poniedziałek, 29 września 2014

Uova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku

Wiadomo, że ja do kuchni włoskiej to pierwsza, tak więc jak zobaczyłam akcję na mikserze od razu zdecydowałam, że coś muszę ugotować z tej okazji ;-) Tylko co? Najlepiej coś czego jeszcze nie jadłam.
W tym celu zaczęłam wertować kupioną książkę z kuchnią włoską i znalazłam fajną, raczej prostą przystawkę. No, czy do końca taką prostą to się zaraz okaże ;-)

Przepis pochodzi z książki Antonio Carluccio "Simple cooking"


Przetłumaczony :

4-6 porcji

6 dużych jajek
150 g tuńczyka w oleju z puszki, odcedzonego i drobno posiekanego
12 słonych kaparów *, odmoczonych, odsączonych i drobno posiekanych
1 korniszon (opcjonalnie), cienko pokrojony

Majonez :

2 żółtka
sól i pieprz
1 łyżeczka francuskiej musztardy
100 ml oliwy z oliwek (nie extra virgin)
sok z połowy cytryny

niedziela, 28 września 2014

Prosty sos warzywno-mięsny

U mnie warzywno-mięsny a nie na odwrót bo wrzuciłam tyle warzyw, że zdecydowanie przeważają :-) Pomysł na prosty, szybki domowy obiad, bez kombinowania.

Przepis podkradłam z zaprzyjaźnionego bloga : http://przepisnikbet.blogspot.co.uk/2014/09/sos-miesno-warzywny-do-ryzu.html

Przekopiowany :

Składniki wg uznania:

ryż
mięso mielone
cukinia
marchew
czosnek
cebula
oliwa z oliwek
pomidorki koktajlowe żółte
pomidory czerwone duże
sól
papryka ostra

środa, 24 września 2014

Ogórki w zalewie musztardowej

Postanowiłam wypróbować nowy przepis na ogórki. Usłyszałam o musztardowych i w sumie czemu nie?  Nakupowałam ponad 4 kg ogórków gruntowych to coś z nimi trzeba było zrobić ;-)

Link do przepisu z którego korzystałam : http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/09/Ogorki-w-zalewie-musztardowej.html

Przekopiowany :

Składniki:

 ok. 5 kg ogórków gruntowych (im mniejsze, tym lepiej)
 po 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu i 1/4 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

Zalewa:

 1 litr wody
 220 ml octu
 1,5 szklanki cukru
 2 płaskie łyżki soli
 5 łyżek musztardy sarepskiej

wtorek, 23 września 2014

Mocktail Głębiny morskie

Jako, że jestem opóźniona ( ;-) ) letni mocktail zrobiłam dzień po ostatnim dniu lata. Taaak...
A jakby ktoś, jak ja, nie wiedział to mocktail to bezalkoholowy koktajl po prostu :-) Tak więc na ewentualny napad gorącego dnia, lub już, jak dla mnie - ku pamięci na przyszłe lato... :-) albo bez mrożenia i na teraz!


Przepis pochodzi z magazynu Women's Health :

150 ml kokosowego napoju Alpro
50 g mrożonych borówek lub jagód
40 g mrożonego banana
1 limonka

sobota, 20 września 2014

Leczo na zimę

W tym tygodniu nawrzucam wam przepisy na przetwory. Za dużo tego nie narobiłam, ale coś tam jest ;-) Zacznę więc od leczo z książki Izy Frycz "Elementarz gotowania", które w sumie robiłam już normalnie kilka razy, ale jakoś nie złożyło się, żebym porobiła zdjęcia i wrzuciła przepis. Tak więc wzięłam ten sam przepis, podane wskazówki co do wersji "na zimę" i wzięłam się do roboty.

Przepis (skrócony po mojemu):

1,5 kg papryki - 1kg zielonej i 0,5 czerwonej
1,2 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kg cebuli
0,8 kg cienkiej kiełbasy lub 0,4 kg kiełbasy + 8 parówek
2/3 szklanki oleju
3-4 łyżeczki słodkiej papryki
cukier, sól, ostra papryka w proszku

wtorek, 16 września 2014

Gulasz szegedyński z wolnowaru

Kolejna odsłona przepisów wolnowarowych ;-) Robiłam w nim też zwykły gulasz, ale taki na czuja, więc nawet nie cykałam fot czy coś. Natomiast trafiłam na ciekawy przepis na stronie doradcy smaku - gulasz z dodatkiem kapusty kiszonej? Hm...

Link : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/247528/gulasz-szegedynski-z-wolnowaru.html

Przekopiowany przepis :

Składniki

smalec 3 łyżki
krakówka wieprzowa 1 kg
słodka papryka Prymat 2 łyżki 
kminek 1 łyżeczka
bulion wołowy 450 ml

paprykowa kiełbasa 100 g 
śmietana do zupy 200 ml 
mąka 2 łyżki 
sól 1 łyżeczka 
pieprz 1 łyżeczka 
cebula 300 siekana 
papryka ostra mielona 1 łyżeczka 
papryka marynowana 2 sztuki 
kapusta kiszona 500 g


piątek, 12 września 2014

Zrób to sam - Domowy sos słodko - kwaśny


Mam manię na przetwory, od tygodnia gdzieś nawet działam w tym temacie jak się zaraz przekonacie. W tym roku odpuściłam sobie ogórki w curry, bo zostały mi jeszcze z zeszłego roku, tak więc stawiam całkowicie na nowości. Na ciekawym blogu z przepisami wege dziewczyna zrobiła zestawienie maaasy zrobionych przez nią weków i innych przetworów słoikowych i szczególnie w oko wpadł mi właśnie przepis na sos słodko-kwaśny. Czy taki robiony w domu różni się dużo od sklepowych, czy właśnie wcale?

Doszłam do przepisu poprzez bloga (z resztą fajnego) : http://zielonelove.blogspot.co.uk/2013/11/jak-przezyc-weganizm-zima.html

Link do oryginalnego przepisu : http://www.wielkiezarcie.com/recipe19022.html

Przekopiowany :

Składniki

3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

niedziela, 7 września 2014

Mus truskawkowy z serkiem mascarpone

Jakiś czas temu znowu u Małgoo widziałam fajną przeróbkę przepisu na mus (zamiast malinowego zrobiła truskawkowy). Ostatnio mam ochotę na różne desery "pucharkowe", o dziwo na tej cholernej wyspie w końcu udało mi się dorwać słodkie truskawki, także do roboty! Której swoją drogą jest chyba mało :-)

Link do przepisu-pierwowzoru : http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/krotka-historia-slodkiego-musu-malinowego/

Oczywiście podlinkowuję też przepis Małgoo : http://czytaczka.pinger.pl/m/22077534

Przekopiowuję recepturę z Make Cooking Easier :

Skład:

500 g serka mascarpone
4 żółtka (jajka wcześniej sparzmy)
100 g cukru pudru
400 g malin (o tej porze tylko mrożone)
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny

środa, 3 września 2014

Matar paneer - indyjski twaróg z groszkiem

Idąc tropem promocji, w Lidlu był "tydzień azjatycki" i kilka ciekawych produktów których jeszcze nie jadłam, jak chociażby indyjski twaróg. Spytałam znajomego hindusa co najlepszego mogę zrobić z paneer, na co on powiedział, że jego żona zrobiłaby właśnie matar paneer i jeśli (jak się pochwaliłam) mam książkę z indyjskimi przepisami to na pewno tam ten właśnie przepis będzie. I jest! To robię! ;-)

Okładka książki z której pochodzi przepis - oczywiście "Szczypta smaku Indie" :

Źródło zdjęcia

Przepisany :

4 porcje

225 g indyjskiego twarogu paneer
2 łyżki ghee
50 g cebuli
200 g świeżego lub mrożonego groszku
1/2 łyżeczki cukru
kawałek (5 cm) korzenia imbiru, starty
2-3 zielone papryczki chilli, drobno posiekane
1 szalotka, drobno posiekana
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżka świeżych liści kolendry, posiekanych