środa, 31 grudnia 2014

Torta all'uva czyli włoskie ciasto z oliwą i winogronami

Jakoś mi ten przepis umknął kiedy przeglądałam Włoską wyprawę Jamiego, ale zaraz po przeczytaniu wpisu na blogu Cioccolato gatto przekartkowałam znowu książkę i jest! I już wiem czemu umknął - bo borówki. A borówki nie takie fajne jak winogrona przecież, nigdy ciasta z winogronami nie robiłam, a okazuje się, że przecież tak strasznie chcę ;-) Tak więc do dzieła!

Link do bloga z przepisem : http://cioccolatogatto.blox.pl/2014/09/Ciasto-z-oliwa-i-winogronami-torta-alluva.html

Przekopiowany :

składniki:
4 duże jajka
250g cukru
180g stopionego masła
110ml oliwy z oliwek
150ml mleka
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
skórka otarta z 2-3 cytryn
600g słodkich, czerwonych winogron*

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

Formę do ciasta o średnicy 25cm (można z kominkiem) lub większą wysmarować dość grubo masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenie. Jajka ubić z cukrem do uzyskania gęstego, jasnożółtego kremu. Następnie dodać masło, oliwę, mleko oraz miąższ wyskrobany z laski wanilii/ekstrakt i starannie wymieszać. Na ciasto przesiać mąkę z proszkiem od pieczenia i solą. Dodać posiekaną skórkę cytrynową i wymieszać drewnianą łyżką/łopatką, aż składniki się połączą. Odstawić na 10 min żeby „odpoczęło”, a piekarnik nagrzać do 175st.C.
Do ciasta dodać 1/4 winogron. Wymieszać i przełożyć łyżką do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min, a następnie wyciągnąć i posypać resztą owoców, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika na 40-50minut lub dłużej, piec do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.
Buon Appetito! :)
*uwaga winogrona mają pesteczki. Ciasto możecie przygotować także z innymi drobnymi owocami jak maliny, jeżyny, borówki, aronia, mirabelki (mniam!) lub połówkami większych np. śliwek, moreli - należy wtedy upiec je w większej blaszce.

A u mnie ciasto winogronowe robiło się tak...

Miksuje jajka (5 średnich) z cukrem


Dodaję mleko, oliwę, rozpuszczone masło i esencję waniliową


Skórka cytrynowa i pozostałe składniki (poza winogronami) i po wymieszaniu zostawić ciasto na 10 min


Dodaję 1/4 winogron do masy, mieszam, wlewam do formy


Po 15 min pieczenia dodaję resztę winogron i wstawiam na kolejne 40 min.


A tak wygląda upieczone ciacho


A tak kawałek ;-)


Tak się złożyło, że ciasto zabrałam do pracy, w ramach urodzin. 3/4 rozdałam i same komplementy leciały w jego kierunku, a właściwie moim ;) Po pierwsze - ale winogrona? ciasto z winogronami? a jak to?
po drugie - jakie tam winogrona, to wisienki są! ;-)
A co ode mnie? Patrząc na ciasto nie widać, że po ugryzieniu Cię uderzy smak cytryny, co jest bardzo fajne. Ciasto jest  lekko wilgotne, takie jakby aksamitne od tej oliwy, winogrona to super dodatek, niecodzienny w cieście raczej (no może w takim z galaretką).
Przepis oceniam na 4,5/5 i polecam :-)

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz