niedziela, 4 listopada 2018

Pulpety drobiowe z cukinią w pomidorowym sosie

Znowu sięgnęłam do kwestii smaku szukając pomysłu co by tu zrobić nowego z tą moją cukinią, bo jak zwykle kupuję bez pomysłu, a ile można jeść placki z cukini?
No wiadomo, są super pyszne, ale jednak ile można haha.
Wpadłam na ten przepis wydający się podpadać pod włoskie smaki a do tego lekki. bo kurczak sam w sobie chudy, a tu jeszcze łączymy z cukinią! Nic tylko próbować ;-)

Link : https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pulpeciki-drobiowe-z-kurczaka-z-cukinia-w-sosie-pomidorowym

Przekopiowany przepis :

SKŁADNIKI NA  3 PORCJE

500 g cukinii (2 nieduże sztuki)
500 g filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 jajko
2 łyżki oliwy i 1 łyżka masła
1/2 szklanki bulionu
400 g (1 puszka) krojonych pomidorów lub 400 g krojonych świeżych pomidorów bez skórek i nasion
1 łyżka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie: 2 łyżeczki sosu worcestershire
10 czarnych oliwek
1/3 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
natka pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE

Cukinię umyć, osuszyć, przyciąć na końcach, zetrzeć na tarce. Umieścić w misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski (można dodatkowo rozdrobnić ją w melakserze lub rozdrabniaczu.

Filet kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kostkę i rozmiksować w rozdrabniaczu lub melakserze lub zmielić w maszynce. Od razu zmielić też czosnek lub przecisnąć przez praskę. Mięso z czosnkiem przełożyć do miski z cukinią.

Dodać 3 łyżki bułki tartej, jajko, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, pieprz do smaku (soli nie trzeba bo cukinia była solona). Dokładnie wymieszać.
Uformować pulpeciki i obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać patelnię z oliwą i włożyć pulpeciki, obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie odłożyć na talerz.

Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty, następnie dodać krojone pomidory z puszki lub świeże (sparzone, obrane, pokrojone, bez nasion i soku z komór).
Dodać koncentrat pomidorowy, pozostałe 1/2 łyżeczki oregano, paprykę w proszku, sos worcestershire jeśli go używamy, doprawić solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Włożyć w sos pulpeciki i gotować bez przykrycia przez kolejne 5 minut, w międzyczasie dodać czarne oliwki. Na koniec posypać parmezanem i udekorować natką.

PROPOZYCJA PODANIA
makaron / kasza bulgur / bagietka

U mnie mało zdjęć, bo nie sądziłam, że warto ;-)

Masa kurczak + cukinia jest super zielona!


Efekt końcowy


Poza faktem, że przesoliłam, są super. Absolutnie moje smaki, następnym razem dodam więcej oliwek, a tak to to delikatne, pomidorowe, pulpety też są świetne z tą cukinią!
Przepis oceniam 4/5 i polecam.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz