sobota, 26 lipca 2014

Zrób to sam - Chłopski garnek

Po przeprowadzce naszło mnie na refleksję iż nie posiadam (-y) ani jednego garnka normalnych rozmiarów (nie liczę garnka pt. "gotuj dla pułku wojska" który trzeba będzie myć pod prysznicem bo zlew za mały). Tak więc po kupnie jednego garnka na początek zaczęłam rozmyślać nad daniami jednogarnkowymi i pierwsze co mi przyszło do głowy to ten rozreklamowany chłopski garnek, którego w sumie nie jadłam nigdy. Przeszperałam internety, wpadłam na przepis który powinien odpowiadać Mojemu i wzięłam się za pierwszy obiad w nowej kuchni :-)

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://piekielnakuchniaizabelli.blogspot.co.uk/2012/09/domowy-chopski-garnek.html

Przepis spisany po mojemu :

Składniki :

2 łyżki masła
2 cebule, drobno posiekane
500 g wędzonej kiełbasy
2-3 kotlety mielone
5 łyżek przecieru pomidorowego (u mnie koncentrat)
1 czerwona papryka
1/4 kapusty włoskiej
5 ziemniaków
oregano
majeranek
zielona pietruszka
słodka papryka
ostra papryka
sól
pieprz

środa, 23 lipca 2014

Gołąbki


Cóż zatem... chyba powinnam wspomnieć, że przepis ten testowałam ponad rok temu. Mam ja tempo, wiem wiem! ;-)
Wersja najbardziej podstawowa, bo bez ryżu. Głównie dlatego, że chłop nie lubi, mi to lotto, więc czemu by nie. Dostałam ładną kapustę w końcu, więc nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia moich pierwszych w życiu gołąbków.


W tym celu zasięgnęłam po niezawodną przy szukaniu tego typu przepisów książkę Izy Frycz :

zdjęcie : http://merlin.pl/Elementarz-gotowania_Iza-Frycz,images_big,23,978-83-268-0670-4.jpg

I tam oto przepis wygląda tak :



Jak widać obszernie wszystko opisane, a przepisane wygląda tak :

4 porcje

Przygotuj :
Dużą ale luźną główkę białej kapusty (około 1,3 kg)
60 dag mielonego mięsa, najlepiej mieszanego (wieprzowego i cielęcego lub wołowego)
jajko
czerstwą kajzerkę
3 średniej wielkości cebule
1/2 szklanki mleka
2 kostki rosołowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklankę gęstego przecieru ze świeżych pomidorów
liść laurowy
łyżeczkę mąki
ziele angielskie
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz

niedziela, 13 lipca 2014

Prosta zupa porowa z kaszą

W końcu koszmar przeprowadzki i braku neta dobiegł końca, więc wracam z przepisami :-)
Po kurczaku z woka zostało mi trochę wolnych porów, napatoczył mi się przepis z Moich smaków życia biedronkowych na zupę porową z kaszą, a że kaszy jem w moim mniemaniu za mało to wzięłam się do roboty :-)

Zdjęcie przepisu zdążyło mi zaginąć, za to go przepisałam, bez tych wszystkich marek ;-) :

Przygotowanie - 30 min
Składniki na 2 porcje
1 porcja - 340 kcal

duży por 2 szt. (tylko jasne części)
marchewka 1 szt.
imbir świeży ok. 2 cm
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
bulion warzywny lub drobiowy 1,5 l
kasza jęczmienna perłowa 1/2 szkl.
natka pietruszki garść
sól, pieprz do smaku