Bo rybka zdrowa jest. I w dalszym ciągu staram się przekonać, więc testuje nowe przepisy. Z racji, że parę dni siedziałam w Trójmieście miałam okazję zrobić coś z ryby, bo u mnie w domu rodzinnym tylko ryba i warzywa, więc przynajmniej pewność, że się zje ;-)
Skorzystałam z wychwalanego przez Małgoo przepisu z biedronkowych Moje smaki życia, obejrzałam sobie u niej relację i wzięłam się do roboty :-)
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://czytaczka.pinger.pl/m/21332176
Przepis po mojemu :
Składniki dla 2 osób:
surowy płat łososia ok. 300 g
4 suszone pomidory z zalewy
natkę pietruszki
3 płaskie łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
ząbek czosnku
sól
pieprz
Łososia oczyścić, odciąć skórę i pokroić na pożądaną ilość kawałków, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na kruszonkę :
Drobno pokroić natkę pietruszki, czosnek i suszone pomidory, umieścić razem w miseczce. Dodać bułkę tartą i olej z suszonych pomidorów. Doprawić i wymieszać.
Kruszonką pokryć łososia i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Zdjęcia z mojego wyrobu :
Wnioski - kruszonka wyszła mi za sucha, za dużo bułki tartej dodałam(na drugi raz będzie trochę mniej), ale wyszło i tak smacznie i mówię to ja nie przepadająca za łososiem :-) Do tego na plus to, że samego łososia robi się w pół godziny (20 min siedzi w piecu), tak więc na prawdę szybko i smacznie. Łosoś wychodzi delikatny, bez tłuszczu (nie licząc oleju z suszonych pomidorów), dość zdrowo i chyba dość oryginalnie ;-)
Przepis oceniam na 4/5 i polecam.
Dołączam też do zdrowej zmiksowanej akcji :
Smacznego,
A.
Skorzystałam z wychwalanego przez Małgoo przepisu z biedronkowych Moje smaki życia, obejrzałam sobie u niej relację i wzięłam się do roboty :-)
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://czytaczka.pinger.pl/m/21332176
Przepis po mojemu :
Składniki dla 2 osób:
surowy płat łososia ok. 300 g
4 suszone pomidory z zalewy
natkę pietruszki
3 płaskie łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
ząbek czosnku
sól
pieprz
Łososia oczyścić, odciąć skórę i pokroić na pożądaną ilość kawałków, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na kruszonkę :
Drobno pokroić natkę pietruszki, czosnek i suszone pomidory, umieścić razem w miseczce. Dodać bułkę tartą i olej z suszonych pomidorów. Doprawić i wymieszać.
Kruszonką pokryć łososia i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Zdjęcia z mojego wyrobu :
Czosnek, pomidory i natkę kroimy możliwie drobno
Dodajemy bułkę tartą i olej z suszonych pomidorów
(Ja bułki dałam tutaj 3 raczej czubate łyżki zamiast płaskich, więc musiałam dać też więcej oleju)
(Ja bułki dałam tutaj 3 raczej czubate łyżki zamiast płaskich, więc musiałam dać też więcej oleju)
Dodałam trochę soli i pieprzu i kruszonka wygląda tak
Łososia czyścimy, odcinamy skórę
Nakładamy kruszonkę i pieczemy 20 min w 180 stopniach
Po wyjęciu z pieca
Na talerzu z ryżem i surówką
I podkolorowane ;-)
Wnioski - kruszonka wyszła mi za sucha, za dużo bułki tartej dodałam(na drugi raz będzie trochę mniej), ale wyszło i tak smacznie i mówię to ja nie przepadająca za łososiem :-) Do tego na plus to, że samego łososia robi się w pół godziny (20 min siedzi w piecu), tak więc na prawdę szybko i smacznie. Łosoś wychodzi delikatny, bez tłuszczu (nie licząc oleju z suszonych pomidorów), dość zdrowo i chyba dość oryginalnie ;-)
Przepis oceniam na 4/5 i polecam.
Dołączam też do zdrowej zmiksowanej akcji :
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz