niedziela, 8 kwietnia 2018

Pulpeciki z indyka w delikatnym sosie z koperkiem

Przepis już przygotowałam 2 razy, także czas, żeby go tu dodać i mieć pod ręką na kolejną okazję ;-)
Ogólnie tym razem nie miałam świeżego koperku niestety, także wymieszałam suszony ze świeżą natką pietruszki i też wyszło super :-)

Link : https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pulpeciki-z-indyka

Przekopiowany przepis :

SKŁADNIKI  4 PORCJE

500 g mielonego mięsa indyka*
1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
400 ml wody lub bulionu
1 marchewka
szczypta kurkumy w proszku
1 łyżeczka masła
oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda


PRZYGOTOWANIE

Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 - 10 minut. Odcisnąć. 
Do miski włożyć zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Jeśli mielimy mięso w domu, od razu możemy też zmielić cebulę oraz namoczoną bułkę. 
Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na lekko złoty kolor.
W garnku zagotować wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy oraz masła. Doprawić solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włożyć podsmażone kulki. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie 2 - 3 razy delikatnie obrócić pulpeciki.
Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną i ziemniaczaną (po ok. 1 łyżeczce), którą przesiewamy przez sitko, bezpośrednio do wywaru. Całość pogotować chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Pod koniec dodać pozostałą łyżkę posiekanego koperku.

PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki lub kasza
sałata z koperkiem i śmietaną 18% (posiekana sałata, pół łyżeczki koperku, łyżka posiekanego szczypiorku, 200 g śmietany, szczypta soli)

Wyglądało to u mnie następująco :





Niestety nie ma zdjęć na talerzu, bo pulpeciki ostatecznie trochę rozgotowałam i nie wyglądały zniewalająco ;-) Podałam zgodnie z sugestią z sałatą i ziemniakami.
Są rewelacyjne, taki babciny obiad :-) No i uwielbiam indyka, więc zrobię je na pewno jeszcze nie raz ;-)
Przepis oceniam na 5/5 i polecam.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz