poniedziałek, 24 października 2016

Tort śmietankowo-truskawkowy z mascarpone

Mój, już mąż, uwielbia truskawki i takie proste torty bez czekolady. Na ślubie się nie najadł specjalnie tortu, bo zamawialiśmy podobny, więc uznałam, że na urodziny się szarpnę i mu podobny tort przygotuje.
Wybrałam dość prosty przepis z Moich wypieków, wygląda fajnie, wykonanie wydaje się nieskomplikowane, więc próbujemy!

Link do przepisu : http://www.mojewypieki.com/post/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy

Przekopiowany :

Składniki na biszkopt:

6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Biszkopt (ze zmienionymi proporcjami) z tego przepisu.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, stopniowo - łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i skrobię wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić na blat kuchenny do wystudzenia. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Do nasączenia biszkoptu:

1 szklanka truskawek
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru
Z podanych składników ugotować kompot truskawowy: truskawki odszypułkować, zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.

Masa śmietankowa:

400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:

około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, wanilię i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubić, do powstania gęstego i sztywnego kremu.

Wykonanie tortu:

Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować - u mnie są to płatki migdałów i drobno posiekane migdały. Ozdobić truskawkami. Schłodzić.

A moje wykonanie miało się tak (opuściłam jedynie dodanie wanilii) :

Biszkopt


Kompot do nasączenia + krem śmietanowy z mascarpone


Biszkopt kroimy na części, nasączamy, na to warstwa kremu, później truskawek, później znowu biszkopt... a na koniec wszystko pokrywamy pozostałym kremem i ozdabiamy truskawkami i migdałami


I otrzymujemy prosty torcik


Spokojnie nadaje się na urodziny ;-)




No i po krótce wiadomo, cukiernikiem to ja nie będę. Ozdabianie ciast nie leży w mojej naturze, droga przez mękę, mimo, że widać, że za dużo tu cudów nie ma, do tego uwalona kuchnia, ale to pewnie tylko ja. No i brak jednej warstwy biszkoptu itd, bo od spodu mi się przypalił (co za niespodzianka).
Ogólnie tort robi się prosto, stosunkowo szybko, jest smaczny, nie zawodzi moim zdaniem.
Przepis oceniam na 4,5/5 i polecam.

Smacznego,
A.

1 komentarz: