Przepis macie tu : http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/muszle_faszerowane_kurkami_cukinia/przepis.html
A tu przekopiowany :
Składniki (na 4 porcje)
16 muszli makaronowych
Nadzienie:
1 mała pojedyncza pierś kurczaka (ok. 150 g)
sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 cebuli
1 cukinia
150 g kurek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania
100 g tartej żółtej mozzarelli lub cheddara
oliwa extra vergine
Sos pomidorowy:
1 pomidor
300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
sól i pieprz
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie
Muszle faszerowane kurkami, cukinią i kurczakiem:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (około 10-12 minut). Odcedzić.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz kurki (opłukane, osuszone i pokrojone). Smażyć przez około 3 minuty. Pod koniec dodać 1 łyżkę natki pietruszki i doprawić w razie potrzeby solą. Odstawić z ognia, dodać połowę sera, wymieszać.
Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym (przepis poniżej). Posypać resztą sera, wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Sos pomidorowy:
Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.
No i jak to u mnie wyglądało?
Przede wszystkim zaczęłam od zrobienia sosu pomidorowego, do którego zamiast pomidora wrzuciłam pomidorki koktajlowe, bo akurat miałam na zbyciu. Później wzięłam się za nadzienie, a na końcu, w trakcie robienia farszu, wrzuciłam makaron do wody.
I przez to, że sama nie wysuszyłam kurek, uczulam żeby to jednak zrobić, bo nie będzie się ładnie smażyło, tylko tona płynu się zbierze i zacznie się wszystko dusić. Płyn odlałam w większości, no i na drugi raz będę wiedzieć ;-)
A wyglądało to u mnie tak :
Sos pomidorowy przed duszeniem
I gotowy
Kurki!
Przesmażamy kurczaka na oliwie
Dodajemy cukinię i kurki
W międzyczasie gotujemy makaron
Pod koniec do farszu leci połowa sera
A tutaj już w naczyniu żaroodpornym - sos rozsmarowujemy po dnie,
na to idzie faszerowany makaron, na koniec posypujemy serem i natką.
No i mamy!
Takie muszle :-)
I co mogę napisać? Baaardzo mi smakowało! I jak to pachnie! Farsz ekstra, całkowicie moje smaki, a sos pomidorowy był idealnym uzupełnieniem tych muszli, dla mnie mogłoby go być nawet trochę więcej.
Nic tylko polecać :-) Przepis oceniam 5/5.
Smacznego,
A.
To wygląda baaaardzo smacznie :) Aż kusi by spróbować to przygotować, szczególnie że pogoda za oknem zachęca do czegoś tak pysznego :) Zapraszam również na mój blog, może też znajdziesz coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńwww.lekarzeodkuchni.blogspot.com