piątek, 20 lutego 2015

Wieprzowina z warzywami po chińsku

Nie wiem czy z racji z chińskiego nowego roku czy dlatego, że po prostu lubię chińszczyznę, ale ostatnio , doszły mnie słuchy, że to właśnie to, ten smak jak w chińskich knajpach. To próbujemy :-)




Link do przepisu : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/wieprzowina_po_chinsku/przepis.html

Przekopiowany :

Składniki, 2 porcje:

 150 g polędwiczki wieprzowej
 mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 1/2 czerwonej papryki
 1 cebula szalotka
 1/2 marchewki
 5 cm kawałek białej części pora
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili (bez pestek) - lub mniej jeśli nie lubimy ostrych dań
 1 cm kawałek imbiru
 2 łyżki oleju kokosowego, słonecznikowego lub innego roślinnego

Do podania:
 100 g ryżu długoziarnistego
 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos:
 3 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
 3 łyżki wody
 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
 3 łyżki brązowego cukru (może też być biały)

środa, 18 lutego 2015

Sernik tradycyjny

Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik. Klasyczny bez udziwnień, ale u mnie również bez rodzynek. Nie znoszę rodzynek. Sernik ten już piekłam dwa razy, próbowałam tylko raz ;-)
Podczas ostatniego pobytu w domu znalazłam czas na upieczenie tego planowanego sernika dopiero przed wyjazdem, i to tak samym wyjazdem, bo po wyłączeniu piekarnika i uchyleniu drzwiczek złapałam za walizkę i ruszyłam do drzwi :-) Mama mi zdjęcie wypieku wysłała, sernik dalej za mną chodził, bo przecież nie zjadłam, więc jakiś czas po powrocie do domu upiekłam i dla nas :-)
No w sumie dla siebie, bo facet za sernikami nie przepada ;-)

Link do przepisu : http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny

Przekopiowany :

Składniki na sernik :
1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
200 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy lub rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania

wtorek, 17 lutego 2015

Zupa gołąbkowa


Jak zobaczyłam, że jest coś takiego jak zupa gołąbkowa wiedziałam, że muszę to wypróbować. Jeśli ma się równie pysznie jak zupa gulaszowa do gulaszu to na pewno nie będę zawiedziona :-)
I ogólnie tak u mnie ostatnio na blogu "polsko". Spoko spoko, jeszcze sernik i już rozwijam skrzydła ;-)

Link do przepisu z którego skorzystałam: http://mojepasjekrakow.blogspot.co.uk/2014/09/zupa-goabkowa.html

Przekopiowany przepis :

Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
olej do smażenia
1/2 główki włoskiej kapusty
1-2 marchewki
1 ząbek czosnku
ok. 3 litry rosołu lub bulionu
1 por
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
100g ryżu (użyłam Gallo Blond - dostępny w smakipoludnia24.pl)
190g (słoiczek) koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej

czwartek, 12 lutego 2015

Zrób to sam - Pączki z dżemem

Tak więc były już pączusie serowe od Ewy Wachowicz, były pieczone pączki z Kwestii Smaku, w tym roku nadszedł czas, żebym się nauczyła robić "normalne".
Ogólnie nie przepadam za pączkami, jem właśnie w tłusty czwartek jedynie i koniecznie z różą, choć pod pasowały mi również takie przecięte na pół przełożone budyniem a góra umaczana w czekoladzie... no ale wszystko w swoim czasie ;-)
Jako, że jak wspomniałam, lubię pączki z różą to po taki właśnie przepis sięgnęłam na stronie Moje wypieki.

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-z-roza

Przekopiowany :

Składniki na około 34 sztuki:
800 g mąki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania
14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli

100 g drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mleka
4 duże jajka
2 żółtka
100 g masła, roztopionego
3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy*

Dodatkowo:
konfitura z róży do nadziania***
lukier lub cukier puder do oprószenia

poniedziałek, 9 lutego 2015

(najlepsza) Kartoflanka

Natrafiłam na fajnego bloga U mnie w kuchni z toną przepisów które przypadły mi do gustu. A jak zobaczyłam tą kartoflankę z przepisu Magdy Gessler to już w ogóle musiałam wypróbować! Wygląda rewelacyjnie, więc na pewno i tak będzie smakować ;-)

Link : http://umniewkuchni.blox.pl/2014/10/Kartoflanka-wg-Magdy-Gessler.html

Przekopiowany :

Składniki:

0,5 kg żeberek wieprzowych
0,5 kg wędzonego boczku
0,5 kg tłustej kiełbasy
1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2 cebule
4 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)
250 ml śmietany 18%
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka suszonego majeranku, sól, pieprz
3 litry wody

piątek, 6 lutego 2015

Spaghetti z boczkiem i główką czosnku

Mam ja cały folder przepisów pozapisywanych, znalezionych gdzieś w internetach, żeby nie poginęły mi te wszystkie fajne rzeczy. I tak rozglądałam się za jakimś prostym, w miarę szybkim obiadem i trafiłam! Spaghetti z boczkiem od Małgoo. Ocena "6", no to spisałam co trzeba i do sklepu po składniki marsz. Robię!

Link do przepisu : http://czytaczka.pinger.pl/m/22836854

Przekopiowany :

Składniki:
pomidory koktajlowe, spaghetti, boczek, parmezan, bazylia, jakaś sałata

Ugotować makaron spaghetti wg instrukcji na opakowaniu.
Potem na patelni zrobić sos :
Boczek wrzucić na patelnię. Na łyżce oliwy podsmażyć.
W przepisie była informacja, żeby całą główkę czosnku pokroić. Wydawało mi się, że to za dużo, więc dałam tylko kilka ząbków (następnym razem dam całą główkę, bo wyszło dobrze i czosnek był słabo wyczuwalny).
Dorzucić czosnek do boczku, chwilę potrzymać razem na ogniu (żeby się nie spaliło).
Pół łyżki papryki ostrej - posypać mięso z czosnkiem.
W przepisie była informacja o tym, żeby pomidorki dorzucić pod koniec, coś mi nie pasowało, więc dorzuciłam teraz.
Dorzuciłam ugotowany wcześniej makaron. Wymieszałam. Na górę pokrojone zioła.
Podałam na rukoli, posypałam startym parmezanem.