niedziela, 31 sierpnia 2014

Klopsiki szwedzkie

No to przyszło na testowanie nowego przepisu na klopsiki :-) Ten pochodzi ze strony Ikei, więc liczę na to, że wyjdą chociaż podobnie jak sklepowe ;-) Tym bardziej, że podczas ostatniego nalotu na ikełe kupiłam dżem borówkowy, więc no... nie ma wyjścia!


Link do przepisu : http://www.ikea.com/ms/pl_PL/img/local_store_info/gdansk/szwedzkie_klopski_przepis_2.pdf

Przekopiowany :

Składniki :

500 g dobrej jakości mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mieszanego)
4 łyżki bułki tartej
2 kopiaste łyżeczki musztardy gruboziarnistej lub francuskiej
150 ml mleka
1 jajko
1/2 drobno pokrojonej cebuli
sól i pieprz do smaku

czwartek, 28 sierpnia 2014

Zrób to sam - Gołąbki bez zawijania

Ktoś jakiś czas temu polecił mi gołąbki bez zawijania. Zostało mi trochę kapusty w domu, a nie chciałam po raz tysięczny chyba robić chłopskiego garnka, więc postawiłam na gołąbki. Przepis wzięłam ze strony Tesco, przynajmniej nie będzie jakiś super skomplikowany czy udziwniony ;-)

Link do przepisu : http://www.tesco.pl/smaczna-strona/golabki-bez-zawijania1/#

Przekopiowany :

Składniki:
1/2 małej główki kapusty białej (ok. 400 g)
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 szkl. ryżu
2 jajka
2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
80 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
6 łyżek oliwy
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kanapka z kurczakiem i pesto

Koleżanka skarciła mnie za kupowanie gotowych kanapek w pracy, bo po co, lepiej, taniej, smaczniej w domu przecież jak zrobisz. No i oczywiście miała rację, przegnałam lenia i ostatnio robię sobie do pracy właśnie takie kanapki jakie kupowałam, tyle, że trochę lepsze ;-)

Składniki na 1 kanapkę :

2 kromki chleba pełnoziarnistego
czerwone lub zielone pesto
świeże liście szpinaku lub rukoli
kawałek pieczonego kurczaka
plasterek sera
pomidor
pieprz

sobota, 23 sierpnia 2014

Tiramisu

Gotuję z tych książek no! Tym razem postanowiłam (po latach w sumie) zrobić tiramisu, ale że z formą kiepsko, a kupiłam nowe ładne szklaneczki to postawiłam na indywidualne tiramisu w szklance, słoiku czy pucharku, czy tam w czym wam się podoba - można podać. Pierwszy testowany przepis z książki Antonio Carluccio "Simple cooking", no bo gdzie mam szukać przepisu na tiramisu jak nie u włocha? ;-)

Okładka książki wygląda tak :

Źródło zdjęcia

A przetłumaczony przeze mnie przepis ma się tak :

Składniki na 4 indywidualne tiramisu

2 żółtka
100 g drobnego cukru
kilka kropli dobrej esencji waniliowej
400 g sera mascarpone
80 ml śmietany 18% (nie homogenizowanej)
trochę mleka, jeśli potrzeba
400 ml mocnego espresso
4 łyżki Kahlua albo Tia Maria (ja dodałam posiadane amaretto po prostu)
18 okrągłych biszkoptów (mogą być też podłużne, ale muszą wchłaniać płyn)
trochę gorzkiego kakao, do posypania

czwartek, 21 sierpnia 2014

Wegetariański krem z porów i szpinaku

Przetrzepuje po całości stronę Jadłonomia i tak na szybko postanowiłam wypróbować przepis na jedną z zup, na szybko bo głodna byłam i miałam akurat pora i szpinak w domu ;-)

Link do stony z przepisem : http://www.jadlonomia.com/2012/01/ulubiony-krem-z-porow.html

Przekopiowany :

Składniki:

3 duże pory
400 g mrożonego szpinaku
1 1/2 szklanki mleka (ja używam ryżowego)
około 1 1/2 szklanki bulionu
świeżo tarta gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
sól i dużo czarnego pieprzu

niedziela, 17 sierpnia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Na nieszczęście oboje uwielbiamy tego typu zapiekanki, no a wiadomo, najzdrowsze jedzenie to to nie jest.... no ale jakie pyszne! Od czasu do czasu można się szarpnąć ;-) I na taką okazję wypadałoby mieć jakiś sprawdzony przepis, no nie? ;-)

