Gdzieś tam wspominałam, że przypomniało mi się ostatnio, że istnieje coś takiego jak mielone mięso z indyka, posmakowało i tak sobie powoli testuję co dobrego i względnie zdrowego można z takiego mięsa zrobić :) Narzekałam też ostatnio na burgery i jakoś tak padło, że wypróbowałabym jakiś przepis na takie zdrowsze burgery z indyka. Na przepis trafiłam na Kwestii Smaku i to jeszcze z moją kochaną cukinią!
Link do przepisu : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/burgery_z_indyka/przepis.html
Przekopiowany :
Składniki, ok. 6 małych burgerów:
400 g mielonego mięsa indyka (użyłam filetu i sama zmieliłam w maszynce)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 cukinii
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sałatka z kaszy:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki wody
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
kilka kosteczek sera feta
sok z cytryny
mięta
do podania: jogurt naturalny doprawiony solą morską, sałata z winegretem.
Link do przepisu : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/burgery_z_indyka/przepis.html
Przekopiowany :
Składniki, ok. 6 małych burgerów:
400 g mielonego mięsa indyka (użyłam filetu i sama zmieliłam w maszynce)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 cukinii
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sałatka z kaszy:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki wody
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
kilka kosteczek sera feta
sok z cytryny
mięta
do podania: jogurt naturalny doprawiony solą morską, sałata z winegretem.