środa, 11 czerwca 2014

Placek pasterski czyli Sheperd's Pie

Jak angielska klasyka to tylko z przepisu szkota ;-) A serio to do przepisów Gordona jestem jakoś bardziej przekonana, bo zawsze wychodzą mi rewelacyjnie (nie, żebym nie wiadomo ile tego robiła, ale jednak) i nie są specjalnie skomplikowane.A zapiekanki uwielbiam, więc czemu by nie włączyć nowej do repertuaru? :-)


Link do oryginalnego przepisu : http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/gordon-ramsay/gordons-shepherds-pie-recipe

Tu przetłumaczony przeze mnie :

6 Porcji

Składniki

    80ml oliwy z oliwek
    2 duże cebule, starte

    4 ząbki czosnku, starte
    3 marchewki, obrane i starte
    1 kg mielonej jagnięciny
    100g grzybów, cienko pokrojonych
    2 łyżek koncentratu pomidorowego
    250ml bulionu z kurczaka
    100ml czerwonego wina
    Duża "odrobina" sosu Worcestershire
    1 łyżka tymianku, posiekanego
    1 gałązka rozmarynu, listki oberwać i drobno posiekać

Na wierzch z tłuczonych ziemniaków :

    1.2 kg mącznych ziemniaków, obranych
    150g masła
    sól i świeżo mielony czarny pieprz

    3 żółtka
    50g Parmezanu, startego
    Oliwa z oliwek

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni, smaż cebule, czosnek i marchewki, aż nabiorą złotego koloru. Dopraw i dodaj rozmaryn, gotuj przez około 5 minut. W oddzielnej patelni smaż mięso mielone aż zbrązowieje, dodaj liście tymianku, cały czas mieszając rozdziel mięso i upewnij się, że smaży się równo. Kiedy mięso będzie brązowe, przełóż z patelni na talerz i pozbądź się nadmiaru tłuszczu, na patelnię wrzuć grzyby i smaż przez 5 min lub do czasu aż zmienią kolor na lekko złoty.

3. Dodaj koncentrat i mielone do marchewek z cebulą i dolej czerwonego wina, po czym zredukuj o około połowę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj bulion i sos Worcestershire. Delikatnie gotuj przez 20 minut do czasu aż mięso się ugotowało a całość zgęstniała. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego.

4. Gotuj ziemniaki przez około 20 min aż będą miękkie. Odcedź i przykryj pokrywką aby odparować pozostały płyn. Dodaj masło i żółtka i dobrze rozgnieć, zetrzyj połowę parmezanu do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Nie pozwól aby ziemniaki były zbyt mokre bo nie staną się chrupiące podczas pieczenia. Dopraw.

5. Przełóż masę ziemniaczaną na mięsną, posyp pozostałym parmezanem i skrop oliwą z oliwek.

6. Piecz przez 25-30 minut albo do czasu aż wierzch stanie się złoty.


Jeśli mimo to ktoś nie jest przekonany, sądzi, że to dużo roboty i w ogóle, to wrzucam nawet nie 2 minutowy filmik jak po kolei taki placek robiony przez Gordona powstaje ;-)

 

A u mnie powstawało to tak (oczywiście ilościowo z połowy i bez grzybów) :

Warzywka


Starte/pokrojone lądują na patelni


Z ziołami


Na drugiej patelni robi się mielone


Później łączymy, dodajemy koncentrat


Wino


i trochę sosu


Jak już mięso się zrobi przekładamy do naczynia żaroodpornego


Ugotowane ziemniaki rozgniatamy dobrze z resztą składników


I nakładamy na mięso


Wierzch trzeba było posypać parmezanem
(ups)


Ale i tak się upiekło


A na talerzu porcja ma się tak



Moje wrażenia - wykonanie proste, trzeba mieć na stanie dwie patelnie, garnek i naczynie żaroodporne. Skomplikowania zero, ale jakoś wydawało mi się wszystko mdłe, dużo doprawiałam podczas gotowania, na prawdę sporo. No i tak w ogóle wyszło to takie zwykłe, zero szaleństw ;-) No może jedynie to, że pierwszy raz gotowałam jagnięcinę i mielone inaczej pachniało podczas smażenia niż te nasze standardowe. Dobre wyszło, ale nie rewelacyjne, wiecie w czym rzecz.
Przepis oceniam na 4/5.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz