Z racji ryb w zamrażarce i moją chęcią ich utylizacji zaczęłam szukać jakiegoś przepisu na rybę. Pamiętam, że babcia robiła pyszne rybne kotleciki jak byłam mała, dlatego postanowiłam wypróbować przepis właśnie na kotleciki lub placuszki, jak kto woli.
Link do przepisu : http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/placuszki_rybne
Przekopiowany :
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
3 średnie filety rybne bez ości
1 duża cebula biała
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela ang.
ok. 1 szklanki wody
1 szklanka mąki
2 jajka
Około 5 łyżek piwa cytrynowego Radler Warka lub mleka (u mnie mleko)
Sól
Sok z cytryny
Koperek posiekany
Etapy przygotowania
Marchewkę i seler naciowy włożyć do rondelka podlać 3 szklankami wody i doprawić dodając listek, ziele, sól lub Vegetę Natur i pieprz, pogotować kilka minut . Kiedy marchewka lekko zmięknie dodać rybę i poddusić kilka minut. Osączyć i widelcem rozdrobnić rybę.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić dodać rozdrobnioną rybę i doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem granulowanym i solą lub innymi ulubionymi przyprawami. Dodać też sok z połowy cytryny.
Do miski wsypać 1 szklankę mąki i wbić 2 jajka oraz dodać szczyptę soli wymieszać dolewając piwo lub mleko. Dodać rozdrobnioną rybę z cebulką i posiekany koperek
Ciasto ma być dość gęste, doprawić do smaku .
Łyżką nabierać ciasto i kłaść na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor. Podać z surówką z kiszonej kapusty
Tak więc wzięłam się do roboty, do tego domowe fryty.Wykonanie wyglądało jak widać poniżej.
Link do przepisu : http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/placuszki_rybne
Przekopiowany :
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
3 średnie filety rybne bez ości
1 duża cebula biała
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela ang.
ok. 1 szklanki wody
1 szklanka mąki
2 jajka
Około 5 łyżek piwa cytrynowego Radler Warka lub mleka (u mnie mleko)
Sól
Sok z cytryny
Koperek posiekany
Etapy przygotowania
Marchewkę i seler naciowy włożyć do rondelka podlać 3 szklankami wody i doprawić dodając listek, ziele, sól lub Vegetę Natur i pieprz, pogotować kilka minut . Kiedy marchewka lekko zmięknie dodać rybę i poddusić kilka minut. Osączyć i widelcem rozdrobnić rybę.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić dodać rozdrobnioną rybę i doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem granulowanym i solą lub innymi ulubionymi przyprawami. Dodać też sok z połowy cytryny.
Do miski wsypać 1 szklankę mąki i wbić 2 jajka oraz dodać szczyptę soli wymieszać dolewając piwo lub mleko. Dodać rozdrobnioną rybę z cebulką i posiekany koperek
Ciasto ma być dość gęste, doprawić do smaku .
Łyżką nabierać ciasto i kłaść na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor. Podać z surówką z kiszonej kapusty
Tak więc wzięłam się do roboty, do tego domowe fryty.Wykonanie wyglądało jak widać poniżej.
Zaczynamy od ugotowania ryby, jak w instrukcji
Pół czerwonej cebuli i ząbek czosnku podsmażamy
Dodajemy rozdrobnioną ugotowaną rybę
Mieszamy jajko z mąką i mlekiem
Wszystkie składniki mieszamy razem
Na patelnię nakładamy masę łyżką i smażymy kotleciki
W międzyczasie zrobiłam domowe fryty
Już na talerzu z dodatkami
Zbliżenie na kotleciki
Muszę przyznać, że trochę się zawiodłam, bo w niczym nie przypominały placuszków jakie jadłam w dzieciństwie. Ale te też nie były złe, choć bardziej określiłabym je jako "zjadliwe" niż "pyszne". Bez szału, no ale może ma też wpływ to że nie szaleję za rybami.
Oceniam przepis na 3,5/5.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz