Pamiętam, że w dzieciństwie babcia robiła mi podobną zupę, stąd dałam jej tu taki tytuł. Jak parę miesięcy temu byłam chora, to i chłop stawił czoła garom i swojej pierwszej w życiu zupie i ugotował też z tego (poniższego) bądź podobnego przepisu, tak więc to na prawdę nie jest trudne ;-)
Link do przepisu na jakim się opierałam : http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-zupy/142-przepis-na-zupa-marchewkowo-ziemniaczana-
Przekopiowany :
Składniki na 6 porcji:
½ pęczka natki pietruszki
1 cebula
100- 150g boczku
400g marchewki
200g ziemniaków
500ml wywaru mięsnego
1 łyżka oleju
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewki i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i poszatkować.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na łyżce oleju. Dodać marchew i ziemniaki i chwilę podsmażyć. Zalać wywarem. Zupę gotować, aż marchewki i ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać pietruszkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
U mnie ilość składników przedstawiała się następująco :
(Ilość na 3 talerze zupy)
kilka łyżek natki pietruszki
1 cebula
ok. 80 g bekonu
ok. 450 g marchewek
ok. 350 g ziemniaków
1 l bulionu z kurczaka (z dwóch kostek)
olej do smażenia
gałka muszkatołowa
majeranek
sól
pieprz
Wykonanie odbywało się jak wyżej :-) Na dowód mam zdjęcia, o! (Sorry, że kijowe, ale ciemno na dworze i coraz ciężej zrobić jakieś przyzwoite...)
Zapomniałam chyba dodać, że jest również smaczna? Ano jest! Zależnie od ilości dodanej gałki i pieprzu może być również lekko pikantna, choć nie przesadzałabym.
Przepis oceniam na 4,5/5 i polecam na prosty i dość szybki obiad :-)
Smacznego,
A.
Link do przepisu na jakim się opierałam : http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-zupy/142-przepis-na-zupa-marchewkowo-ziemniaczana-
Przekopiowany :
Składniki na 6 porcji:
½ pęczka natki pietruszki
1 cebula
100- 150g boczku
400g marchewki
200g ziemniaków
500ml wywaru mięsnego
1 łyżka oleju
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewki i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i poszatkować.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na łyżce oleju. Dodać marchew i ziemniaki i chwilę podsmażyć. Zalać wywarem. Zupę gotować, aż marchewki i ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać pietruszkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
U mnie ilość składników przedstawiała się następująco :
(Ilość na 3 talerze zupy)
kilka łyżek natki pietruszki
1 cebula
ok. 80 g bekonu
ok. 450 g marchewek
ok. 350 g ziemniaków
1 l bulionu z kurczaka (z dwóch kostek)
olej do smażenia
gałka muszkatołowa
majeranek
sól
pieprz
Wykonanie odbywało się jak wyżej :-) Na dowód mam zdjęcia, o! (Sorry, że kijowe, ale ciemno na dworze i coraz ciężej zrobić jakieś przyzwoite...)
Marchewki i ziemniaki w takiej ilości
W garnku podsmażam bekon i cebulę
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki
Po chwili zalewam bulionem
Pod koniec dodaję przyprawy, w tym gałkę i majeranek
Zupa prezentuje się tak
A na talerzu tak
Zupa ta ma wiele zalet. Poza prostotą wykonania, nie wielkim nakładem naszej pracy, szybkością jest również tania. Taki zestaw cech jak najbardziej mi odpowiada ;-)W garnku podsmażam bekon i cebulę
Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki
Po chwili zalewam bulionem
Pod koniec dodaję przyprawy, w tym gałkę i majeranek
Zupa prezentuje się tak
A na talerzu tak
Zapomniałam chyba dodać, że jest również smaczna? Ano jest! Zależnie od ilości dodanej gałki i pieprzu może być również lekko pikantna, choć nie przesadzałabym.
Przepis oceniam na 4,5/5 i polecam na prosty i dość szybki obiad :-)
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz