Zacznę dodawanie z powrotem przepisów od tego, dzisiejszego, na dietetyczne risotto. Zastanawiałam się chwilę czy nie dorzucić do niego szparagów, ale uznałam, że najpierw lepiej spróbować, a później kombinować ;-)
Przepis w książeczce wygląda tak :
Przepis przetłumaczony :
Gotowe w 35 minut
4 porcje
1 duża cebula, posiekana
1 łodyga selera, drobno posiekana
1 por, drobno posiekany
spray do smażenia
275 g suchego ryżu do risotto
1,1 litra bulionu z kurczaka
225 g mrożonego groszku
275 g ugotowanego kurczaka, podzielonego na kawałki
1. W głębokiej patelni podduś cebulę z selerem, porem używając spray'u do smażenia, do miękkości, czyli około 15 minut. Po tym czasie dodaj na patelnię ryż do risotto i wymieszaj.
2. Podgrzej bulion z kurczaka w garnku i gorący dodawaj porcjami do ryżu. Mieszaj i czekaj aż ryż wchłonie bulion przed dodaniem kolejnej porcji bulionu. Dodaj mrożony groszek po 10 minutach i gotuj dalej, aż ryż będzie gotowy. To zajmie około 20 minut.
3. Na koniec dodaj gotowego, ugotowanego kurczaka, żeby podgrzać wszystko razem.
4. Podawaj z dużym miksem sałat.
Zrobiłam jak pisali, wyglądało to w skrócie tak
Przepis w książeczce wygląda tak :
Przepis przetłumaczony :
Gotowe w 35 minut
4 porcje
1 duża cebula, posiekana
1 łodyga selera, drobno posiekana
1 por, drobno posiekany
spray do smażenia
275 g suchego ryżu do risotto
1,1 litra bulionu z kurczaka
225 g mrożonego groszku
275 g ugotowanego kurczaka, podzielonego na kawałki
1. W głębokiej patelni podduś cebulę z selerem, porem używając spray'u do smażenia, do miękkości, czyli około 15 minut. Po tym czasie dodaj na patelnię ryż do risotto i wymieszaj.
2. Podgrzej bulion z kurczaka w garnku i gorący dodawaj porcjami do ryżu. Mieszaj i czekaj aż ryż wchłonie bulion przed dodaniem kolejnej porcji bulionu. Dodaj mrożony groszek po 10 minutach i gotuj dalej, aż ryż będzie gotowy. To zajmie około 20 minut.
3. Na koniec dodaj gotowego, ugotowanego kurczaka, żeby podgrzać wszystko razem.
4. Podawaj z dużym miksem sałat.
Zrobiłam jak pisali, wyglądało to w skrócie tak
No i jak widać wyszło tak
a w miseczce, niezbyt elegancko, tak
Co mogę napisać - wiadomo, że bez mascarpone czy śmietany czy sera, które się normalnie ładuje do risotto będzie smakowało inaczej. Nie mniej jednak nie jest źle, dzięki użyciu ryżu arborio, to risotto ma kremową konsystencję, wszystko rozpływa się w ustach i jest na prawdę smaczne.
A na diecie, w takiej formie, to danie jest FREE, znaczy można jeść ile się chce ;-) Pożądana informacja dla mnie na przyszłość.
Przepis oceniam na 4,5/5 i polecam.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz