Jak angielska klasyka to tylko z przepisu szkota ;-) A serio to do przepisów Gordona jestem jakoś bardziej przekonana, bo zawsze wychodzą mi rewelacyjnie (nie, żebym nie wiadomo ile tego robiła, ale jednak) i nie są specjalnie skomplikowane.A zapiekanki uwielbiam, więc czemu by nie włączyć nowej do repertuaru? :-)
Link do oryginalnego przepisu : http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/gordon-ramsay/gordons-shepherds-pie-recipe
Tu przetłumaczony przeze mnie :
6 Porcji
Składniki
80ml oliwy z oliwek
2 duże cebule, starte
4 ząbki czosnku, starte
3 marchewki, obrane i starte
1 kg mielonej jagnięciny
100g grzybów, cienko pokrojonych
2 łyżek koncentratu pomidorowego
250ml bulionu z kurczaka
100ml czerwonego wina
Duża "odrobina" sosu Worcestershire
1 łyżka tymianku, posiekanego
1 gałązka rozmarynu, listki oberwać i drobno posiekać
Na wierzch z tłuczonych ziemniaków :
1.2 kg mącznych ziemniaków, obranych
150g masła
sól i świeżo mielony czarny pieprz
3 żółtka
50g Parmezanu, startego
Oliwa z oliwek
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni, smaż cebule, czosnek i marchewki, aż nabiorą złotego koloru. Dopraw i dodaj rozmaryn, gotuj przez około 5 minut. W oddzielnej patelni smaż mięso mielone aż zbrązowieje, dodaj liście tymianku, cały czas mieszając rozdziel mięso i upewnij się, że smaży się równo. Kiedy mięso będzie brązowe, przełóż z patelni na talerz i pozbądź się nadmiaru tłuszczu, na patelnię wrzuć grzyby i smaż przez 5 min lub do czasu aż zmienią kolor na lekko złoty.
3. Dodaj koncentrat i mielone do marchewek z cebulą i dolej czerwonego wina, po czym zredukuj o około połowę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj bulion i sos Worcestershire. Delikatnie gotuj przez 20 minut do czasu aż mięso się ugotowało a całość zgęstniała. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego.
4. Gotuj ziemniaki przez około 20 min aż będą miękkie. Odcedź i przykryj pokrywką aby odparować pozostały płyn. Dodaj masło i żółtka i dobrze rozgnieć, zetrzyj połowę parmezanu do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Nie pozwól aby ziemniaki były zbyt mokre bo nie staną się chrupiące podczas pieczenia. Dopraw.
5. Przełóż masę ziemniaczaną na mięsną, posyp pozostałym parmezanem i skrop oliwą z oliwek.
6. Piecz przez 25-30 minut albo do czasu aż wierzch stanie się złoty.
Jeśli mimo to ktoś nie jest przekonany, sądzi, że to dużo roboty i w ogóle, to wrzucam nawet nie 2 minutowy filmik jak po kolei taki placek robiony przez Gordona powstaje ;-)
Moje wrażenia - wykonanie proste, trzeba mieć na stanie dwie patelnie, garnek i naczynie żaroodporne. Skomplikowania zero, ale jakoś wydawało mi się wszystko mdłe, dużo doprawiałam podczas gotowania, na prawdę sporo. No i tak w ogóle wyszło to takie zwykłe, zero szaleństw ;-) No może jedynie to, że pierwszy raz gotowałam jagnięcinę i mielone inaczej pachniało podczas smażenia niż te nasze standardowe. Dobre wyszło, ale nie rewelacyjne, wiecie w czym rzecz.
Przepis oceniam na 4/5.
Smacznego,
A.
Link do oryginalnego przepisu : http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/gordon-ramsay/gordons-shepherds-pie-recipe
Tu przetłumaczony przeze mnie :
6 Porcji
Składniki
80ml oliwy z oliwek
2 duże cebule, starte
4 ząbki czosnku, starte
3 marchewki, obrane i starte
1 kg mielonej jagnięciny
100g grzybów, cienko pokrojonych
2 łyżek koncentratu pomidorowego
250ml bulionu z kurczaka
100ml czerwonego wina
Duża "odrobina" sosu Worcestershire
1 łyżka tymianku, posiekanego
1 gałązka rozmarynu, listki oberwać i drobno posiekać
Na wierzch z tłuczonych ziemniaków :
1.2 kg mącznych ziemniaków, obranych
150g masła
sól i świeżo mielony czarny pieprz
3 żółtka
50g Parmezanu, startego
Oliwa z oliwek
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni, smaż cebule, czosnek i marchewki, aż nabiorą złotego koloru. Dopraw i dodaj rozmaryn, gotuj przez około 5 minut. W oddzielnej patelni smaż mięso mielone aż zbrązowieje, dodaj liście tymianku, cały czas mieszając rozdziel mięso i upewnij się, że smaży się równo. Kiedy mięso będzie brązowe, przełóż z patelni na talerz i pozbądź się nadmiaru tłuszczu, na patelnię wrzuć grzyby i smaż przez 5 min lub do czasu aż zmienią kolor na lekko złoty.
3. Dodaj koncentrat i mielone do marchewek z cebulą i dolej czerwonego wina, po czym zredukuj o około połowę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj bulion i sos Worcestershire. Delikatnie gotuj przez 20 minut do czasu aż mięso się ugotowało a całość zgęstniała. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego.
4. Gotuj ziemniaki przez około 20 min aż będą miękkie. Odcedź i przykryj pokrywką aby odparować pozostały płyn. Dodaj masło i żółtka i dobrze rozgnieć, zetrzyj połowę parmezanu do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Nie pozwól aby ziemniaki były zbyt mokre bo nie staną się chrupiące podczas pieczenia. Dopraw.
5. Przełóż masę ziemniaczaną na mięsną, posyp pozostałym parmezanem i skrop oliwą z oliwek.
6. Piecz przez 25-30 minut albo do czasu aż wierzch stanie się złoty.
Jeśli mimo to ktoś nie jest przekonany, sądzi, że to dużo roboty i w ogóle, to wrzucam nawet nie 2 minutowy filmik jak po kolei taki placek robiony przez Gordona powstaje ;-)
A u mnie powstawało to tak (oczywiście ilościowo z połowy i bez grzybów) :
Warzywka
Starte/pokrojone lądują na patelni
Z ziołami
Na drugiej patelni robi się mielone
Później łączymy, dodajemy koncentrat
Wino
i trochę sosu
Jak już mięso się zrobi przekładamy do naczynia żaroodpornego
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy dobrze z resztą składników
I nakładamy na mięso
Wierzch trzeba było posypać parmezanem
(ups)
Ale i tak się upiekło
A na talerzu porcja ma się tak
Przepis oceniam na 4/5.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz