niedziela, 3 lipca 2016

Kaszotto z kurczakiem, cukinią i zieloną fasolką

Ostatnio miałam tydzień pod znakiem "kaszotto", gdzie przetestowałam dwa zielone przepisy z Kwestii Samku. Co mogę powiedzieć, jeszcze chyba nie zdarzyło mi się zawieźć na żadnym z testowanych przepisów z KS ;-)

Link do przepisu : http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-indykiem-fasolka-i-cukinia

Przekopiowany :

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

3 łyżki oliwy extra vergine
1/3 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
1 łyżeczka suszonego oregano
200 g piersi indyka
4 łyżki sosu sojowego
60 ml białego wina
1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 mała cukinia
4 łyżki posiekanego szczypiorku



PRZYGOTOWANIE

Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodać suszone oregano. 
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać 2 łyżki oliwy, włożyć zmielone mięso (lub rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane na desce). Polać sosem sojowym i obsmażać przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie składniki z boku patelni 1 - 2 razy przemieszać.
Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować ok. 2 - 3 minuty aż odparuje. Następnie wlać gorący bulion, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w kosteczkę. Fasolkę i cukinię dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie 1 raz składniki przemieszać. Otworzyć, wymieszać, posypać szczypiorkiem.

Przepis jest bardzo prosty, nie tak dużo roboty. U mnie tylko użyłam kurczaka zamiast indyka, może następnym razem będzie to indyk :-)
Wyglądało to tak (zdjęcia jak widać nocne)




Tak to wygląda na talerzu


Pyyycha! Uwielbiam wszystkie zielone warzywa, jeszcze ten szczypiorek! Prosto, smacznie, czego więcej chcieć?
Przepis oceniam na 5/5, do powtórzenia zdecydowanie.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz