poniedziałek, 16 marca 2015

Burgery z indyka z cukinią

Gdzieś tam wspominałam, że przypomniało mi się ostatnio, że istnieje coś takiego jak mielone mięso z indyka, posmakowało i tak sobie powoli testuję co dobrego i względnie zdrowego można z takiego mięsa zrobić :) Narzekałam też ostatnio na burgery i jakoś tak padło, że wypróbowałabym jakiś przepis na takie zdrowsze burgery z indyka. Na przepis trafiłam na Kwestii Smaku i to jeszcze z moją kochaną cukinią!


Link do przepisu : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/burgery_z_indyka/przepis.html

Przekopiowany :

Składniki, ok. 6 małych burgerów:

400 g mielonego mięsa indyka (użyłam filetu i sama zmieliłam w maszynce)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 cukinii
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sałatka z kaszy:

1/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki wody
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
kilka kosteczek sera feta
sok z cytryny
mięta

do podania: jogurt naturalny doprawiony solą morską, sałata z winegretem.

środa, 4 marca 2015

Ciasto czekoladowe z kremem

Uwielbiam przepisy Rachel Allen za prostotę, ale również za to, że niby to wszystko takie łatwe a cuda wychodzą przepyszne ;-) Ciasto już robiłam dwa razy, spodobało mi się, także i wam może do gustu przypadnie.
Przepis pochodzi z książki "Bake" Rachel Allen, ale można go w oryginale też złapać pod linkiem niżej.

Link : http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/607194

Przetłumaczony :

Składniki

Na ciasto :
125 g ciemnej czekolady (u mnie 100 + 25 g mlecznej)
3 łyżki mleka
150 g masła, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru
3 jajka
200 g mąki
1 łyżka kakaa dobrej jakości
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
 kakao lub cukier puder, do posypania (ale nie trzeba)

Na czekoladowy maślany krem/lukier :
75 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka słodkiej śmietanki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
175 g cukru pudru
1 łyżka kakaa dobrej jakości