niedziela, 4 listopada 2018

Ciasto bez pieczenia z chałwą i amaretto

Na wizytę kolegi nie chciałam robić KOLEJNEGO sernika (on kocha serniki), wymyśliłam sobie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, bo takiego jeszcze nie robiłam.
Walka toczyła się między tym przepisem i drugim, gdzie ciasto jest określone mianem "ferrero rocher", no ale chałwa mnie pochłonęła. Ferrero musi poczekać na następną okazję ;-)

Link do przepisu z którego skorzystałam: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-chalwowe-bez-pieczenia

Przekopiowany przepis :

SKŁADNIKI NA  OK. 30 PORCJI

600 g herbatników maślanych (z ząbkami), użyłam kakaowych
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

KREM CHAŁWOWY
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
200 g masła (miękkiego)
300 g chałwy waniliowej

OPCJONALNIE
3 łyżki likieru kokosowego, Malibu lub likieru amaretto
dekoracja: np. 100 g pokruszonej chałwy, pokruszone sezamki, tarta czekolada, kakao

PRZYGOTOWANIE

KREM CHAŁWOWY

Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, żółtkami oraz likierem jeśli go używamy.
Resztę mleka zagotować (aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając.

Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch). Można wystawić na dwór aby przyspieszyć schładzanie.

Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i zmiksować.

PRZEŁOŻENIE

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Na drugiej warstwie herbatników posmarować dżem, dopiero na warstwę dżemu dać krem.

Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem posypać pokruszoną chałwą lub tartą czekoladą lub kakao.
Jeśli używamy do dekoracji sezamków, należy je albo dokładnie pokruszyć albo ułożyć na środku każdej porcji ciasta, bowiem duże kawałki mogą utrudniać krojenie.

WSKAZÓWKI
Ciasto najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu.

Ja oczywiście nie dostałam chałwy waniliowej jak było potrzeba, więc dałam "naturalną". I do budyniu musiało polecieć moje kochane amaretto, wiadomo!

Kilka poglądowych fotek - najpierw krem
Później warstwy!


Jedna warstwa z dżemem
Poniżej gotowe ciasto posypane startą czekoladą


Kawałek ciasta ma się tak :-)


Mi i koledze smakowało, choć liczyłam, że te herbatniki będą bardziej nasiąknięte, ale nie wiem czy to wina herbatników czy budyń za gęsty czy co.
Ciasto mega słodkie, ale smaczne, mogę polecić jak ktoś nie umie piec ;-) Ja następnym razem spróbuję z mniej gęstym budyniem i dżemem jagodowym bo kocham. Ten też był super ;)
Przepis oceniam na 4/5.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz