czwartek, 17 września 2015

Makaron faszerowany cukinią, kurczakiem i kurkami zapiekany w sosie pomidorowym

Nie tak dawno przywiozłam sobie z domu rodzinnego trochę ślicznych kurek, bo uznałam, że inaczej to się za nie nie zabiorę. W sumie jednak chyba nigdy nic z kurkami nie robiłam? Poszukałam więc przepisu, w domu miałam w pogotowiu kurczaka i cukinię, jakbym przepisu odpowiedniego nie znalazła. A tu przepis na kwestii smaku na makaron nadziewany tym wszystkim, z serem, z sosem pomidorowym! Dokupiłam tylko wielkie muszle i wzięłam się do roboty :-)


Przepis macie tu : http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/muszle_faszerowane_kurkami_cukinia/przepis.html

A tu przekopiowany :

Składniki (na 4 porcje)

16 muszli makaronowych

Nadzienie:
1 mała pojedyncza pierś kurczaka (ok. 150 g)
sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 cebuli
1 cukinia
150 g kurek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania
100 g tartej żółtej mozzarelli lub cheddara
oliwa extra vergine
Sos pomidorowy:
1 pomidor
300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
sól i pieprz
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano


Przygotowanie

Muszle faszerowane kurkami, cukinią i kurczakiem:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (około 10-12 minut). Odcedzić.

Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz kurki (opłukane, osuszone i pokrojone). Smażyć przez około 3 minuty. Pod koniec dodać 1 łyżkę natki pietruszki i doprawić w razie potrzeby solą. Odstawić z ognia, dodać połowę sera, wymieszać.

Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym (przepis poniżej). Posypać resztą sera, wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.


Sos pomidorowy:
Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.

No i jak to u mnie wyglądało?
Przede wszystkim zaczęłam od zrobienia sosu pomidorowego, do którego zamiast pomidora wrzuciłam pomidorki koktajlowe, bo akurat miałam na zbyciu. Później wzięłam się za nadzienie, a na końcu, w trakcie robienia farszu, wrzuciłam makaron do wody.
I przez to, że sama nie wysuszyłam kurek, uczulam żeby to jednak zrobić, bo nie będzie się ładnie smażyło, tylko tona płynu się zbierze i zacznie się wszystko dusić. Płyn odlałam w większości, no i na drugi raz będę wiedzieć ;-)
A wyglądało to u mnie tak :

Sos pomidorowy przed duszeniem


I gotowy


Kurki!


Przesmażamy kurczaka na oliwie


Dodajemy cukinię i kurki


W międzyczasie gotujemy makaron


Pod koniec do farszu leci połowa sera



A tutaj już w naczyniu żaroodpornym - sos rozsmarowujemy po dnie,
na to idzie faszerowany makaron, na koniec posypujemy serem i natką.


No i mamy!


Takie muszle :-)



I co mogę napisać? Baaardzo mi smakowało! I jak to pachnie! Farsz ekstra, całkowicie moje smaki, a sos pomidorowy był idealnym uzupełnieniem tych muszli, dla mnie mogłoby go być nawet trochę więcej.
Nic tylko polecać :-) Przepis oceniam 5/5.

Smacznego,
A.

1 komentarz:

  1. To wygląda baaaardzo smacznie :) Aż kusi by spróbować to przygotować, szczególnie że pogoda za oknem zachęca do czegoś tak pysznego :) Zapraszam również na mój blog, może też znajdziesz coś dla siebie :)
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń