
Po przepis sięgnęłam do sprawdzonego źródła - Moje wypieki jeszcze mnie nie zawiodły ;-)
Link do przepisu : http://www.mojewypieki.com/post/domowy-cukier-waniliowy
Przekopiowany :
Składniki:
2 szklanki drobnego cukru (caster sugar)
1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2 - 3 części, również zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Wstrząsnąć. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru.
Kupiłam ja ładny biały słoiczek specjalnie na tą "okazję" no i co tu więcej gadać, działamy ;-)
Tak wygląda "starter" ;-)
Rozkroiłam laskę wanilii i "wydłubałam" ziarenka, po czym laskę pocięłam na kawałki
Wszystko dodaję do cukru i mieszam dokładnie
I tak to zostawiam na 2 tygodnie i gotowe :)
Nie mogę inaczej ocenić niż 5/5, na pewno będę powtarzać, bo proste, szybkie i po co mam latać do sklepu co chwile po jakieś sztuczne zamienniki ;-)
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz