środa, 17 lutego 2016

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym z sałatą z sosem z fetą

Pierwsze podejście do polędwiczki.
Poprosiłam o polecenie mi jakiegoś super przepisu, w odpowiedzi dostałam ten :-)

Link do oryginału : http://www.makecookingeasier.pl/bez-kategorii/poledwiczki-w-sosie-miodowo-musztardowym-podane-na-lisciach-salaty/

Przekopiowany :

Skład:

400 g polędwicy wieprzowej
garść rukoli, roszponki lub innej sałaty

sos:

1 łyżka musztardy 
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej słodkiego)
1 łyżka miodu 
kilka kropel soku z cytryny
sól 
świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i rozbijamy lekko dłonią. Posypujemy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Do naczynia przelewamy oliwę i łączymy ją z musztardą, sosem sojowym, miodem,octem balsamicznym, startym czosnkiem oraz świeżym tymiankiem. Mieszając, musimy doprowadzić sos do gładkiej konsystencji. Na końcu skraplamy cytryną i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy pokrojone polędwiczki marynatą i odkładamy do lodówki na 2-3 godz.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub winogron, smażymy polędwiczki na dużym ogniu do zarumienienia-po kilka minut z każdej strony. 


Do polędwiczek możemy podać sos z jogurtu i fety. Wystarczy wszystkie poniższe składniki dobrze wymieszać!

Skład sosu do sałaty:

1/2 opakowania fety
1 duży jogurt grecki
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
garść pokrojonego szczypiorku
1 starty ząbek czosnku
szczypta pieprzu (najlepiej cytrynowego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Smażone polędwiczki, podajemy na sałacie z sosem z fety i jogurtu. Dla dodatkowego efektu, możemy posypać sproszkowanym, mielonym czosnkiem.

Ja użyłam suszonych liści tymianku, polędwiczka akurat miała 400 g, robiło się prosto i dość szybko. Zostawiłam na noc do marynowania...
Wyglądało to, po krótce, tak :

Najpierw mieszam marynatę aby otrzymać jednolitą masę


Rozbite polędwiczki marynuję


Po czym smażę


Usmażone, ułożyć na sałacie


Dodać sos z fety i gotowe :-)


Marynata jest rewelacyjna, podobną mama robiła do kurczaka na grilla :-) Sos z fetą też świetnie pasuje do sałaty, tak więc danie u mnie zdecydowanie do powtórzenia, wielokrotnego :-)
Przepis 5/5.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz