Pierwsze podejście do polędwiczki.
Poprosiłam o polecenie mi jakiegoś super przepisu, w odpowiedzi dostałam ten :-)
Link do oryginału : http://www.makecookingeasier.pl/bez-kategorii/poledwiczki-w-sosie-miodowo-musztardowym-podane-na-lisciach-salaty/
Przekopiowany :
Skład:
400 g polędwicy wieprzowej
garść rukoli, roszponki lub innej sałaty
sos:
1 łyżka musztardy
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej słodkiego)
1 łyżka miodu
kilka kropel soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i rozbijamy lekko dłonią. Posypujemy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Do naczynia przelewamy oliwę i łączymy ją z musztardą, sosem sojowym, miodem,octem balsamicznym, startym czosnkiem oraz świeżym tymiankiem. Mieszając, musimy doprowadzić sos do gładkiej konsystencji. Na końcu skraplamy cytryną i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy pokrojone polędwiczki marynatą i odkładamy do lodówki na 2-3 godz.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub winogron, smażymy polędwiczki na dużym ogniu do zarumienienia-po kilka minut z każdej strony.
Do polędwiczek możemy podać sos z jogurtu i fety. Wystarczy wszystkie poniższe składniki dobrze wymieszać!
Skład sosu do sałaty:
1/2 opakowania fety
1 duży jogurt grecki
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
garść pokrojonego szczypiorku
1 starty ząbek czosnku
szczypta pieprzu (najlepiej cytrynowego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Smażone polędwiczki, podajemy na sałacie z sosem z fety i jogurtu. Dla dodatkowego efektu, możemy posypać sproszkowanym, mielonym czosnkiem.
Poprosiłam o polecenie mi jakiegoś super przepisu, w odpowiedzi dostałam ten :-)
Link do oryginału : http://www.makecookingeasier.pl/bez-kategorii/poledwiczki-w-sosie-miodowo-musztardowym-podane-na-lisciach-salaty/
Przekopiowany :
Skład:
400 g polędwicy wieprzowej
garść rukoli, roszponki lub innej sałaty
sos:
1 łyżka musztardy
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej słodkiego)
1 łyżka miodu
kilka kropel soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
1. Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i rozbijamy lekko dłonią. Posypujemy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Do naczynia przelewamy oliwę i łączymy ją z musztardą, sosem sojowym, miodem,octem balsamicznym, startym czosnkiem oraz świeżym tymiankiem. Mieszając, musimy doprowadzić sos do gładkiej konsystencji. Na końcu skraplamy cytryną i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy pokrojone polędwiczki marynatą i odkładamy do lodówki na 2-3 godz.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub winogron, smażymy polędwiczki na dużym ogniu do zarumienienia-po kilka minut z każdej strony.
Do polędwiczek możemy podać sos z jogurtu i fety. Wystarczy wszystkie poniższe składniki dobrze wymieszać!
Skład sosu do sałaty:
1/2 opakowania fety
1 duży jogurt grecki
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
garść pokrojonego szczypiorku
1 starty ząbek czosnku
szczypta pieprzu (najlepiej cytrynowego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Smażone polędwiczki, podajemy na sałacie z sosem z fety i jogurtu. Dla dodatkowego efektu, możemy posypać sproszkowanym, mielonym czosnkiem.
Ja użyłam suszonych liści tymianku, polędwiczka akurat miała 400 g, robiło się prosto i dość szybko. Zostawiłam na noc do marynowania...
Wyglądało to, po krótce, tak :
Najpierw mieszam marynatę aby otrzymać jednolitą masę
Rozbite polędwiczki marynuję
Po czym smażę
Usmażone, ułożyć na sałacie
Dodać sos z fety i gotowe :-)
Marynata jest rewelacyjna, podobną mama robiła do kurczaka na grilla :-) Sos z fetą też świetnie pasuje do sałaty, tak więc danie u mnie zdecydowanie do powtórzenia, wielokrotnego :-)
Przepis 5/5.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz