niedziela, 22 czerwca 2014

Kurczak z groszkiem i sezamem z woka

I wyślij faceta po zakupy... Tak zamiast z fasolką szparagową wylądowałam z 3 rodzajami groszku (w tym jeden w puszce). No, ale nie ma tego złego jak to mówią, miałam przynajmniej okazję spróbować kolejnego fajnie wyglądającego przepisu od Małgoo :-)

Link do bloga : http://czytaczka.pinger.pl/m/21544454

Przepis :

Składniki:

Cytryna, 
2 ząbki czosnku, 
2 łyżki liści kolendry, 
pieprz, 
350g piersi z kurczaka, 
2 łyżki sezamu, 
łyżka oleju sezamowego, 
2,5cm korzenia imbiru, 
2 marchewki, 
por, 
170 g groszku cukrowego, 
125 g kiełków fasoli mung, 
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżka wytrawnego sherry
sól,
pieprz

wtorek, 17 czerwca 2014

Włoskie ślimaczki z mozzarellą i bazylią

Robiłam już najróżniejsze ślimaczki jednak z ciasta francuskiego. Niedawno jednak trafiłam na jednym blogu na drożdżowe na włoską modłę, że tak powiem, wyglądały zachęcająco, a ja do takich rzeczy pierwsza i tak to się zaczęło...




Link do przepisu z którego skorzystałam : http://dlaprzyjemnosci.pl/wloskie-slimaczki-mozzarella-aromatyczna-bazylia/

Przekopiowany :

Składniki:

Ciasto:
750 g mąki owsianej
350 ml wody
2 g drożdży
50 ml oleju
1/2 łyżeczki soli


Wierzch:
1 cebula
200 g pomidorów krojonych bez skóry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
suszona bazylia
sól
pieprz
150 g mozzarelli
świeża bazylia



piątek, 13 czerwca 2014

Placuszki bananowe

Widzę, że ostatnio szał na nie, robią je chyba wszyscy, to też postanowiłam spróbować. Przy czym ile osób tyle wersji z tego co zauważyłam (z otrębami, z samych bananów, bez mąki...) tak, więc odwaliłam
kompletny eksperyment i wyszło to jak poniżej ;-)

Składniki na 1 porcję :

1 banan
1 średnie lub małe jajko
2 (raczej płaskie) łyżki mąki 
szczypta cynamonu
(mała )szczypta soli
olej do smażenia

środa, 11 czerwca 2014

Placek pasterski czyli Sheperd's Pie

Jak angielska klasyka to tylko z przepisu szkota ;-) A serio to do przepisów Gordona jestem jakoś bardziej przekonana, bo zawsze wychodzą mi rewelacyjnie (nie, żebym nie wiadomo ile tego robiła, ale jednak) i nie są specjalnie skomplikowane.A zapiekanki uwielbiam, więc czemu by nie włączyć nowej do repertuaru? :-)


Link do oryginalnego przepisu : http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/gordon-ramsay/gordons-shepherds-pie-recipe

Tu przetłumaczony przeze mnie :

6 Porcji

Składniki

    80ml oliwy z oliwek
    2 duże cebule, starte

    4 ząbki czosnku, starte
    3 marchewki, obrane i starte
    1 kg mielonej jagnięciny
    100g grzybów, cienko pokrojonych
    2 łyżek koncentratu pomidorowego
    250ml bulionu z kurczaka
    100ml czerwonego wina
    Duża "odrobina" sosu Worcestershire
    1 łyżka tymianku, posiekanego
    1 gałązka rozmarynu, listki oberwać i drobno posiekać

Na wierzch z tłuczonych ziemniaków :

    1.2 kg mącznych ziemniaków, obranych
    150g masła
    sól i świeżo mielony czarny pieprz

    3 żółtka
    50g Parmezanu, startego
    Oliwa z oliwek

niedziela, 8 czerwca 2014

Najlepsze kruche babeczki z czekoladowym kremem z kokosem

Jako 200 przepis na tym blogu chciałam wrzucić coś specjalnego, myślałam o pewnym torcie z malinami, ale choroba udaremniła jakiekolwiek plany. I dobrze, bo dzięki temu wpadło mi do głowy coś co w moim domu jest na prawdę wyjątkowe, serwowane tylko kilka razy do roku i tylko na specjalne okazje - są to kruche babeczki z czekoladowym kremem mojej Babci :-) Cała rodzina (i nie tylko) je wielbi, znikają momentalnie i robione wyłącznie przez moją babcię stały się na prawdę wyjątkowe.
Postanowiłam od babci podebrać przepis i spróbować je odtworzyć :-)

Przepis :

Najpierw robimy ciasto:
2 żółtka, 0,4 kg maki tortowej, 250 gram masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka mąki kokosowej (czyli wiórków), wszystko zagniatamy i schładzamy w lodówce.

Następnie robimy krem ubijając go na parze przez 20 minut:
3 całe jajka, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka kokosu , 3 łyżki kakao
Pod koniec ubijania, do wystudzonej masy dodać 1,5 kostki masła miękkiego po czym 1 kieliszek spirytusu (50 ml).

Babeczki w foremkach pieczemy (około 20 min), na zimne nakładamy schłodzoną masę kremową i dekorujemy : orzechami, migdałami , rodzynkami, czekoladą i co się tam ma, można jeszcze posypać wiórkami kokosowymi.
Trzymać w lodówce.