Jakoś mi ten przepis umknął kiedy przeglądałam Włoską wyprawę Jamiego, ale zaraz po przeczytaniu wpisu na blogu Cioccolato gatto przekartkowałam znowu książkę i jest! I już wiem czemu umknął - bo borówki. A borówki nie takie fajne jak winogrona przecież, nigdy ciasta z winogronami nie robiłam, a okazuje się, że przecież tak strasznie chcę ;-) Tak więc do dzieła!
Link do bloga z przepisem : http://cioccolatogatto.blox.pl/2014/09/Ciasto-z-oliwa-i-winogronami-torta-alluva.html
Przekopiowany :
składniki:
4 duże jajka
250g cukru
180g stopionego masła
110ml oliwy z oliwek
150ml mleka
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
skórka otarta z 2-3 cytryn
600g słodkich, czerwonych winogron*
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Link do bloga z przepisem : http://cioccolatogatto.blox.pl/2014/09/Ciasto-z-oliwa-i-winogronami-torta-alluva.html
Przekopiowany :
składniki:
4 duże jajka
250g cukru
180g stopionego masła
110ml oliwy z oliwek
150ml mleka
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
skórka otarta z 2-3 cytryn
600g słodkich, czerwonych winogron*
Składniki powinny być w temp. pokojowej.