Po przylocie do znajomych w UK koleżanka zabrała nas na kawę i ciacho, gdzie chłop mój spróbował pierwszy raz tego ciasta i strasznie mu posmakowało, a to nie taka oczywistość bo niezbyt "ciastowy" jest. Ciasto pierwszy raz zrobiłam na święta, bo proste, bo dość szybkie i smakuje (właściwie całe zjadł sam tego samego dnia), drugim razem poleciało na tłusty czwartek, skąd są poniższe zdjęcia :-)
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.mojewypieki.com/przepis/victoria-sponge-cake
Przekopiowany :
Składniki:
170 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej i ubitej (można do niej dodać odrobinę cukru pudru)
200 g pokrojonych truskawek lub dżemu truskawkowego
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Używając miksera masło utrzeć z cukrem na biały i puchaty krem. Wmiksować jajka, dodając je jedno po drugim. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC (siostra piecze 30 minut w 160ºC). Wyjąć, wystudzić.
Ciasto podzielić wzdłuż na 2 krążki. Przełożyć je ubitą kremówką i kawałkami truskawek.
Jeśli zamiast truskawek użyjecie dżemu, wtedy dżemem posmarować dolny krążek, a na niego wyłożyć ubitą kremówkę, przykryć drugim krążkiem. Posypać cukrem pudrem.
Nie ma co dziwnować, zrobiłam jak być miało, z dżemem truskawkowym. A wyglądało to u mnie tak...
Ciasto uwielbia chłop bo smaczne, ja uwielbiam bo proste i stosunkowo szybkie w wykonaniu. "Na cieście" mieliśmy gości, też smakowało, więc chyba rzeczywiście jest smaczne :) Na ostatnim zdjęciu mało bitej śmietany, bo żeby zrobić zdjęcie trochę trzeba było poczekać ;) A tak poza tym to co pisać... to taki biszkopt z bitą śmietaną i dżemem, nie za słodki, nie za suchy.
Przepis oceniam na 5/5, polecam.
Smacznego,
A.
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.mojewypieki.com/przepis/victoria-sponge-cake
Przekopiowany :
Składniki:
170 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej i ubitej (można do niej dodać odrobinę cukru pudru)
200 g pokrojonych truskawek lub dżemu truskawkowego
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Używając miksera masło utrzeć z cukrem na biały i puchaty krem. Wmiksować jajka, dodając je jedno po drugim. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC (siostra piecze 30 minut w 160ºC). Wyjąć, wystudzić.
Ciasto podzielić wzdłuż na 2 krążki. Przełożyć je ubitą kremówką i kawałkami truskawek.
Jeśli zamiast truskawek użyjecie dżemu, wtedy dżemem posmarować dolny krążek, a na niego wyłożyć ubitą kremówkę, przykryć drugim krążkiem. Posypać cukrem pudrem.
Nie ma co dziwnować, zrobiłam jak być miało, z dżemem truskawkowym. A wyglądało to u mnie tak...
Utrzeć masło z cukrem
Wmiksować jajka (pojedynczo)
Dodać po trochu suche składniki
Wszystko zmiksowane wygląda tak
Przełożone ciasto do formy i do pieca.
W międzyczasie ubić śmietanę
Upieczone ciasto przekroić (jak już trochę ostygnie)
Dół smarujemy dżemem
Smarujemy to śmietaną
Złożyć ciasto i posypać cukrem pudrem
A kawałek ciasta wygląda mniej-więcej tak
Przepis oceniam na 5/5, polecam.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz