czwartek, 30 maja 2013

Placki z piersi kurczaka z serem

Jak zobaczyłam ten wpis-przepis, od samych zdjęć podniósł mi się cholesterol, ale jednocześnie wygląda to tak bosko, że nie mogłam nie wypróbować. Ponadto przepis jest, jak widzę, przekazywany w rodzinie, tak więc samo to powinno być dobrą recenzją, no aleee zobaczymy ;-)

Przepis pochodzi z bloga Małgoo, a link do tegoż przepisu załączam tutaj : http://czytaczka.pinger.pl/m/18879352

Jako, że Małgoo ma to wszystko w sposób opisowy do zdjęć, spiszę to w formie "składniki-wykonanie" z tego co tam widzę i jak to widzę :-)

Składniki :

Podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki majonezu
3 jajka
Ser żółty
Olej

Wykonanie : 

1. Pierś kroimy dość drobno, wrzucamy do miski. Do tej samej miski dodajemy majonez.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z kurczakiem i majonezem. 
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą również dodajemy do kurczaka.
4. Wszystko miksujemy razem mikserem.
5. Ser kroimy w kostkę według upodobań i również dodajemy do kurczaka, jednak tym razem mieszamy wszystko łyżką.
6. Olej rozgrzewamy na patelni, na którą nakładamy placuszki. Po zrumienieniu z jednej strony odwracamy i smażymy również drugą.

niedziela, 26 maja 2013

Makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą

Kolejna zapiekanka, a jakże, ale póki co to już ostatnia ;-) Prosty przepis na pyszną wege zapiekankę,
pochodzi z programu "Pascal Po prostu gotuj", kolejny wydrukowany daaawno temu i zachowany, aby teraz ujrzał światło dzienne ;-)

Skan :

czwartek, 23 maja 2013

Zapiekanka a'la bolognese

Miałam tego dnia robić zupełnie inną zapiekankę, ale okazało się, że brak mi połowy składników...
Przeszukałam więc szybko zawartość kuchni i internetu i trafiłam na przepis na zapiekankę "po bolońsku", z sosem prawie jak do spaghetti które normalnie robię, ale jednak w formie zapiekanki. Czemu by nie?

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://zielonapietruszka.blox.pl/2012/06/Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-mielonym-po.html

I przekopiowany :

300g makaronu fussilli lub innego
500 mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka)
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
2 pomidory ( słodkie, soczyste)- można zastąpić pomidorami w puszce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki oliwy
po pół łyżeczki oregano i tymianku
sól, pieprz , gałka muszkatałowa do smaku
20 dag tartego sera żółtego

Ponadto na sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
200 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku

niedziela, 19 maja 2013

Zrób to sam - