poniedziałek, 23 stycznia 2017

Kostka sernikowa z brownie i oreo

Jeśli macie FB i trafiliście na tego bloga, to pewnie też obserwujecie Tasty. Booooskie przepisy, krótkie filmiki krok po kroku jak prosto zrobić efektowne dania.
Skusiłam się w końcu, za namową kolegi, zrobić jeden z nich - spód z brownie, ciasteczka Oreo i masa sernikowa - brzmi dobrze? A wygląda jeszcze lepiej!
Nie mam takich fajnych zdjęć z przekroju jak Tasty, bo ciasto zrobiłam dla kolegi na urodziny ;-)
I zaraz pokażę jak to łatwo i szybko zrobić samemu!

Link do przepisu : https://www.buzzfeed.com/alvinzhou/cookies-cream-brownie-cheesecake-bars?utm_term=.cla2jJj9M#.abOq4X4P6

Przetłumaczony przepis :

Składniki :
10-12 porcji

1 pudełko gotowego miksu brownie, przygotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu
24 uncji kremowego serka typu Philadelphia (czyli około 680 g)
¾ szklanki cukru
2 jajka, rozbite
1 łyżka ekstraktu z wanilii 
36 ciasteczek typu Oreo

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 325°F/165°C  i natłuść blachę o wymiarach 9×13 cali, czyli około 23x33 cm.
2. Przygotuj mieszankę brownie w misce.
3. W kolejnej misce wymieszaj serek i cukier do czasu aż nie będzie grudek.
4. Dodaj jajka i wanilię i mieszaj do czasu aż wszystko się połączy.
5. Rozprowadź masę brownie równomiernie w blaszce do pieczenia.
6. Ułóż jedną warstwę z oreo - około 24 ciasteczka, na masie brownie. 
7. Aby wypełnić do krawędzi, przetnij 6 ciasteczek na pół i wpasuj je w formę.
8. Na wierzch wlej masę sernikową, rozprowadzając ją równo nad ciasteczkami.
9. Pozostałe 6 ciasteczek połam i posyp wierzch ciasta.
10. Piecz przez około 45 minut, aż krawędzie będą lekko przypieczone a środek będzie dalej lekko "galaretowaty".
11. Ostudź i chłódź przez co najmniej 2 godziny w lodówce. 
12. Pokrój i podawaj!

U mnie po krótce wyglądało to tak :

Wyrób masy brownie i sernikowej


A później warstwy

1. Brownie


2. Ciastka


3. Masa sernikowa a na to pokruszone ciastka


No i pieczemy, u mnie jak widać 2 ;-) 


Po wyjęciu z piekarnika kroimy w kwadraty i gotowe :-)


Baardzo proste i efektowne ciasto, robi się dość szybko i smakuje super. Same plusy :-)
Przepis oceniam 5/5.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz