poniedziałek, 7 grudnia 2015

Babka piaskowa

Pierwsze moje podejście do babki piaskowej :-)
Czas najwyższy, bo święta idą, więc wypadałoby opublikować kolejny przepis ciastowy :-) Tą babkę robiłam chyba kilka miesięcy temu, ale dalej pamiętam co i jak.

Link do przepisu : http://teraz-tarta.blogspot.co.uk/2012/03/najlepsza-babka-piaskowa-na-swiecie.html

Przekopiowany :

1 szklanka = 250 ml

200 g masła
2 szklanki cukru
6 jajek
2 szklanki mąki ziemniaczanej
125 ml mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka skórki z cytryny

piątek, 4 grudnia 2015

Zrób to sam : Kandyzowana skórka pomarańczowa

Chciałam zrobić pierniczki na święta, dla odmiany Lebkuchen, no i potrzebowałam kandyzowanej skórki pomarańczowej, no i oczywiście okazało się, że nie mam. Niestety okazało się również, że w kolejnych kilku okolicznych sklepach również nie dostałam... Ale zawzięłam się, uznałam, że robię, więc kupiłam kilka pomarańczy i cytryn i zrobiłam sama, od podstaw! :-)

Link do przepisu : http://ugotuj.to/ugotuj/164675599/kandyzowana+skorka+pomaranczowa/p/

Przekopiowany przepis :

Składniki:

skórka z 5 pomarańczy
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

Omlet ze Środkowego Zachodu

W końcu uznałam, że należy się przełamać i spróbować zrobić omlet w domu, bo przecież to taki zdrowszy pomysł na śniadanie ;-)

Przepis z książki "Opanuj swój metabolizm, Książka kucharska" autorstwa Jillian Michaels. Lubię ją, programów się naoglądałam, więc uznałam że spróbuję :)

Przepisany :

1 porcja - 233 kcal

Dla 2 osób :

2 łyżeczki oliwy z oliwek
0,5 szklanki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
0,5 szklanki drobno pokrojonej czerwonej papryki
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki czarnego pieprzu
30 g pokrojonej  szynki (około 3 łyżeczek)
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
3 białka dużych jajek w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki

Klasyczny sernik Gosi

Kolega z pracy miał urodziny, uwielbia serniki, więc uznałam to za dobrą okazję do wypróbowania kolejnego przepisu. Gosia u siebie opublikowała przepis swojej mamy na sernik z rodzinnych spotkań, tak zachwalała tak zachwalała, że wypróbowałam :-)

Link : http://domgosi.pl/sernik-mojej-mamy/

Przekopiowany przepis :

Składniki | czas przygotowania: 145 minut (miksowanie, pieczenie)

jajka – 8 sztuk
twaróg tłusty – kilogram
kasza manna – 4 łyżki suchej (nie gotujemy kaszy!)
sól – szczypta
margaryna – 1 kostka
budyń w proszku – 2 opakowania
cukier – 1,5 szklanki
aromat – jaki chcemy kilka kropel
dodatki – rodzynki, żurawina, brzoskwinie – dodane na samym końcu, tuż przed wylaniem na blachę

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

Testowałam jakiś czas temu przepisy z książek kucharskich jakie mi zalegają na półkach, i tak trafiłam na ten przepis, autorstwa Pascala. U mnie oczywiście poleciało mniej ostrych papryczek, żebym w ogóle zjadła, ale i tak wyszło dość pikantnie :-)
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Lidla Pascal kontra Okrasa" :-)

Przepisany :

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania 35 minut

20 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pęczek bazylii
3 świeże, ostre czerwone papryczki
750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
szczypta cynamonu
1 łyżka pieprzu cayenne
5 ząbków czosnku
1 szalotka
30 g świeżego imbiru
8-10 łyżek oleju słonecznikowego
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki sosu sojowego japońskiego
400 ml mleczka kokosowego
1/2 pęczka świeżej kolendry
sól świeżo mielona
pieprz świeżo mielony
1 opakowanie ryżu basmati

środa, 2 grudnia 2015

Ostry sos paprykowy

Poszukując nowych pomysłów na sosy do zamknięcia w słoiku u Gosi znalazłam ciekawy przepis na sos słodko-kwaśny paprykowy. Dla mnie ostry raczej niż słodko-kwaśny, co nie zmienia faktu, że fajny :-)

Link : http://domgosi.pl/sos-paprykowy-slodko-kwasny-mojej-mamy/

Przekopiowany przepis :

Składniki
papryka czerwona – 3kg
olej – szklanka
cukier – 2 szklanki
chili sypkie – łyżeczka
sól – 3 łyżki
czosnek – 3 główki
małe słoiczki koncentratu – 3
ocet – 1 szklanka
liście laurowe – 3
bazylia – paczka
pieprz – do smaku


Zupa ze słodkiego ziemniaka

Zalegał mi słodki ziemniak w lodówce już spory czas. Kupiłam niedawno kolejną książkę kucharską i w niej właśnie znalazłam przepis na zupę ze słodkiego ziemniaka. Kolega w pracy polecał, sam nie raz taką w pracy jadł, wyglądała zachęcająco, więc uznałam, że i ja spróbuję.
Przepis pochodzi z książki "Rzucam cukier" autorstwa Sarah Wilson.


Jako, że mam wydanie angielskie to przetłumaczyłam przepis, może po swojemu ;)

Składniki (2 porcje) 

1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki zmielonej gorczycy
szczypta soli
1 szklanka (200 g) czerwonej soczewicy, opłukanej (opcjonalnie - jeśli chcesz ominąć soczewicę dodaj więcej słodkiego ziemniaka)
1 średni batat/słodki ziemniak, obrany i pokrojony na kawałki
1 łyżka tamari (lub sosu sojowego)
świeżo zmielony pieprz, do smaku