niedziela, 25 stycznia 2015

Kurczak w maśle z wolnowaru


Ostatnio wieje tu pustką, no ale niestety tak bywa. Za długo chyba trwa dla mnie ta szaruga, humor i chęci do czegokolwiek siadły totalnie. Staram się jakoś rozruszać, nabrać od nowa sił żeby zmierzyć się z niezwykle szarą rzeczywistością, no ale to też zabiera czas, który mogłabym spędzić w kuchni lub przed kompem opracowując przepisy... Ale liczę, że od lutego będzie lepiej, mam mały projekt na myśli, oby wykonanie wypaliło :-)
Przepis na indyjskiego kurczaka w maśle macie tutaj, ale wersji wolnowarowej jeszcze nie próbowałam! A wygląda tak świetnie! Zresztą nie tylko ten przepis wygląda rewelacyjnie na blogu Polskie South Beach, a obecnie stronie Jest Pięknie, znajdziecie tam masę masę inspirujących i pięknych przepisów :-)

Link do przepisu : http://jestpieknie.pl/indyjski-butter-chicken-z-wolnowara/

Przekopiowany przepis :

proporcje na 8 porcji

1 kilogram fileta z kurczaka
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chili w proszku
300 ml jogurtu greckiego
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżki garam masala
30 g masła
2 średnie cebule
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki w proszku
4 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego (passata)
2 łyżki koncentratu pomidorowego (gęsty, z puszki lub słoika)
100 ml wody (w razie potrzeby)
sól 
pieprz

wtorek, 13 stycznia 2015

Kotlety jajeczne

Wzięło mnie na kotlety z jajek. Kiedyś jadłam dość często, fajny pomysł urozmaicenia obiadu jak ktoś nie chce mięsa i wcale nie są nie wiadomo jak pracochłonne czy drogie w wyrobie ;-)
Prawie wszystkie przepisy na kotlety jajeczne wyglądają tak samo, więc wybrałam ten gdzie nie ma zbyt dużo kombinowania i obowiązkowo jest szczypiorek ;-)

Przepis pochodzi stąd : http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_artykul,10017451.html

Przekopiowany :

Przygotowanie 30 min
Smażenie ok. 10 min
Porcja 320 kcal
Koszt porcji 2,80 zł

Przepis na 4 porcje:
- 12 jajek
- pęczek ulubionych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- łyżka ostrej musztardy Dijon lub chrzanu
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

sobota, 10 stycznia 2015

Maślane ciasteczka żurawinowe z pomarańczą

To moje drugie podejście do tych ciastek. Zobaczyłam je u Małgoo, ale przepis pochodzi z świątecznej książeczki z Kuchni Agaty. W obu wydaniach ciasteczka prezentowały się super, zyskały tym, że nie ma w nich rodzynek tylko żurawina którą lubię i ogólnie takie świąteczne... :-)

Link do e-booka : http://kuchniaagaty.pl/przepisy/swiateczna-kuchnia-agaty

Przepisany :

80 g masła (miękkiego)
5 łyżek cukru pudru
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/3 szklanki suszonych żurawin
1/3 szklanki orzechów włoskich

czwartek, 8 stycznia 2015

Sajgonki

To chyba moje pierwsze sajgonki ever, nie pamiętam, żebym się kiedykolwiek do nich sama brała. Nie miałam pomysłu na obiad, za to w szafce papier ryżowy, a w książce szukając przepisu na sernik natrafiłam na przepis na sajgonki ;-)
No dobra! Nie mniej jednak trochę namieszałam, więc napiszę po swojemu, a nie przepisując jak zwykle słowo w słowo z książki, choć ilościowo składniki i metoda wykonania są bardzo podobne.
A oryginalny przepis znajdziecie w książce Izy Frycz "Elementarz gotowania" :-)

Składniki :

opakowanie (25 sztuk) okrągłych lub prostokątnych arkuszy papieru ryżowego
kilka łyżek ziaren sezamu + jajko - do obtoczenia sajgonek (choć nie trzeba)

na farsz :
200 g chudego mięsa (mielonego, u mnie wołowina)
nieduża kapusta pekińska
4 cebulki dymki
czerwona papryka
pół marchewki (w oryginale - kawałek selera)
50 g kiełków soi
250 g pieczarek
jajko
pół łyżeczki startego imbiru (w oryginale - 1 łyżka)
2 łyżki smalcu
2 łyżki (ciemnego) sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
sól i pieprz do smaku

dla osób lubiących ostrzejsze smaki - więcej niż u mnie imbiru i trochę chili lub trochę np. sambal oelek