Mój pierwszy raz gotowania z rabarbarem i daktylami w ogóle. Nigdy wcześniej nie jadłam nawet daktyli, ale zdjęcie z Kwestii Smaku oczarowało mnie na tyle, że ciasto się stało moim "must bake" póki jeszcze mamy sezon na rabarbar :-) Ostatni kruchy wypiek okazał się klęską, także liczyłam gorąco, iż ten uda się choćby w stopniu zadawalającym.
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/kruchy_placek_z_rabarbarem_kruszonka/przepis.html
Przekopiowany przepis :
Składniki:
Ciasto kruche:
• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
• 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
• 50 g cukru
• 150 g masła
• 1 jajko
Nadzienie:
• 500 g rabarbaru
• 3 łyżki płynnego miodu
• 5 łyżek cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 100 g suszonych daktyli
Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/kruchy_placek_z_rabarbarem_kruszonka/przepis.html
Przekopiowany przepis :
Składniki:
Ciasto kruche:
• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
• 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
• 50 g cukru
• 150 g masła
• 1 jajko
Nadzienie:
• 500 g rabarbaru
• 3 łyżki płynnego miodu
• 5 łyżek cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 100 g suszonych daktyli