czwartek, 20 lutego 2014

Kremowe risotto z kurczakiem i pieczarkami

Nakupowałam ryżu arborio i tak sobie leżakował w szafce czekając aż się zbiorę na odwagę zrobienia risotto. Jakoś zrażona do wyrobu risotto nie paliłam się specjalnie do tego, ale oczywiście u Małgoo

Link do przepisu u Małgoo : http://czytaczka.pinger.pl/m/13030163

Przekopiowany przepis :

Do przygotowania potrzeba:
2 torebki ryżu, ok. 1 l bulionu (wiadomo najlepszy wywar ale ja robię z kostki, czyli do kostki bulionowej dodaję litr wrzącej wody i mieszam), duża cebula, 3 łyżki masła, 200 ml śmietany 18 lub 22%, 1 żółtko, sól, pieprz, opcjonalnie pieczarki, szczypiorek, pierś z kurczaka, ryba, owoce morza itd.

Ryż płuczemy wodą i pozostawiamy, aż cała woda odcieknie.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju.
Pieczarki kroimy na 4 części i smażymy na tej samej patelni, z której zdjęliśmy kurczaka.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej łyżce masła.
Gdy cebula będzie już szklista dodajemy ryż i pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy aż zrobi się przeźroczysty, szklisty.

Następnie dodajemy po 2 chochelki bulionu i cały czas mieszając czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Tę czynność powtarzamy dopóki ryż nie stanie się miękki ale ‘al dente’.

Dodać kurczaka i pieczarki.

Na koniec mieszamy żółtko ze śmietaną i dodajemy do ryżu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszając trzymamy na ogniu jeszcze parę minut

Potrzymałam z 5-7 minut danie na ogniu, żeby ryż wypił śmietanę.


sobota, 15 lutego 2014

Koktajl bananowy


Już jakiś czas czaiłam się na jakiś koktajl z mlekiem i bananem, ale czas mijał, bananożerca wykańczał zapasy bananów w domu, więc rano się zebrałam i ostatkiem sił i składników zrobiłam chyba najprostszy koktajl bananowy pod słońcem. 


Przepis wzięłam stąd : http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/11/koktajl-bananowy.html

Przekopiowany ma się tak :

banan
szklanka mleka
łyżeczka cukru lub miodu

Obranego ze skórki banana pokroić na małe kawałki.
Wrzucić do wysokiego naczynia, dolać mleko i dosypać cukier (lub dolać miód).
Zmiksować przy użyciu blendera albo specjalnej nasadki do koktajli.


piątek, 14 lutego 2014

Babcina zupa marchewkowo ziemniaczana

Pamiętam, że w dzieciństwie babcia robiła mi podobną zupę, stąd dałam jej tu taki tytuł. Jak parę miesięcy temu byłam chora, to i chłop stawił czoła garom i swojej pierwszej w życiu zupie i ugotował też z tego (poniższego) bądź podobnego przepisu, tak więc to na prawdę nie jest trudne ;-)

Link do przepisu na jakim się opierałam : http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-zupy/142-przepis-na-zupa-marchewkowo-ziemniaczana-

Przekopiowany :

Składniki na 6 porcji:

    ½ pęczka natki pietruszki
    1 cebula
    100- 150g boczku
    400g marchewki
    200g ziemniaków
    500ml wywaru mięsnego
    1 łyżka oleju
    gałka muszkatołowa, sól, pieprz

czwartek, 13 lutego 2014

Walentynkowe miodowe babeczki

Przepis upatrzyłam sobie w książce Rachel Allen "Bake", która już za długo leżała nie wykorzystana.
Przepis jest szybki i na prawdę prosty, tak więc może warto w walentynki (lub nie tylko) uraczyć takim wypiekiem swoją drugą połowę?
Ja co prawda walentynek nie obchodzę, ale na takie babeczki chętnie się skusiłam ;-)

Książka wygląda tak :

