czwartek, 11 maja 2017

Wegetariański sos boloński do spaghetti Jamiego Olivera

Zrobiłam już jakiś czas temu ten wegetariański przepis na sos bolognese od Jamiego, ale dopiero teraz jak widać zbieram się, żeby publikować jakiekolwiek przepisy. Ten jest zdecydowanie wart uwagi.
Testując go nie miałam pod ręką wersji pisanej, tylko tak jak zobaczyłam filmik instruktażowy na
YouTube, tak z niego korzystałam kilkakrotnie przewijając.

Co nietypowe dla tego bloga, wrzucam wam ten filmik z FoodTube Jamiego, żeby was też zanęcił ;-)


Link do przepisu pisanego : http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/vegetable-spag-bol-with-golden-herby-breadcrumbs/

Przetłumaczony przeze mnie przepis :

Porcje 2 
Gotowanie około 45 Minut
1 porcja = 609 kcal

Składniki

50g suszonej zielonej soczewicy (albo puszka zielonej soczewicy w wodzie ;-) )
oliwa z oliwek
10g suszonych podgrzybków
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera
1 gałązka rozmarynu
1 liść laurowy
50ml czerwonego wina, (opcjonalnie)
1 puszka 400g pomidorów
160g pełnoziarnistego spaghetti
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek extra vergine
40g bułki tartej
20g twardego włoskiego sera, typu parmezan

Sposób wykonania

Przełóż suchą soczewicę do garnka, zalej wodą i zagotuj. Przykręć ogień do średniego i gotuj przez 12 minut, albo do czasu, aż będzie miękka Odcedź, przełóż z powrotem do garnka i dopraw odrobiną soli, pieprzu i oliwy z oliwek.  
W międzyczasie umieść grzyby w małej miseczce i zalej je gorącą wodą, po czym odstaw do czasu aż wchłoną wodę.

Obierz cebulę i czosnek, oczyść łodygę selera i posiekaj razem. Oddziel od gałązki liście rozmarynu i również drobno posiekaj.

Podgrzej trochę oliwy z oliwek na średniej patelni na średnim ogniu, dodaj pokrojone warzywa, liść laurowy i rozmaryn, po czym duś pod przykryciem przez 10min, albo do czasu aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.

Zwiększ temperaturę do średnio-wysokiej, dodaj czerwone wino (jeśli używasz), po czym poczekaj aż odparuje.

Pokrój drobno grzyby i dodaj na patelnię, razem z wodą z moczenia grzybów, uważając, żeby nie dodać "zapiaszczonej" części, która zbiera się na dnie miseczki.

Dodaj pomidory, mieszając rozgniataj je łyżką, po czym dodaj pół puszki wody. Zagotuj, zmniejsz temperaturę pod patelnią do średniej/niskiej i gotuj przez 10 minut, po czym dodaj odsączoną soczewicę.
Gotuj spaghetti w osolonej, wrzącej wodzie przez 8 do 10 minut, albo do czasu aż będzie al dente.

Do miski przełóż liście tymianku, dodaj bułkę tartą i ½  łyżki oliwy z oliwek extra vergine, po czym wymieszaj do połączenia. Smaż na suchej patelni na średnim ogniu do zrumienienia się, mieszając co chwilę.

Usuń liść laurowy i delikatnie rozgnieć sos tłuczkiem do ziemniaków, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zgarnij trochę wody z gotowania makaronu do kubeczka, po czym odcedź makaron i przełóż na patelnię. Dodaj sos i razem wymieszaj, rozrzedzając sos wodą z gotowania makaronu, jeśli to potrzebne.

Nałóż do misek, posyp ziołową bułką tartą/okruszkami chleba, zetrzyj na wierzch ser i podawaj.

Robiłam jak na filmiku :)

Składniki mają się tak, zioła u mnie suszone


Pokrojone warzywa dusimy na patelni


Zamiast wina, którego mi zabrakło, dodałam porto


Woda po grzybach


Pucha pomidorów



Dodaję soczewicę



A tu już końcowka :-)


Co mogę napisać o tym przepisie? Smakowało mi bardzo zdjęte zaraz z ognia, bardzo sycące danie, dla wegan polecam dać wegański "parmezan" bądź wcinać bez.
Jednak, zdecydowanie NIE polecam jeść tego dania odgrzewanego, zupełnie coś innego, mi kompletnie nie smakował ten sos odgrzewany. Nie wiem skąd ta gigantyczna różnica w smaku, ale wiem na przyszłość, żeby robić tylko tyle ile mogę zjeść od razu.
Ogólnie mega polecam, do natychmiastowego zjedzenia ;-)
Ocena dania na ciepło 4,5/5, ocena dania odgrzewanego 2/5.

Smacznego,
A. 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię wege bolognese.
    Ciekawe, co piszesz o odgrzewaniu - zwykle ten sos zyskuje z czasem na smaku.
    Moze to wina soczewicy?
    :)

    OdpowiedzUsuń