Naszła mnie ogromna ochota na ciasto... Co z tego, że lato w pełni, muszę robić ciasto z owocami letnimi? Raczej nie. Wybrałam sobie proste, raczej mało pracochłonne ciasto z jabłkami. A w ogóle to miałam dziś robić bajgle... no ale cóż, jak się baba uprze na ciasto to nie ma mocnych ;-)
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://przystole.blox.pl/2011/10/Ciasto-z-jablkami.html
I przekopiowany :
Składniki:
- 6 dużych lub 12 małych jabłek
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
Jajka ubić z cukrem, dodać olej i wciąż ubijając, porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą. Do utartego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką (może się Wam wydawać, że ciasta jest bardzo mało, ale nie ma się czego bać - w czasie pieczenia wyrośnie).
Masę wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy o wymiarach 36x23 cm. Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez około 40 minut.
Jako, że przepis powyżej jest na dużą blachę której aktualnie w domu nie posiadam, podeszłam do sprawy jak iście techniczny umysł, wymierzyłam posiadane blachy (czyli tortową i do chleba) i wyszło, że jak ciasto dam do obu to wyjdzie mniej więcej tak jakbym miała dużą blachę :-D
Do tego jabłek ani małych ani dużych typowo nie dostałam, wzięłam więc 8 średnich ;-)
A jak robienie ciasta rzeczywiście wyglądało u mnie?
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://przystole.blox.pl/2011/10/Ciasto-z-jablkami.html
I przekopiowany :
Składniki:
- 6 dużych lub 12 małych jabłek
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
Jajka ubić z cukrem, dodać olej i wciąż ubijając, porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z sodą. Do utartego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką (może się Wam wydawać, że ciasta jest bardzo mało, ale nie ma się czego bać - w czasie pieczenia wyrośnie).
Masę wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy o wymiarach 36x23 cm. Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez około 40 minut.
Jako, że przepis powyżej jest na dużą blachę której aktualnie w domu nie posiadam, podeszłam do sprawy jak iście techniczny umysł, wymierzyłam posiadane blachy (czyli tortową i do chleba) i wyszło, że jak ciasto dam do obu to wyjdzie mniej więcej tak jakbym miała dużą blachę :-D
Do tego jabłek ani małych ani dużych typowo nie dostałam, wzięłam więc 8 średnich ;-)
A jak robienie ciasta rzeczywiście wyglądało u mnie?
Jabłka
Kroję w umowną kosteczkę
Wyszło mi pół dużej miski
W drugiej mieszam cukier puder z jajcami
Olej
I mąka z sodą oczyszczoną po trochu, aż wyjdzie takie nawet sprężyste ciasto
Dokładam jabłka i wychodzą jabłka z ciastem ;)
Foremki natłuściłam i wysypałam bułką tartą
I przełożyłam ciasto
I takie ciasto ląduje w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Ja wróciłam po 20 min do kuchni i całe szczęście bo jedno ciasto było jeszcze do odratowania! Także polecam wyraźne pilnowanie ciasta... niby 40min w piekarniku powinno siedzieć, a u mnie 20 to już było za dużo...
Ale że to nie było zmarnowane doszczętnie...
To cukrem pudrem je
I wcinam!
Przepis na tyle świeżo dodany, że ciasto na blacie w kuchni leży jeszcze ciepłe ;-) Jak na tak prosty przepis wyszło smacznie także oceniłabym na 4/5.
Smacznego,
A.
jutro bede robic to ciasteczko ;)i napisze jak mi poszło
OdpowiedzUsuńmi wyszedł zakalec-nie wiem czemu
OdpowiedzUsuńja zaraz zaczne robic ;p co mi wyjdzie napisze później ;D
OdpowiedzUsuńWłaśnie wsadziłam do piekarnika ale niewiarygodnie mało wyszło mi saego ciasta O.o no ale cóż, może mam inne szklanki :D Będę pilnować bo moje pewnie będzie siedziało jeszcze mniej niż 20 minut
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł! ;)
robiłam po raz 2. po 1 na taka ilośc ciut wiecej cukru pudru, odlewam ciut ciasta na góre aby dokladnie przykryc jabłuszka
OdpowiedzUsuńogólnie smaczne bardzo. 35 min 200 stopni daję nie jest takie suche ^^
Ja mam wlasnie w piekarniku, ale mam wrazenie ze za geste ciasto mi wyszlo :(. Zobacze za 20 minut :)
OdpowiedzUsuńJednak wyszlo super :) juz wcinam :)
OdpowiedzUsuńCzy nie lepiej sodę zastąpić proszkiem do pieczenia? Probował ktoś może?
OdpowiedzUsuńOkrągła forma 24cm silikonowy mogą być?
OdpowiedzUsuń