Zdjęcie pochodzi stąd

A fotka przepisu ma się tak :


niedziela, 9 lutego 2014

Pełnoziarnista pizza cztery sery

I ja coś na dzień pizzy postanowiłam zrobić (po prawdzie to dzięki temu mam pomysł na obiad ;-) ).
Do tej pory często dodawałam do zwykłej mąki mąkę pełnoziarnistą, dziś postanowiłam spróbować na odwrót... Do tego masa sera, co może pójść nie tak? ;-)

Składniki na 2 duże pizze na średnim spodzie :

Na ciasto :

350 g mąki pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej
250 ml wody
1 saszetka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Na sos :

200 ml przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 czubate łyżeczki oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka natki pietruszki

Na wierzch (na 1 pizzę) :

1 kulka mozzarelli (125 g)
20 g parmezanu
80 g sera gouda
40 g niebieskiego sera pleśniowego

sobota, 8 lutego 2014

Tarta ze szpinakiem i szynką

Miałam jakiś tydzień ciśnienie na szpinak, co w końcu zaowocowało prostą i w moim wypadku trochę leniwą tartą.
Odwiedzający nas kumpel po oględzinach stwierdził, że zrobiłam pizzę z trawą :-D
Przepis na farsz do tarty pochodzi z książki "Elementarz gotowania" Izy Frycz. Książka nie do końca mnie zachwyca, ale ma wszystko czego potrzebuję tak na prawdę (myślę o zrobieniu pierwszego w życiu mazurka, bo się tam właśnie naoglądałam).

Zdjęcie przepisu ma się tak :


A przepisany tak :

50 dag świeżych lub mrożonych liści szpinaku
25 dag wędzonej szynki
2 dymki
łyżka masła
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
ząbek czosnku
pieprz
sól

Sok pomarańczowy z kiwi

Wiem, że soki to, żadna filozofia, wrzucasz coś do sokowirówki i za chwilę pijesz, ale po pierwsze nie mam sokowirówki, po drugie nigdy nie robiłam sama soków, więc dla mnie to nowość.
A dziś jako, że jest to "dzień po" postanowiłam doładować się z rana witaminowo i taki soczek sobie zrobić. Pomysł wzięłam z jakiegoś bloga, kiedyś, ale nie pamiętam już jakiego... 

Składniki :

1 pomarańcza
1-2 kiwi

Kiwi przecięłam na pół, wydrążyłam, miąższ dałam do wysokiego pojemnika. Pomarańczę obrałam, pokroiłam na mniejsze części i również wrzuciłam do pojemnika z kiwi. Zmiksowałam blenderem, po czym, żeby uzyskać typowy sok do szklanki przelałam to przez gęste sitko (pomogłam sobie łyżeczką, żeby otrzymać jak najwięcej soku). Całość rozcieńczyłam wodą.

wtorek, 4 lutego 2014

Bułki hamburgerowe

Na wstępie chciałam podziękować już za ponad 60 tys wyświetleń! Bardzo mi miło :-)
Jak były niekonwencjonalne burgery, to dajmy i do pary domowe bułki :-) Nie często jem w domu burgery, tym bardziej jak ma się trochę za dużo czasu, lub chęci, warto się na takie bułki porwać. Na pewno szpan zapewniony wśród znajomych, bo takie rzeczy się raczej kupuje niż samemu w domu robi ;-)
Wystarczy tylko odpowiedni przepis i do roboty...!

Przepis pochodzi stąd : http://twojemoje.blogspot.co.uk/2010/02/buki-hamburgerowe-jak-w-mcdonalds.html

Przekopiowany ma się tak :

10 dużych bułek

* 500g mąki pszennej typ 450 wysokobiałkowej (co najmniej 12% białka)
* 300 ml mleka
* 10g świeżych drożdży
* 50g miękkiego masła
* 30g (2 łyżki) cukru
* 1 łyżka miodu
* 5g(1 łyżeczka) soli

Na wierzch
* mleko do posmarowania
* sezam do posypania

Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia