Dawno nie pojawiała się u mnie nowa zupa krem. Ostatnio wzięło mnie na krem z papryki, ale przepis, Magdy Gessler swoją drogą, upatrzyłam sobie z pomidorami jeszcze, więc ciekawa i zupy paprykowej i przepisu pani Gessler wzięłam się za przepis poniżej.
Link : http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/zupa-krem-z-pomidorow-i-papryki/
Przekopiowany przepis :
czas 1 godzina
porcja dla 4 osób
papryki czerwone okrągłe 6 dużych
pomidory 1 kg
oliwa 1/4 szklanki
śmietanka kremówka 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 4 gałązki
bulion warzywny 1,5 l
świeże zioła do dekoracji
papryka słodka 1 łyżeczka
papryczki chili 1-2
Papryki obrać ze skórki, zachowując sok z pieczenia. Pomidory obrać, usunąć pestki. Posiekać seler i czosnek. Oczyścić i posiekać chili. Rozgrzać oliwę z garnku o grubym dnie. Zeszklić czosnek, chili i seler. Zalać bulionem. Gotować aż seler będzie miękki. Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Zagotować, zmiksować. Odparować do pożądanej gęstości. Ubić lekko kremówkę. Podawać krem z kleksem kremówki i dodatkiem świeżej, ciemnej bagietki
Po pierwsze - zrobienie zupy od początku do końca zajmuje ponad godzinę. Sporo czasu zajmuje pieczenie papryki, w każdym razie u mnie. Nie wiem czego to wina, ale zupa wyszła dziwna, więc podaję składniki jakie ja wykorzystałam, żeby wyszła smaczna jak na mój gust ;-)
papryki czerwone okrągłe 6 dużych
pomidory 1 kg
oliwa 1/4 szklanki
śmietanka kremówka 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 4 gałązki
bulion warzywny 1 litr
świeże zioła do dekoracji
papryka ostra 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Niby wszystko tak samo, ale odpuściłam chili, w zamian za co dałam ostrą paprykę w proszku a nie słodką, dałam tylko litr bulionu, a zupa i tak nie wyszła jakaś bardzo gęsta no i poleciała łyżeczka koncentratu pomidorowego.
No to kilka zdjęć z robienia :
Link : http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/zupa-krem-z-pomidorow-i-papryki/
Przekopiowany przepis :
czas 1 godzina
porcja dla 4 osób
papryki czerwone okrągłe 6 dużych
pomidory 1 kg
oliwa 1/4 szklanki
śmietanka kremówka 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 4 gałązki
bulion warzywny 1,5 l
świeże zioła do dekoracji
papryka słodka 1 łyżeczka
papryczki chili 1-2
Papryki obrać ze skórki, zachowując sok z pieczenia. Pomidory obrać, usunąć pestki. Posiekać seler i czosnek. Oczyścić i posiekać chili. Rozgrzać oliwę z garnku o grubym dnie. Zeszklić czosnek, chili i seler. Zalać bulionem. Gotować aż seler będzie miękki. Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Zagotować, zmiksować. Odparować do pożądanej gęstości. Ubić lekko kremówkę. Podawać krem z kleksem kremówki i dodatkiem świeżej, ciemnej bagietki
Po pierwsze - zrobienie zupy od początku do końca zajmuje ponad godzinę. Sporo czasu zajmuje pieczenie papryki, w każdym razie u mnie. Nie wiem czego to wina, ale zupa wyszła dziwna, więc podaję składniki jakie ja wykorzystałam, żeby wyszła smaczna jak na mój gust ;-)
papryki czerwone okrągłe 6 dużych
pomidory 1 kg
oliwa 1/4 szklanki
śmietanka kremówka 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 4 gałązki
bulion warzywny 1 litr
świeże zioła do dekoracji
papryka ostra 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Niby wszystko tak samo, ale odpuściłam chili, w zamian za co dałam ostrą paprykę w proszku a nie słodką, dałam tylko litr bulionu, a zupa i tak nie wyszła jakaś bardzo gęsta no i poleciała łyżeczka koncentratu pomidorowego.
No to kilka zdjęć z robienia :
Papryki i pomidory przed obróbką
Zaczęłam od pieczenia papryk
W międzyczasie obrać i pokroić seler
I czosnek
Pomidory i papryki po obróbce
I zaczynamy robić zupę - do garnka po kolei dodajemy:
seler z czosnkiem
bulion
papryki i pomidory
Miksujemy
I podajemy z śmietaną kremówką i ziołami, jak na przykład bazylia
Ostatecznie zupa wyszła smaczna, choć w dalszym ciągu lekko pikantna jak na mój gust, ale tak raczej miało być. Zamiast bagietki następnym razem podam z ryżem, choć myślę że i makaron by się do niej nadał, jeśli nie robimy jej zbyt gęstej.
Zupa dobra, ale nie zachwyca więc przepis oceniam na 4/5.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz