niedziela, 30 listopada 2014

Kotlety mielone z korniszonami i kaparami

Chciałam opublikować później, dać odpocząć przepisom od Małgoo no ale się nie da. Był taki tydzień, że robiłam jeden za drugim to i dodać trzeba! Tak więc tym razem inna wersja kotletów mielonych, wzbogacona dodatkami ;-)


Link do bloga z którego pochodzi przepis : http://czytaczka.pinger.pl/m/22777743

Przekopiowany :

Mięso mielone + bułka namoczona chwilę wcześniej w mleku + zeszklona cebula + jajko
 + pokrojony ogórek korniszon + 2 plastry szynki
 +kapary
 mieszamy, opcjonalnie można dodać musztardę lub sos sojowy
Smażymy. Po 2 minuty z każdej strony, potem jeszcze 10 minut przewracamy od czasu do czasu.


czwartek, 27 listopada 2014

Pikantny kurczak buffalo z wolnowaru

Nie mam ostatnio czasu. W ogóle. Ani na gotowanie ani tym bardziej na dodawanie przepisów. Naszło mnie jednak na odpalenie wolnowaru, w lodówce miałam kurczaka a w pamięci przepis z bloga Polskie South Beach na własnie takiego porozrywanego kurczaka. Wolny dzień, kurczak się wolnowarzył a ja poleciałam na zakupy... To lubię.

Skorzystałam z przepisu stąd : http://jestpieknie.pl/2014/06/kurczak-buffalo-z-wolnowara/

Przekopiowany wygląda tak :

Kurczak Buffalo z wolnowara

proporcje na 8 – 10 porcji

1,5 kg fileta z kurczaka
500 ml bulionu drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka liści laurowych
5 łyżek sosu z ostrej papryki

piątek, 21 listopada 2014

Roladki z tortilli, łososia i awokado

To może jeszcze jeden przepis z pobytu w domu ;-) Szykowało się małe spotkanie rodzinne, więc wypadało przygotować jakieś przekąski. Pomyślałam o tortilli ciach ciach od Małgoo, fajna sprawa i jeszcze nie robiłam, no ale u mnie w domu już coraz mniej osób je mięso, jak już ryby... Poszperałam i znalazłam więc podobny przepis, ale z wykorzystaniem łososia :-)

Inspiracja z bloga Małgoo : http://czytaczka.pinger.pl/m/12290883

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.slodkastrona.com/2014/09/roladki-z-tortilli-na-zimno-z-ososiem.html

Przekopiowany :

Składniki :

ok. 4 tortille

200 g łososia wędzonego
ok. 1/3 główki sałaty lodowej
2 awokado
majonez

czarny sezam (opcjonalnie)

środa, 19 listopada 2014

Łososiowe kotleciki z dipem kaparowym

W ramach "jedz więcej ryb" szukam ciekawych przepisów na rybkę. Zastanawiałam się jak się pozbyć z lodówki reszty kaparów, a z odpowiedzią na oba problemy przyszła Małgoo z przepisem z biedronkowej gazetki na małe kotleciki. Wyglądają fajnie (jak na rybę ;-) ) więc próbuję!

Link do przepisu u Małgoo : http://czytaczka.pinger.pl/m/22747919

Przekopiowany :

200g ziemniaków (2 sztuki) obrać, pokroić, zalać wodą i gotować 10 minut.
300g łososia oddzielić od skóry, pokroić.
Łososia dorzucamy do gotujących się ziemniaków. Razem gotować 15 minut.
Po ugotowaniu wylać wodę, w której się gotowała ryba z ziemniakami.
Rozgnieść rybę z ziemniakami widelcem.
+szczypior łyżka + jajko + łyżka bułki tartej + sól + pieprz --> wymieszać
robić kotlety, panierować w bułce i usmażyć na oleju

sobota, 15 listopada 2014

Hamburger z krążkami cebulowymi

Naszło mnie raz na szybszy obiad, zrobiłam więc hamburgery, ale na czuja bo gdzieś posiałam ten mój dotychczasowy przepis. Facet mi się na burgery rozochocił, więc kolejnym razem (za pare dni) postanowiłam zrobić znowu, ale z przepisu do przetestowania i tak padło na ten :-)

Przepis pochodzi z książki Pyszne 25 Anny Starmach.

Składniki (na 2 sztuki)

350 g mielonego mięsa wołowego
2 bułki pszenne
1 pomidor
1 cebula
2 plastry żółtego sera
garść sałaty
1 łyżeczka musztardy
50 ml mleka
2 łyżki mąki
olej
sól, pieprz

poniedziałek, 10 listopada 2014

Zupa kalafiorowa z kolendrą

Od jakiegoś czasu chodziła za mną zupa kalafiorowa. Dawno dawno temu siostra podrzuciła mi "książeczkę" z przepisami na różne pory roku wydaną przez Fakt i Kaufland, więc nic skomplikowanego i tam też znalazłam nowy przepis na zupę kalafiorową, z lekko chyba indyjskim wpływem bo kmin rzymski, kolendra... Czemu nie?

Okładka wygląda tak :

Strona z przepisem :


A przepisany następująco :

Składniki :

200 g makaronu
kalafior
marchewka
pietruszka
por
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
3 gałązki kolendry
kmin rzymski
nasiona kolendry
sól
pieprz

niedziela, 2 listopada 2014

Kurczak Tikka

Przy okazji kupna grilla postanowiłam spróbować kolejnego już przepisu na kurczaka tikka, którego mój facet najczęściej zamawia na mieście jak bierze kabab. Ostatni przepis nie podszedł nam zupełnie, więc liczę, że z tym będzie trochę lepiej.
A pochodzi on... z puszki z przyprawą Tikka ;-) Kupiona w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego, podobno autentyczna przyprawa do kurczaka curry tikka.

Wygląda to tak :


A przetłumaczony przepis z tyłu puszki ma się tak :

4 porcje

Krok 1 : Pokroić 4 piersi kurczaka (bez skóry i kości) w 2,5 cm kawałki i umieścić w dużej misce.

Krok 2 : Zmiksować razem 1 średnią cebulę, 2 ząbki czosnku, 5 cm kawałek imbiru, obrany, oraz 2 łyżki liści świeżej kolendry, na pastę (taką "chropowatą").