Przekopiowany :

Składniki:

1kg ziemniaków
1 duza cebula
śmietana 18 procent
0,5 kg mięsa mielonego
pół puszki pomidorów krojonych
3 duze ząbki czosnku
30dkg żółtego sera (ja miałam tylko parmezan w lodówce)
zioła prowansalskie, papryka słodka, troszkę chili, sól, pieprz

sobota, 16 sierpnia 2014

Minestrone z wolnowaru

W instrukcji obsługi mojego wolnowaru załączyli też kilka przepisów, miałam ochotę na minestrone, więc dałam szansę wersji wolnowarowej ;) Rychu jak widać dostaje w kość, już mam w planach kolejne przepisy także bądźcie czujni ;-)

Przetłumaczony przepis :

Przepis na 4,5 l (wolnowar 6,5 l) nastawiony na opcję "medium"

Masło 55g
Bekon w plasterkach, posiekany 100g
Cebule, drobno posiekane 2 duże
Ząbki czosnku, rozgniecione 2
Seler naciowy, posiekany 4 łodygi
Ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 500g
Marchewki, obrane i pokrojone 2 duże
Liście kapusty, porwane 4
Pomidory, zdjęta skórka i grubo krojone 4 duże (u mnie puszka siekanych)
Bulion z kurczaka 2.25 l
Przecier pomidorowy 3 łyżki
Sos Worcestershire 3 łyżeczki
Natka pietruszki, drobno posiekana 2 łyżki
Makaron muszelki 150g
Parmezan, starty 3 łyżki
Sól i zmielony czarny pieprz

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Drobiowe lasagne z twarogiem z wolnowaru

Trochę chorowałam na wolnowar, więc kiedy nadarzyła się okazja sprawiłam sobie, niestety w rozmiarze ogromnym :-D Na testy trochę słabo, bo wolnowar trzeba zapełniać w co najmniej połowie żeby dobrze działał, a mój ma pojemność 6 litrów, więc już wiem, że jedzenia wychodzi na tydzień ;-)
Na ten dietetyczny przepis wzięło mnie po zobaczeniu tego zdjęcia na instagramie, kolejny motywator do kupna tej maszyny. No ogólnie podobno jedzenie jest zdrowsze, także same plusy nie?
Blog Polskie South Beach przeglądam już dłuższy czas, czasami kombinuję z przepisami na śniadania czy obiady do pracy, a teraz jeszcze popróbuję pozycje wolnowarowe :-) Bloga ogólnie polecam, dla tych nie na diecie SB (jak ja) również :-)

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://blog.polskiesouthbeach.pl/2014/03/lasagne-z-wolnowara.html

Przekopiowany przepis :

proporcje na 8-10 porcji (w wolnowarze 3,5 litra )

1 kg mięsa mielonego z indyka
3 puszki pomidorów
3 łyżki marmite / vegemite lub ta sama ilość sosu worcestershire *
płaty do lasagne z pszenicy durum lub mąki pełnoziarnistej
500 g sera białego
1 opakowanie rukoli
4 jajka
50 g tartego parmezanu
100 g tartej mozzarelli low-fat
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy
spray do smażenia 

sobota, 9 sierpnia 2014

Risotto pomidorowe

Kolejny przepis z książki Anny Starmach "Pyszne 25". Risotto posmakowało mi bardzo, kaszotto też, dlatego postanowiłam wypróbować wersję z tej książki którą ma szanse chociaż spróbować ktoś poza mną ;-) Wszystko wydaje się proste i przyjemne, więc do dzieła.


Przepisany przepis (tyle, że bez błędów i literówek, jest trochę niedorobiony w książce) ;-) :

Składniki (dla 3-4 osób)

200 g ryżu arborio
ok. 1 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
50 ml białego wina (możesz pominąć ten składnik)
sól, pieprz
40 g startego sera grana padano
2 łyżki serka mascarpone

Sos pomidorowy

1 puszka pomidorów pelati
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz