
Link do e-booka : http://kuchniaagaty.pl/przepisy/swiateczna-kuchnia-agaty
Przepisany :
80 g masła (miękkiego)
5 łyżek cukru pudru
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/3 szklanki suszonych żurawin
1/3 szklanki orzechów włoskich
Masło utrzyj z cukrem pudrem.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz skórkę pomarańczową, szybko zagnieć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, wlej odrobinę mleka.
Dodaj bakalie - żurawiny i orzechy.
Ciasto uformuj w kształt walca, owiń folią spożywczą i wstaw na minimum godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto pokrój w ok. 1 cm plastry. Piecz ok. 10-12 minut w temp. 180oC.
Jak widać dużo roboty z wyrobem nie ma, pieką się też dość szybko, więc nic tylko brać się za nie!
Ja wprowadziłam jedną zmianę - u Agaty cukru pudru jest 5 łyżek, Małgoo pisze, że lepsze jej wyszły z 1 łyżką... tak więc ja dodałam około 3 :-)
Masło utrzeć z cukrem pudrem
Skórka pomarańczowa, mąka, proszek, sól
Na koniec żurawina i orzechy (i łyżka mleka, bo sucho)
Rulon do lodówki na 2 godziny
Pierwsza partia do piekarnika
A tak druga z niego wyszła ;-)
Dobra, koniec biadolenia. Ciastka mi smakują, zrobię pewnie jeszcze bo sporo żurawiny zostało ;-) Przepis oceniam na 4/5.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz