niedziela, 3 lipca 2016

Kaszotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem.

Jak już wspomniałam, miałam tydzień pod znakiem Kaszotto. Czy tam pęczotto, co za różnica ;-)
Rzadko kiedy jem szparagi, chociaż bardzo lubię, ale chyba po raz pierwszy czy drugi sama je gotowałam. No i padło na kolejne kaszotto, ze szparagami. I młodą kapustą. Trzeba korzystać z sezonowych dobroci ;-)

Link : http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/peczotto_mloda_kapusta_indyk_szparagi/przepis.html

Przekopiowany :

SKŁADNIKI

 3 PORCJE

1/3 szklanki kaszy pęczak
3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 por
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
300 g piersi indyka
3 łyżki sosu sojowego
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka bulionu drobiowego lub rosołu
1/3 główki młodej kapusty (2 szklanki poszatkowanej)
1/2 pęczka szparagów
3 łyżki posiekanej trybulki (młodego szczypiorku)

Kaszotto z kurczakiem, cukinią i zieloną fasolką

Ostatnio miałam tydzień pod znakiem "kaszotto", gdzie przetestowałam dwa zielone przepisy z Kwestii Samku. Co mogę powiedzieć, jeszcze chyba nie zdarzyło mi się zawieźć na żadnym z testowanych przepisów z KS ;-)

Link do przepisu : http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-indykiem-fasolka-i-cukinia

Przekopiowany :

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

3 łyżki oliwy extra vergine
1/3 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
1 łyżeczka suszonego oregano
200 g piersi indyka
4 łyżki sosu sojowego
60 ml białego wina
1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 mała cukinia
4 łyżki posiekanego szczypiorku

Rabarbarowe babeczki z budyniem

Sezon na rabarbar zaraz się skończy, więc poza kompotem uparłam się, że coś upiekę z rabarbarem. Babeczki mnie urzekły na stronie Moich wypieków, ale robiłam je dwa razy, bo pierwsze totalnie schrzaniłam ;-) Ale o tym za chwilę.

Link do Moich Wypieków : http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-budyniowe-z-rabarbarem

Przekopiowany przepis :

Składniki na 12 babeczek:

120 g drobnego cukru do wypieków
55 g masła
1 duże jajko
180 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

To jest przepis który czekał sobie kilka miesięcy, aż się ogarnę i będzie mi się chciało coś napisać ;-) A jest co, bo ten kurczak jest na prawdę dobry! Czego tu nie lubić - boczku, mozzarelli czy suszonych pomidorów? ;-)

Link do Kwestii Smaku : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_z_suszonymi_pomidorami/przepis.html

Przekopiowany przepis :

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

2 pojedyncze piersi kurczaka, każda po około 200 g
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz i/lub pieprz kolorowy
4 kawałki suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 4 łyżki oleju ze słoiczka
60 g mozzarelli w kulce (1/2 kulki)
25 g tartego sera np. Cheddar
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 plasterki suszonej szynki (parmeńskiej lub tańszej alternatywy, ewentualnie cienko pokrojonego wędzonego lub suszonego boczku)

KREMOWE TŁUCZONE ZIEMNIAKI:

4 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki kremowej 36%