I wyślij faceta po zakupy... Tak zamiast z fasolką szparagową wylądowałam z 3 rodzajami groszku (w tym jeden w puszce). No, ale nie ma tego złego jak to mówią, miałam przynajmniej okazję spróbować kolejnego fajnie wyglądającego przepisu od Małgoo :-)
Link do bloga : http://czytaczka.pinger.pl/m/21544454
Przepis :
Składniki:
Cytryna,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki liści kolendry,
pieprz,
350g piersi z kurczaka,
2 łyżki sezamu,
łyżka oleju sezamowego,
2,5cm korzenia imbiru,
2 marchewki,
por,
170 g groszku cukrowego,
125 g kiełków fasoli mung,
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżka wytrawnego sherry
sól,
pieprz
Marynata :
Piersi kurczaka kroimy w cienkie paski, ząbek czosnku i kolendrę drobno. Zcieramy skórkę z cytryny i razem z wyciśniętym sokiem dodajemy do kurczaka. Doprawiamy pieprzem i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Smażenie :
W suchym rozgrzanym woku krótko prażymy sezam aby go nie przypalić. Po zdjęciu z patelni odstawiamy w miseczce na bok.
Kroimy ząbek czosnku, imbir drobno, por w talarki, marchewkę w zapałki.
Rozgrzewamy olej w woku i na 30 sekund wrzucamy imbir i czosnek, po tym czasie dodajemy kurczaka razem z marynatą, smażyć 4 minuty.
Dodajemy marchewkę i pora i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie groszek cukrowy i kiełki fasoli mung i trzymamy na ogniu kolejne 3 minuty.
Dodajemy po łyżce sherry i jasnego sosu sojowego.
Po 2 minutach zdejmujemy z ognia i podajemy posypane uprażonym wcześniej sezamem.
No i u mnie robiło się tak samo, tylko ilości bardziej orientacyjnie dawałam ;-) A wyglądało to dokładnie tak :
Kroję/przygotowuję warzywa
I smażenie idzie już szybko
Do przesmażonego imbiru i czosnku leci kurczak z marynatą
Marchewka i por
Groszek i kiełki ze słoika
Na koniec jasny sos sojowy i sherry
U mnie efekt końcowy ma się tak
Na talerzu z ryżem natomiast tak
Jak widać trochę za długo dusiłam warzywa, bo upewniałam się co kiedy dodać i cykałam zdjęcia, ale jak dla mnie to i lepiej, że za bardzo nie chrupało. Jak na mój gust było tam zdecydowanie za dużo soku z cytryny, na drugi raz dam połowę, bo ostro wykręcało podczas jedzenia. To samo z imbirem, też mniej koniecznie. Poza tym wyszło fajnie, pełno warzyw, to lubię :-) Gdybym nie popłynęła tak z tym imbirem i cytryną to mogłabym napisać, że po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisach Małgoo, nie mniej jednak nie może być zawsze idealnie ;-)
Przepis oceniam na 4/5.
Smacznego,
A.
Link do bloga : http://czytaczka.pinger.pl/m/21544454
Przepis :
Składniki:
Cytryna,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki liści kolendry,
pieprz,
350g piersi z kurczaka,
2 łyżki sezamu,
łyżka oleju sezamowego,
2,5cm korzenia imbiru,
2 marchewki,
por,
170 g groszku cukrowego,
125 g kiełków fasoli mung,
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżka wytrawnego sherry
sól,
pieprz
Marynata :
Piersi kurczaka kroimy w cienkie paski, ząbek czosnku i kolendrę drobno. Zcieramy skórkę z cytryny i razem z wyciśniętym sokiem dodajemy do kurczaka. Doprawiamy pieprzem i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Smażenie :
W suchym rozgrzanym woku krótko prażymy sezam aby go nie przypalić. Po zdjęciu z patelni odstawiamy w miseczce na bok.
Kroimy ząbek czosnku, imbir drobno, por w talarki, marchewkę w zapałki.
Rozgrzewamy olej w woku i na 30 sekund wrzucamy imbir i czosnek, po tym czasie dodajemy kurczaka razem z marynatą, smażyć 4 minuty.
Dodajemy marchewkę i pora i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie groszek cukrowy i kiełki fasoli mung i trzymamy na ogniu kolejne 3 minuty.
Dodajemy po łyżce sherry i jasnego sosu sojowego.
Po 2 minutach zdejmujemy z ognia i podajemy posypane uprażonym wcześniej sezamem.
No i u mnie robiło się tak samo, tylko ilości bardziej orientacyjnie dawałam ;-) A wyglądało to dokładnie tak :
Robimy marynatę
Prażę sezam
Kroję/przygotowuję warzywa
I smażenie idzie już szybko
Do przesmażonego imbiru i czosnku leci kurczak z marynatą
Marchewka i por
Groszek i kiełki ze słoika
Na koniec jasny sos sojowy i sherry
U mnie efekt końcowy ma się tak
Na talerzu z ryżem natomiast tak
Przepis oceniam na 4/5.
Smacznego,
A.
Robiłam kiedyś stir-fry z kurczakiem i groszkiem cukrowym, było świetne, dlatego podejrzewam, że Twój obiad też był rewelacyjny w tym połączeniu.
OdpowiedzUsuń