piątek, 31 października 2014

Kremowy sos porowy

Niestety ale na ogół pory kupuje hurtowo w plastikowych opakowaniach. I zawsze, ale to zawsze co najmniej jeden mi zostaje. Nie lubie marnować jedzenia, więc wymyśliłam sobie, że do obiadu zrobię sos porowy. Przejrzałam kilka przepisów i zasugerowana jednym popełniłam taki oto sos :-)

Link do przepisu którym się sugerowałam :  http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-piersi-z-kurczaka-w-sosie-porowym,1360.html

Przekopiowany oryginalny przepis:

Składniki

2 piersi z kurczaka
1 jajko
6 szt marchewka
150 g mąki pszennej
1 natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 ząbek czosnku
1 cebula
250 ml śmietanki 30%
1 por
szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich

czwartek, 30 października 2014

Ciasto dyniowe z białą czekoladą i orzechami włoskimi

Usłyszałam od Mamy "Kupiłam dynię jakbyś PRZYPADKIEM chciała coś zrobić jak przyjedziesz". Taaak... przypadkiem ;-) Tak więc przypadkiem pomyślałam, żeby poszukać przepisu na jakiś dyniowy wypiek na tą okazję i z pomocą przyszła niezawodna Kwestia Smaku :-)



Przekopiowany :

Składniki:

 • 1 szklanka mąki
 • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 • 1/2 łyżeczki soli
 • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
 • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
 • 1 szklanka drobno startego miąższu dyni
 • 3/4 szklanki brązowego cukru
 • 1/3 szklanki roztopionego masła
 • 1 jajko
 • 1 - 2 łyżki tartego świeżego imbiru
 • 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 • 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni

Polewa:
 • 3 łyżki śmietanki kremówki
 • 100 g białej czekolady

oraz: forma na ciasto - 20 x 20 cm, wysmarowana masłem

wtorek, 28 października 2014

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem

Przed robieniem obiadu przeglądałam książeczkę z przepisami na "lekkie i zdrowe obiady" i choć nie wszystkie na takie wyglądają, to trafiają w moje gusta (raczej). No i postanowiłam zamiast ziemniaków i mizerii do obiadu podać taką oto sałatkę, która te składniki zawiera.

Okładka książeczki :


Przepis :


Przepisany :

500 g ziemniaków
2 jajka
ogórek
cebula
pęczek szczypiorku
125 ml bulionu
100 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego
cukier
sól
pieprz

sobota, 25 października 2014

Krucha tarta śliwkowa

Na spotkanie ze znajomymi obiecałam zrobić ciasto. Nie warto było kombinować za bardzo, więc postawiłam na kruche ciasto, tym razem sezonowo - ze śliwkami.
No chyba nadrabiam brak ciast na blogu :-)

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://smykwkuchni.blogspot.co.uk/2014/10/kruche-ciasto-ze-sliwkami.html

Przekopiowany przepis :

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła schłodzonego
- 3 żółtka schłodzone
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )
- 3 łyżki śmietany
- plus mąka do podsypywania

- śliwki np. węgierki ja użyłam odmiany "Dąbrowiecka"

piątek, 24 października 2014

Drożdżówka z owocami bez wyrabiania

Nigdy wcześniej nie robiłam ciasta drożdżowego na słodko, w sensie drożdżówki. Jakoś się nie złożyło, nie ciągnęło mnie. Zaciekawił mnie jednak przepis na blogu Małgoo na magiczne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wsypujesz, zostawiasz, po czasie mieszasz i po przełożeniu do formy dajesz kruszonkę, pieczesz i gotowe. Zero filozofii. To coś dla mnie! ;-)

Magiczna drożdżówka Małgoo : http://czytaczka.pinger.pl/m/22702951

Ja chciałam jakiś przepis z owocami i trafiłam na ten poniżej.

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://w-strefie-smaku.blogspot.co.uk/2013/08/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania.html

Przekopiowany :

Składniki na średnią podłużną blachę:

10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka ciepłego mleka
5 całych jajek
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki pszennej

Kruszonka:
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
10 dag margaryny/masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
proszek do pieczenia, na końcówce noża

Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie mrożone truskawki), radzę układać jeden koło drugiego, bo ciasto potem sporo wyrasta

poniedziałek, 20 października 2014

Zapiekane roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Po przyjeździe do domu zastałam całe mnóstwo mozzarelli które sobie leżało bez żadnych większych planów. I wcześniej przepisywałam  ten przepis do zrobienia "przy okazji", okazja się zjawiła, dokupiłam resztę składników i wzięłam się do roboty ;-)

Przepis pochodzi z książeczki-gazetki "Wielkanoc" :

500 g piersi kurczaka
150 g wędzonego boczku w plasterkach
100 g mozzarelli
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
po 2 gałązki bazylii, tymianku i oregano
cytryna (u mnie sok z niecałej połowy)
oliwa
sól, pieprz

środa, 15 października 2014

Zrób to sam - Dżem śliwkowy

Gdybym wiedziała, że dżemy robi się tak prosto wzięłabym się za to już dawno. I od razu zrobiła większą ilość, a nie taką drobnicę, na próbę ;-)
Potrzebowałam jakiegoś prostego, nie kombinowanego przepisu i tak trafiłam na blog Uwaga Babcia Gotuje :-) Prościej z dżemem się chyba nie da!

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://uwagababciagotuje.blogspot.co.uk/2013/07/dzem-sliwkowy.html

Przekopiowany przepis :

Będziemy potrzebować :

1 kg śliwek (bez pestek)
sok z jednej cytryny
500 g cukru

niedziela, 12 października 2014

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką

Tak, piekarnika dalej nie posiadam/nie nadaje się do niczego. Ale dla Mojego to i lepiej bo uwielbia masę serową i wszelkie serniki na zimno :-) Wpadł mi w oko jeden na stronie Tesco, taki "całoroczny" bo owoce z puchy, więc zrobiłam :-)

Link do strony z przepisem : http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/sernik-na-zimno-z-brzoskwiniami-i-galaretka/

Przekopiowany :

12 porcji

Składniki

1 kg sera twarogowego
150 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki żelatyny (10–12 g)
150 ml tokaju
100 g rodzynek
1 puszka brzoskwiń (duża, 870 g, zawartość brzoskwiń 470 g)
1 galaretka brzoskwiniowa
1 opakowanie (120 g) biszkoptów

czwartek, 9 października 2014

Grillowane croissanty nadziewane kiełbaską i serem

Nie jadłam wcześniej tych surowych angielskich kiełbasek, także uznałam, że można spróbować, tym bardziej, że wpadł mi w oko fajny przepis na moje ukochane croissanty! Kupiłam w cenie używanej nową książkę Gordona Ramsaya z przepisami z programu który sobie oczywiście wcześniej obejrzałam, jak gotuje w domu z dziećmi coś co normalnie pojawia się u nich na stole.

Książka "Gordon Ramsay's Ultimate home cooking" wygląda tak :

Źródło

A przepis wygląda w książce prawie tak :

Źródło

Przetłumaczony przeze mnie (prawie po polsku ;-))przepis :

4 porcje

oliwa z oliwek, do smażenia
8 kiełbasek merguez, pociętych w 3cm kawałki
2 ząbki czosnku
mała garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kaparów
4 croissanty
175 g sera Fontina lub Port Salut, cienko pokrojonego
sól morska i świeżo zmielony pieprz

piątek, 3 października 2014

Zrób to sam - Ogórki kiszone


Nie wiem czemu w sumie tak się wzbraniałam do tej pory przed robieniem ogórków kiszonych. Z tego co mi się wydaje są chyba jednak najmniej skomplikowane i problemowe. U mnie w sklepach można na ogół tylko ogórki kwaszone dostać, tak więc zdecydowałam się na wyrób swoich.
Od koleżanki z jej kulinarnego bloga podkradłam przepis na kiszone bo wyglądały bardzo dobrze :-)

Link do przepisu z którego skorzystałam :  http://ipobitegary.blogspot.co.uk/2012/07/ogorki-kiszone.html

Przekopiowany :

Składniki:

ogórki ( najlepsze są ogórki małe lub średnie)
woda
sól
koper
słoiki/weki/gliniane naczynia/drewniane beczki
korzeń chrzanu
liście wiśni/dębu/winogron/chrzanu/czarnej porzeczki
czosnek (koniecznie polski i duży)
ewentualnie gorczyca