Jak już wspomniałam, miałam tydzień pod znakiem Kaszotto. Czy tam pęczotto, co za różnica ;-)
Rzadko kiedy jem szparagi, chociaż bardzo lubię, ale chyba po raz pierwszy czy drugi sama je gotowałam. No i padło na kolejne kaszotto, ze szparagami. I młodą kapustą. Trzeba korzystać z sezonowych dobroci ;-)
Link : http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/peczotto_mloda_kapusta_indyk_szparagi/przepis.html
Przekopiowany :
SKŁADNIKI
3 PORCJE
1/3 szklanki kaszy pęczak
3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 por
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
300 g piersi indyka
3 łyżki sosu sojowego
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka bulionu drobiowego lub rosołu
1/3 główki młodej kapusty (2 szklanki poszatkowanej)
1/2 pęczka szparagów
3 łyżki posiekanej trybulki (młodego szczypiorku)
PRZYGOTOWANIE
Na dużą patelnię wlać łyżkę oliwy, wsypać kaszę i podsmażać ją, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją (ok. 3 minuty). Odciąć zielone końce pora, białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, przekroić wzdłuż na pół i dalej pokroić w poprzek na półplasterki. Dodać na patelnię, wlać drugą łyżkę oliwy, zioła prowansalskie i wymieszać. Smażyć przez ok. 3 minuty.
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę oliwy, włożyć posiekaną na kawałeczki pierś indyka. Doprawić pieprzem i obsmażać przez ok. 3 minuty. Mięso skropić sosem sojowym i jeszcze przez chwilę razem podsmażać. W tym czasie składniki odsunięte na obok 1-2 razy przemieszać. Wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Wymieszać składniki na patelni i wlać gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minut.
Kapustę umyć i posiekać na cienkie paseczki. Włożyć na patelnię, wymieszać, przykryć i gotować przez 2 minuty.
Szparagi umyć, odłamać twarde i grubsze końce, łodyżki pokroić na ukos na ok. 2 mm plasterki, główki zachować w całości. Dodać do potrawy, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i podgrzewać jeszcze bez przykrycia przez ok. 2 - 3 minuty. Posypać szczypiorkiem.
Kilka zdjęć.
Rzadko kiedy jem szparagi, chociaż bardzo lubię, ale chyba po raz pierwszy czy drugi sama je gotowałam. No i padło na kolejne kaszotto, ze szparagami. I młodą kapustą. Trzeba korzystać z sezonowych dobroci ;-)
Link : http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/peczotto_mloda_kapusta_indyk_szparagi/przepis.html
Przekopiowany :
SKŁADNIKI
3 PORCJE
1/3 szklanki kaszy pęczak
3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 por
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
300 g piersi indyka
3 łyżki sosu sojowego
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka bulionu drobiowego lub rosołu
1/3 główki młodej kapusty (2 szklanki poszatkowanej)
1/2 pęczka szparagów
3 łyżki posiekanej trybulki (młodego szczypiorku)
PRZYGOTOWANIE
Na dużą patelnię wlać łyżkę oliwy, wsypać kaszę i podsmażać ją, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją (ok. 3 minuty). Odciąć zielone końce pora, białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, przekroić wzdłuż na pół i dalej pokroić w poprzek na półplasterki. Dodać na patelnię, wlać drugą łyżkę oliwy, zioła prowansalskie i wymieszać. Smażyć przez ok. 3 minuty.
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę oliwy, włożyć posiekaną na kawałeczki pierś indyka. Doprawić pieprzem i obsmażać przez ok. 3 minuty. Mięso skropić sosem sojowym i jeszcze przez chwilę razem podsmażać. W tym czasie składniki odsunięte na obok 1-2 razy przemieszać. Wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Wymieszać składniki na patelni i wlać gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minut.
Kapustę umyć i posiekać na cienkie paseczki. Włożyć na patelnię, wymieszać, przykryć i gotować przez 2 minuty.
Szparagi umyć, odłamać twarde i grubsze końce, łodyżki pokroić na ukos na ok. 2 mm plasterki, główki zachować w całości. Dodać do potrawy, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Zdjąć pokrywę i podgrzewać jeszcze bez przykrycia przez ok. 2 - 3 minuty. Posypać szczypiorkiem.
Kilka zdjęć.
Główne składniki
Tak to się robiło według instrukcji
Tak wygląda efekt końcowy
Pyszne te pęczotto, nie wiem czy nie lepsze niż to z fasolką. Na pewno świetnie te szparagi smakują z kaszą pęczak. Danie delikatne w smaku, zabrałam nawet do pracy ;-)
Przepis oceniam na 5/5.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz