Przetrzepuje po całości stronę Jadłonomia i tak na szybko postanowiłam wypróbować przepis na jedną z zup, na szybko bo głodna byłam i miałam akurat pora i szpinak w domu ;-)
Link do stony z przepisem : http://www.jadlonomia.com/2012/01/ulubiony-krem-z-porow.html
Przekopiowany :
Składniki:
3 duże pory
400 g mrożonego szpinaku
1 1/2 szklanki mleka (ja używam ryżowego)
około 1 1/2 szklanki bulionu
świeżo tarta gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
sól i dużo czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Białe części pora pokroić na talarki i dodać na gorącą oliwę, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż pory bardzo zmiękną.
Do uduszonych porów dodać rozmrożony szpinak i całość wymieszać, doprawiając solą, sporą ilością gałki i pieprzu. Dodać mleko, dokładnie wymieszać a na sam koniec dodać bulion. Zblendować na gładki krem i doprawić ewentualnie większa ilością gałki i soli. Jeść posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem, z grzankami i nie dać się przyłapać innym głodującym studentom lub studentkom.
U mnie 1/3 porcji, bo pora pod ręką miałam jednego, do tego świeży szpinak - jakieś 180 g, tak na oko. Mleka użyłam krowiego 1,5%, bo takie było w lodówce. A efekty zobaczycie poniżej.
Posmakowało, przepis oceniam na 4/5.
Smacznego,
A.
Link do stony z przepisem : http://www.jadlonomia.com/2012/01/ulubiony-krem-z-porow.html
Przekopiowany :
Składniki:
3 duże pory
400 g mrożonego szpinaku
1 1/2 szklanki mleka (ja używam ryżowego)
około 1 1/2 szklanki bulionu
świeżo tarta gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
sól i dużo czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Białe części pora pokroić na talarki i dodać na gorącą oliwę, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż pory bardzo zmiękną.
Do uduszonych porów dodać rozmrożony szpinak i całość wymieszać, doprawiając solą, sporą ilością gałki i pieprzu. Dodać mleko, dokładnie wymieszać a na sam koniec dodać bulion. Zblendować na gładki krem i doprawić ewentualnie większa ilością gałki i soli. Jeść posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem, z grzankami i nie dać się przyłapać innym głodującym studentom lub studentkom.
U mnie 1/3 porcji, bo pora pod ręką miałam jednego, do tego świeży szpinak - jakieś 180 g, tak na oko. Mleka użyłam krowiego 1,5%, bo takie było w lodówce. A efekty zobaczycie poniżej.
Pora kroimy w sumie obojętnie jak byle równo
(aby się równo dusił, bo później i tak będzie zmiksowany)
Na dole trochę podduszony por, na górę leci szpinak i przesmażamy
Do tak rozmiękłych porów dodajemy mleko
Po zmiksowaniu gar ma się tak
Zgodnie z zaleceniem podałam z grzankami
Podsumowując, wyszły mi z tych składników dwie nie za duże porcje zupy, ale nie narzekam. Ostatnio jem szpinak prawie co dziennie, więc nie była ta zupa dla mnie jakąś odmianą, ale mimo dodania mleka dzięki przyprawom miała fajny lekko ostrawy smak.Na dole trochę podduszony por, na górę leci szpinak i przesmażamy
Do tak rozmiękłych porów dodajemy mleko
I bulion i blenujemy
Po zmiksowaniu gar ma się tak
Zgodnie z zaleceniem podałam z grzankami
Posmakowało, przepis oceniam na 4/5.
Smacznego,
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz