Nakupowałam ryżu arborio i tak sobie leżakował w szafce czekając aż się zbiorę na odwagę zrobienia risotto. Jakoś zrażona do wyrobu risotto nie paliłam się specjalnie do tego, ale oczywiście u Małgoo
Link do przepisu u Małgoo : http://czytaczka.pinger.pl/m/13030163
Przekopiowany przepis :
Do przygotowania potrzeba:
2 torebki ryżu, ok. 1 l bulionu (wiadomo najlepszy wywar ale ja robię z kostki, czyli do kostki bulionowej dodaję litr wrzącej wody i mieszam), duża cebula, 3 łyżki masła, 200 ml śmietany 18 lub 22%, 1 żółtko, sól, pieprz, opcjonalnie pieczarki, szczypiorek, pierś z kurczaka, ryba, owoce morza itd.
Ryż płuczemy wodą i pozostawiamy, aż cała woda odcieknie.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju.
Pieczarki kroimy na 4 części i smażymy na tej samej patelni, z której zdjęliśmy kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej łyżce masła.
Gdy cebula będzie już szklista dodajemy ryż i pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy aż zrobi się przeźroczysty, szklisty.
Następnie dodajemy po 2 chochelki bulionu i cały czas mieszając czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Tę czynność powtarzamy dopóki ryż nie stanie się miękki ale ‘al dente’.
Dodać kurczaka i pieczarki.
Na koniec mieszamy żółtko ze śmietaną i dodajemy do ryżu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszając trzymamy na ogniu jeszcze parę minut
Potrzymałam z 5-7 minut danie na ogniu, żeby ryż wypił śmietanę.
U mnie w ilościach wyglądało to tak :
250 g kurczaka
200 g pieczarek
2 małe cebule
ząbek czosnku
kilka łyżek masła
250 g ryżu arborio
0,9 l bulionu drobiowego (z 2 kostek rosołowych)
kieliszek białego wina
szklanka śmietany 18%
żółtko
starty parmezan
sól
pieprz
Wykonanie szło tak samo, tyle, że przed dodaniem bulionu najpierw ryż zalałam winem i chwilę dałam na odparowanie. A parmezan dodałam na sam koniec, już po śmietanie z żółtkiem. A wyglądało to tak...
Link do przepisu u Małgoo : http://czytaczka.pinger.pl/m/13030163
Przekopiowany przepis :
Do przygotowania potrzeba:
2 torebki ryżu, ok. 1 l bulionu (wiadomo najlepszy wywar ale ja robię z kostki, czyli do kostki bulionowej dodaję litr wrzącej wody i mieszam), duża cebula, 3 łyżki masła, 200 ml śmietany 18 lub 22%, 1 żółtko, sól, pieprz, opcjonalnie pieczarki, szczypiorek, pierś z kurczaka, ryba, owoce morza itd.
Ryż płuczemy wodą i pozostawiamy, aż cała woda odcieknie.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju.
Pieczarki kroimy na 4 części i smażymy na tej samej patelni, z której zdjęliśmy kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej łyżce masła.
Gdy cebula będzie już szklista dodajemy ryż i pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy aż zrobi się przeźroczysty, szklisty.
Następnie dodajemy po 2 chochelki bulionu i cały czas mieszając czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Tę czynność powtarzamy dopóki ryż nie stanie się miękki ale ‘al dente’.
Dodać kurczaka i pieczarki.
Na koniec mieszamy żółtko ze śmietaną i dodajemy do ryżu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszając trzymamy na ogniu jeszcze parę minut
Potrzymałam z 5-7 minut danie na ogniu, żeby ryż wypił śmietanę.
U mnie w ilościach wyglądało to tak :
250 g kurczaka
200 g pieczarek
2 małe cebule
ząbek czosnku
kilka łyżek masła
250 g ryżu arborio
0,9 l bulionu drobiowego (z 2 kostek rosołowych)
kieliszek białego wina
szklanka śmietany 18%
żółtko
starty parmezan
sól
pieprz
Wykonanie szło tak samo, tyle, że przed dodaniem bulionu najpierw ryż zalałam winem i chwilę dałam na odparowanie. A parmezan dodałam na sam koniec, już po śmietanie z żółtkiem. A wyglądało to tak...
Ryż arborio, czyli ten specjalny do risotto
Płuczę pod wodą jakieś 250 g
Składników co nie miara!
2 pojedyncze piersi w kurczaka, około 250 g, pokrojone w kostkę, doprawione pieprzem, na patelnię
Na tej samej patelni po zdjęciu kurczaka podduszam pieczarki
Po zdjęciu pieczarek dodaję masło i podsmażam cebulę z czosnkiem
Jak już cebula się zeszkliła dodaję ryż i podsmażam często mieszając do czasu aż ziarenka również staną się przezroczyste
Wtedy dolewam wino
Jak ryż wchłonie i samo wino trochę odparuje zaczynam po trochu dolewać bulionu.
Dwie chochelki i czekamy aż ryż wchłonie, i znowu, aż do uzyskania al dente.
Kiedy ryż już ma konsystencję al dente dodajemy kurczaka i pieczarki
I po chwili zalewamy śmietaną rozrobioną z żółtkiem i doprawiamy
Na sam koniec, jak już ryż wchłonie śmietanę, dorzucam parmezan, mieszam.
I już gotowe do podania.
I talerzyk.
Płuczę pod wodą jakieś 250 g
Składników co nie miara!
2 pojedyncze piersi w kurczaka, około 250 g, pokrojone w kostkę, doprawione pieprzem, na patelnię
Na tej samej patelni po zdjęciu kurczaka podduszam pieczarki
Po zdjęciu pieczarek dodaję masło i podsmażam cebulę z czosnkiem
Jak już cebula się zeszkliła dodaję ryż i podsmażam często mieszając do czasu aż ziarenka również staną się przezroczyste
Wtedy dolewam wino
Jak ryż wchłonie i samo wino trochę odparuje zaczynam po trochu dolewać bulionu.
Dwie chochelki i czekamy aż ryż wchłonie, i znowu, aż do uzyskania al dente.
Kiedy ryż już ma konsystencję al dente dodajemy kurczaka i pieczarki
I po chwili zalewamy śmietaną rozrobioną z żółtkiem i doprawiamy
Na sam koniec, jak już ryż wchłonie śmietanę, dorzucam parmezan, mieszam.
I już gotowe do podania.
I talerzyk.
Po pierwsze - światło kijowe, zdjęcia kijowe, no ale chyba wyobrażacie sobie jak wygląda ryż ;-) Nie wiele się różni od tego na zdjęciu.
Jedzenia wyszło mnóstwo, ale co tu ukrywać, ryż z dodatkami. Oczywiście, nie przeczę, że pyszny, że kremowy, że sycący, że palce lizać, jednak to ryż z dodatkami, na kolana nie padłam.
Jedzenia wyszło mnóstwo, ale co tu ukrywać, ryż z dodatkami. Oczywiście, nie przeczę, że pyszny, że kremowy, że sycący, że palce lizać, jednak to ryż z dodatkami, na kolana nie padłam.
Plusem jest też to, że to potrawa jednogarnkowa. Jako wróg stania godzinami przy zlewie jestem na tak!
Przepis oceniam na 5/5, bo wyszło na prawdę bardzo smacznie i jak sądzę właśnie tak jak powinno ;-)
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz