Podczas tegorocznego sezonu na szparagi uznałam, że nie odmówię sobie przyjemności przetestowania tego przepisu, który mi mignął gdzieś w internecie.
Także do roboty!
Link do przepisu : https://www.kwestiasmaku.com/przepis/schab-gotowany-w-sosie-ze-szparagami
Przekopiowany :
SKŁADNIKI
4 PORCJE
500 g schabu bez kości
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 plasterki wędzonego boczku
400 ml bulionu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka posiekanego koperku
1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
po ok. 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebulę oraz boczek. Wlać bulion, dodać kurkumę, sos sojowy i zagotować.
Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się bulion. Po zagotowaniu garnek przykryć, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez ok. 1 i 1/2 godz. aż mięso będzie kruche. W międzyczasie 2 - 3 razy przełożyć je na drugą stronę.
Odłamać grube i zdrewniałe końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Resztę łodyg opłukać i pokroić na plasterki, zachowując w całości główki.
Szparagi wrzucić do garnka ze schabem i zanurzyć je w wywarze. Gotować przez ok. 2 minuty, następnie wlać śmietankę i dodać posiekany koperek, zagotować.
Aby zagęścić sos należy dodać do garnka przez sitko obydwie mąki (na początek po pół łyżeczki każdej), zagotować. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.
PROPOZYCJA PODANIA
Ziemniaki i sałatka np. posiekana sałata lodowa, cebulka, papryka, jogurt grecki, sól, pieprz
Jak tam u mnie?
Ten przepis to był dla mnie strzał w 10! Szparagi - pycha, schab - kruchy, sos - delikatny. Do tego koperek. Moje smaki absolutnie! :-) Wyszło pysznie, danie do powtórki za rok ;-)
Przepis oceniam na 5/5.
Smacznego,
A.
Także do roboty!
Link do przepisu : https://www.kwestiasmaku.com/przepis/schab-gotowany-w-sosie-ze-szparagami
Przekopiowany :
SKŁADNIKI
4 PORCJE
500 g schabu bez kości
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 plasterki wędzonego boczku
400 ml bulionu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka posiekanego koperku
1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
po ok. 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebulę oraz boczek. Wlać bulion, dodać kurkumę, sos sojowy i zagotować.
Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się bulion. Po zagotowaniu garnek przykryć, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez ok. 1 i 1/2 godz. aż mięso będzie kruche. W międzyczasie 2 - 3 razy przełożyć je na drugą stronę.
Odłamać grube i zdrewniałe końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Resztę łodyg opłukać i pokroić na plasterki, zachowując w całości główki.
Szparagi wrzucić do garnka ze schabem i zanurzyć je w wywarze. Gotować przez ok. 2 minuty, następnie wlać śmietankę i dodać posiekany koperek, zagotować.
Aby zagęścić sos należy dodać do garnka przez sitko obydwie mąki (na początek po pół łyżeczki każdej), zagotować. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.
PROPOZYCJA PODANIA
Ziemniaki i sałatka np. posiekana sałata lodowa, cebulka, papryka, jogurt grecki, sól, pieprz
Jak tam u mnie?
Tak to się robiło
Tak to u mnie wyglądało na talerzu, z ziemniakami i młodą kapustą
Ten przepis to był dla mnie strzał w 10! Szparagi - pycha, schab - kruchy, sos - delikatny. Do tego koperek. Moje smaki absolutnie! :-) Wyszło pysznie, danie do powtórki za rok ;-)
Przepis oceniam na 5/5.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz