. 
Ale. Właśnie, "ale"! Ale brak w tej książce przepisów. Kiedy więc przypadkiem w me ręce wpadła książka z przepisami właśnie, w cenie bardzo niskiej, już jej nie wypuściłam z rąk ;-)
I tak, dalej w mych próbach jedzenia i ogólnie życia zdrowiej postanowiłam dać szanse wege burgerom i temu całemu tofu, czymkolwiek to jest...

Książka w wydaniu polskim wygląda tak :

żródło zdjęcia : http://ecsmedia.pl/c/jestes-tym-co-jesz-ksiazka-kucharska-b-iext4837338.jpg

A przepis z mojego wydania prezentuje się tak :


Przetłumaczony przeze mnie ma się tak :

na 6-8 porcji

1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
1 marchewka, obrana i pokrojona
410 g puszka czerwonej fasoli, opłukana i odcedzona
220 g wędzonego tofu, pokrojone na 2 centymetrowe kostki
75 g nasion słonecznika
1 mała garść natki pietruszki
2 łyżeczki warzywnego bulionu w proszku

niedziela, 26 stycznia 2014

Świderki z ciasta francuskiego z bekonem i serem

Raz już prezentowałam tu paluchy serowe, jednak są tak pyszne, że każda nowa wersja jest przeze przyjmowana z radością. Przeglądając nowo odkrytego dla mnie bloga o gotowaniu z cudownymi zdjęciami natknęłam się na nie i co tu dużo pisać, oczywiście musiałam spróbować :-) Efekty moich działań poniżej.

Link do oryginalnego przepisu : http://amatorskiegotowanie.blogspot.co.uk/2013/02/paluchy-hagrida.html

...i przekopiowany :

Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej np. takiej z biedronki (może być równie dobrze inna szynka wędzona, bądź wędzony boczek w plastrach)
- ulubiony ser żółty

wtorek, 21 stycznia 2014

Tymbaliki czyli kurczak w galarecie

Jeden z  zaległych przepisów (których mam całe mnóstwo), który robiłam pierwszy raz w i na wigilię.
Mężczyzna mój niestety jest nie-rybo-żerny, a wychodzę z założenia, że święta są jednak po to aby się radować, nie głodować, tak więc kiedy dla siebie robiłam karpia w galarecie, żeby nie czuł się poszkodowany czy coś, zrobiłam również kurczaka w galarecie :-)
Przepis podkradłam od niezawodnej Małgoo, która mi go podsunęła ukradkiem, jak kilka innych kiedy prowadziłam poszukiwania co by tu na pierwszą własną mą wigilię upichcić.

Link do przepisu Małgoo : http://czytaczka.pinger.pl/m/4606029/kurczak-w-galarecie

A już składniki i opis jak robiłam piszę sama ;-) Bo mam dużo biedniejszą wersję niż autorka, bo i bez majonezu i bez jajek... także polecam zajrzeć również do niej :-)

2 pojedyncze piersi z kurczaka
marchewka
kawałek selera
kawałek pietruszki
kostka rosołowa (lub przyprawy)
groszek
kukurydza
żelatyna + woda

niedziela, 19 stycznia 2014

Placki ziemniaczane

Ostatnio był szał na placki, to patrząc na czas wykonania (20 minut podobno) uznałam, że też podejmę się wyzwania, bo placki złe przecież nie są, a ziemniaki mam w domu zawsze... :-)
Chłop się uparł, że skoro robię placki z surowych ziemniaków z cebulą to on sobie sam poradzi i tak w kuchni powstawały w tym samym czasie dwie wersje placków ziemniaczanych! Tak sobie szaleliśmy w porze obiadowej...

Przepis na moje placki podkradłam Małgoo, o stąd : http://czytaczka.pinger.pl/m/20978050

"Moja wersja" (czyli ilość składników) ma się tak :

6 średnich ziemniaków
1 mała cebula
jajko
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

sobota, 18 stycznia 2014

Pierniczki świąteczne

Święta święta i po świętach, a mnie złapało na ciasteczka :-) Przed świętami nie miałam czasu na upieczenie pierniczków, ani zrobienie w kuchni czegokolwiek, to nadrabiam po ;-) Pierniczki lubię cały rok a nie tylko podczas świąt!
Z zachwalań we wpisie, przepis podkradłam Bafce, aby o cudowności pierniczków przekonać się osobiście.

Link do wpisu-przepisu z którego skorzystałam : http://smakoszka.pinger.pl/m/20586504

Przekopiowany przepis :

SKŁADNIKI (na ok. 5 blach pierniczków):

* 200 g cukru
* 300 g miodu
* 240 g masła lub margaryny
* 800 g mąki
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka imbiru
* 4 łyżeczki przyprawy do piernika (np tej: smakoszka.pinger.pl/m/4056873)
* 5 żółtek
* 2 szczypte soli

czwartek, 16 stycznia 2014

Azjatycki przysmak z indykiem i makaronem

Robiłam wczoraj i indyk pierwszy raz wyszedł mi taki pyszny i totalnie nie suchy i w ogóle danie przypadło mi mega do gustu, że spieszę z dzieleniem się przepisem! ;-)
Kolejny przepis z książki (z których przecież nie gotuje i tylko stoją i się kurzą ;-) ) Dr. Oetkera "Szybko i zdrowo od A do Z", zaskakująco prosty i całkiem szybki w wykonaniu a jedzenia wychodzi masa ;-)
I tak, wiem, znowu indyk...

Dla przypomnienia okładka książki :


Zdjęcie przepisu :


I przepisany :

4 porcje

1 porcja : 375 kcal

600 g sznycli z indyka
łyżeczka sosu sambal oelek (5g)
5-6 łyżek sosu ostrygowego
2 łyżeczki przyprawy w proszku "pięć smaków"
500 g porów
400 g kalafiora
4 marchewki (po 100 g każda)
strąk papryczki chilli (10g)
2 łyżki oleju (np. oliwy, 20 g)
sól
100 g makaronu sojowego

czas przygotowania : 30 min.

sobota, 11 stycznia 2014

Pieczony udziec z indyka

Czegoś takiego jeszcze nie robiłam, więc rzuciłam się w czeluści internetu w poszukiwaniu przepisu i oto jest! Wyglądający zachęcająco na marynowany udziec z indyka pieczony z cebulą w rękawie do pieczenia. Nigdy jeszcze "takich siupów" nie odstawiałam, ale i tak musiałam coś wymyślić. Udka miałam dwa, to i z marynatą lekko poeksperymentowałam, co zobaczycie niżej ;-)

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://smaker.pl/przepis-pieczony-udziec-z-indyka,36583.html

I przekopiowany, jak zwykle, przepis :

Składniki :

    udziec z indyka, 1 szt. ok,1kg.


    MARYNATA:
    1/2 szklanki oleju
    łyżeczka soli
    łyżeczka czarnego pieprzu grubo zmielonego
    łyżeczka curry
    zmiażdżone dwa ząbki czosnku
    łyżka ketchupu
    łyżka musztardy ostre j/np,francuska lub sarepska/
    Poza tym:
    duża cebula
    Rękaw do pieczenia

środa, 8 stycznia 2014

Wiejski barszcz czerwony na śmietanie

Przepis, a raczej wskazówki co do wyrobu, w wigilię dyktowała mi przez telefon Mama Chłopa mego, bo ten uznał, że przepis co znalazłam na barszcz na śmietanie jest przekombinowany, jego mama robi dobry, więc jak już barszcz ma być dla niego, to niech ugotuje taki.
Okazało się to bardzo proste, choć mętne jak sami zaraz zobaczycie, bo nie ma żadnych absolutnie konkretnych proporcji... Nie znoszę tego. Ale robiąc na czuja podobno wychodzi mi dobry, więc napiszę jak to się robiło ;-)

Składniki (na duży gar barszczu) :

3 duże buraki (lub około 5-6 małych)
kiełbasa (jak lubicie więcej, dajcie więcej)
szklanka śmietany (ja na duży garnek dałam dużą śmietanę do zupy 18% piątnicy)
łyżka mąki
sól

dodatkowo :

jajka ugotowane na twardo
ugotowane ziemniaki
smalec + cebula + boczek na skwarki

niedziela, 5 stycznia 2014

Dietetyczne sznycle z indyka zawijane z kolendrą

Nie, nie jestem na diecie, choć pewnie by się przydało. Obiecałam chłopu i sobie, że zacznę gotować z książek już posiadanych, bo strasznie mi o to głowę suszy mężczyzna mój, że kupuje a później tylko stoją te książki... Tak więc w najbliższym czasie będą lecieć takie przepisy, o ile tylko mi czasu starczy ;-)

Na początek więc leci ten przepis, z książki którą kupiłam z ciekawości autorstwa Magdaleny Makarowskiej "Schudnij pysznie jesienią i zimą". Ciekawość ma chyba uzasadniona, na ogół to pory roku gdzie się raczej na wadze przybiera niż traci ;-)

Okładka książki wygląda tak :

http://www.dobreksiazki.pl/okladki/duze/schudnij-pysznie-jesienia-zima-o121666.jpg
Książka ogólnie bardzo fajna, dieta niestety nie dla mnie (właściwie wyklucza węglowodany), ale kilka przepisów zdecydowanie wpadło mi w oko, m.in. ten :-)

Przepis w niej wygląda tak :


A przepisany tak :

Składniki :

4 sznycle z indyka
4 suszone pomidory
4 plastry szynki wędzonej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki musztardy
pieprz świeży
czerwona czubryca