środa, 28 maja 2014

Sincronizadas

No, to lecimy z przepisem na kolejną meksykańską potrawę. Kiedyś robiłam dość często, bardziej na czuja niż z przepisu, ale teraz przy okazji zrobienia domowej salsy wzięłam się też za to jak powinnam ;-)



Przepis pochodzi (oczywiście) "Z kuchennej półeczki - Kuchnia meksykańska", wygląda to tak :



Przepisany:

Dla 6 osób

Składniki :

olej roślinny, do natłuszczenia
około 10 tortilli ze zwykłej mąki
około 500 g sera, startego
225 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
salsa, ulubiony rodzaj
kwaśna śmietana z ziołami, do podania

niedziela, 25 maja 2014

Salsa cruda

Natchnięta akcją na Mikserze "Hola Mexico" sięgnęłam po dawno nie używaną książkę "Z kuchennej półeczki - Kuchnia meksykańska". Kupiona dawno temu, już od lat mam w niej kilka przepisów zaznaczonych do wypróbowania, bo kuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych. Wiem, że potrawy są pikantne (no w końcu chili) no, ale łagodniejsze wersje  na prawdę mi podchodzą :-)
Nie mam ostatnio wystarczająco czasu żeby zasypać was ilością przepisów w tej książeczki na jaką miałabym ochotę, tak więc wrzucę kilka podstaw, łatwych do odtworzenia w domu :-)

Zdjęcie salsy jalapeño i salsy cruda :


Przepisany fragment o salsie cruda :

dla 4-6 osób

składniki :

6-8 dojrzałych pomidorów, drobno posiekanych
około 100 ml soku pomidorowego
3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 - 1 pęczek świeżych liści kolendry, grubo posiekanych
szczypta cukru
3-4 świeże zielone chili, np.  jalapeño lub serrano, wydrążone i drobno posiekane
1/2 - 1 łyżeczka kminku, mielonego
3-4 cebulki dymki, drobno posiekane
sól

sobota, 24 maja 2014

Zrób to sam - Domowa przyprawa do grilla

Sezon grillowy trwa, ja tam takie gotowanie lubię bardzo, za to mniej lubię coraz wymyślniejsze gotowe mieszanki do mięsa z grilla. Ostatnio kupiłam jakąś Montreal (?) niby skład w miarę normalny, ale w środku wyglądało to dziwnie... tak więc przeszperałam internety i oto jest wersja zrób to sam! ;-)

Przepis którym się podparłam : http://kuchnia-lukasza.blogspot.co.uk/2014/05/domowa-przyprawa-do-grilla.html

Ilości w mojej przyprawie mają się tak :

4 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1 owoc jałowca
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka suszonej natki pietruszki
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki pieprzu w kulkach
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru

niedziela, 18 maja 2014

Zapiekanka z ryżu, warzyw i ziół

Miało być zdrowiej, bo docelowo z ryżu brązowego, ale nie świrujmy, nie będę specjalnie po brązowy zasuwać jak mam sporo białego w domu. Tak więc już nie taka fit, ale na smaku raczej też nie traci ;-)



Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia wegetariańska" - tak koledzy, też gotuje takie rzeczy ;-P


Przepisany :

Dla 4 osób

100 g brązowego ryżu
2 łyżki masła lub margaryny
1 czerwona cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 marchew, pokrojona w małe słupki
1 cukinia, pokrojona w plastry
75 g minikolb kukurydzy, przekrojonych wzdłuż
2 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki świeżych ziół, posiekanych
100 g startego sera mozzarella
2 łyżki bułki razowej, startej
sól i pieprz

środa, 14 maja 2014

Tarta rabarbarowa

Czas na rabarbarrrrr! W Tesco natrafiłam na ulotkę z prostym przepisem, rabarbar lubię to trzeba było spróbować ;-) No i mam tu miłośniczkę tart, więc też trzeba kombinować od czasu do czasu ;-D
Więc jesteście gotowi na masę masę rabarbaru?



Zdjęcie z ulotki która mnie zauroczyła wygląda tak :


Przetłumaczony przepis :

8 porcji
czas przygotowania 1 godzina
1 porcja zawiera 539 kcal

1 gotowe kruche ciasto

800 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w 4-5 cm kawałki
340 g złotego drobnego cukru
1 laska wanilii, rozcięta na pół
1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
2 duże jajka, ubite, do tego 1 białko do posmarowania tarty
300 ml Crème fraîche

poniedziałek, 12 maja 2014

Czosnkowy kurczak

Za dużo przeglądam te moje książki kucharskie ;-) Podczas któregoś z kolei kartkowania Kuchni chińskiej według Goka wpadł mi w oko niezwykle prosty przepis na kurczaka. Po za dymką właściwie wszystkie składniki w domu były więc nic nie stało na przeszkodzie żeby spróbować.
Przepis pochodzi z działu "Klasyczne chińskie dania na wynos" dlatego tym chętniej postanowiłam go przetestować!

Zdjęcie które mnie zachęciło do spróbowania :



Przepisane z książki :

Danie dla 2 osób

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
sól i zmielony biały pieprz
4 udka z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w kawałki "na jeden kęs"
olej arachidowy do smażenia
4 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w plasterki
3 dymki, pokrojone w pałeczki
2 łyżki wina ryżowego shaoxing lub wytrawnego sherry
1-2 łyżki sosu sojowego
szczypta miałkiego cukru

wtorek, 6 maja 2014

Kotlet schabowy z sosem pomidorowo pieczarkowym i oliwkami

Znowu zainspirowała mnie Małgo i podpatrzony przez nią wesoły schabowy u Michela Morana. Wyglądało to niecodziennie, większość składników miałam w domu, wystarczyło skoczyć po pieczarki i porto i wziąć się do roboty ;-)

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/2341/doradca-smaku-ii-odc.-58-kotlet-schabowy-z-sosem-pomidorowo-pieczarkowym.html

Przekopiowany :

400g schabu
2 jajka
200g Bułki tartej Prymat
15g parmezanu
150g szynki parzonej
150 g pieczarek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
3/4 l sosu pomidorowego
Oliwki czarne Smak
15 ml oleju
100ml porto
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

czwartek, 1 maja 2014

Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych



W końcu ruszyłam książkę pani Starmach "Pyszne 25" z przepisami z tego programu właśn. Co prawda okazuje się że już jeden przepis z niej wykorzystałam (klik) ale to daaaawno ;-)Książka jest zasadniczo podzielona na pół - pół to przepisy na dania obiadowe raczej, a kolejna połowa to desery różnej maści. Nie specjalnie podoba mi się ten podział, bo tak często jak obiadów nie robię jednak deserów, no aleee ;-)
Tak więc patrzcie jak powstaje kurczak a'la KFC.

Zdjęcie okładki książki :


Przepisany przepis ;-)  :

Składniki (dla 2-3 osób)

podwójna pierś kurczaka
50 g płatków kukurydzianych
50 g bułki tartej
100 g mąki
100 ml mleka
1 jajo
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
olej do smażenia
sól, pieprz