czwartek, 17 września 2015

Makaron faszerowany cukinią, kurczakiem i kurkami zapiekany w sosie pomidorowym

Nie tak dawno przywiozłam sobie z domu rodzinnego trochę ślicznych kurek, bo uznałam, że inaczej to się za nie nie zabiorę. W sumie jednak chyba nigdy nic z kurkami nie robiłam? Poszukałam więc przepisu, w domu miałam w pogotowiu kurczaka i cukinię, jakbym przepisu odpowiedniego nie znalazła. A tu przepis na kwestii smaku na makaron nadziewany tym wszystkim, z serem, z sosem pomidorowym! Dokupiłam tylko wielkie muszle i wzięłam się do roboty :-)


Przepis macie tu : http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/muszle_faszerowane_kurkami_cukinia/przepis.html

A tu przekopiowany :

Składniki (na 4 porcje)

16 muszli makaronowych

Nadzienie:
1 mała pojedyncza pierś kurczaka (ok. 150 g)
sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 cebuli
1 cukinia
150 g kurek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania
100 g tartej żółtej mozzarelli lub cheddara
oliwa extra vergine
Sos pomidorowy:
1 pomidor
300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
sól i pieprz
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano

Zrób to sam : Pasztet drobiowo-wieprzowy zapiekany w boczku

Przepis o którym już zapomniałam, że robiłam, już prawie zgubiłam, ale na szczęście mam! Ku pamięci!
Staram się jak mogę odchodzić od kupnych rzeczy które mogę sama zrobić w domu, za wędlinę jako taką się jeszcze nie brałam (nie licząc pieczonej szynki i kurczaka na kanapki), ale uznałam, że pasztet to jest coś czego warto się nauczyć, tym bardziej z alergikiem na grzyby w domu (a większość tych kupnych z tego co widziałam ma grzyby jakieś).
Na którymś zdrowym fanpejdżu na FB wpadł mi w oko właśnie ten przepis, więc powiedzmy, w wolnej chwili go wypróbowałam. Efekty poniżej :-)

Link do przepisu : http://kakufashioncook.pl/domowy-pasztet-drobiowo-wieprzowy-w-boczku/

Przekopiowany :

SKŁADNIKI:

30 dag łopatki wieprzowej
30 dag wątróbki drobiowej
2 udka kurczaka
10 plastrów boczku wędzonego
1 jajko
1 marchew
1 pietruszka
1/4 średniego selera
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
do przyprawienia: majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Zrób to sam : Domowe batoniki z amarantusem

W ramach ograniczania kupowanych przekąsek postanowiłam spróbować zrobić domowe batoniki. Wypatrzyłam w Domu Gosi fajny przepis pochodzący z książki "Zamień chemię na jedzenie", więc postanowiłam go wypróbować i ja :-)

Link : http://domgosi.pl/batonik-z-amarantusem/

Przekopiowany przepis :

Czas przygotowania: 2 godziny (prażenie, leżakowanie w lodówce)

Składniki na patelnię
amarantus ekspandowany (popping) – 20g
płatki owsiane – 50g
migdały – 25g
daktyle, żurawina – po 40-50g – tak naprawdę bakalie jakie macie, do pierwszych batonów dałam daktyle i żurawinę, do drugich śliwki i rodzynki
sezam – 30g

Składniki do garnka
miód – 100g
masło – 50g
cukier – 40g


Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

Sezon truskawkowy dobiegał końca a ja dalej nic nie zjadłam... Uznałam, że jakiś nowy, prosty przepis mnie zachęci :-) No i tak po przeszukaniu Kwestii Smaku wpadłam na bardzo prosty, dość szybki przepis na to właśnie ciasto.


Link : http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-kruche-z-truskawkami

Przekopiowany :

Składniki


Spód:
200 g mąki pszennej lub orkiszowej lub owsianej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła (zimnego)
50 g cukru
1 jajko

Kruszonka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
125 g masła (zimnego)

Oraz
800 g truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder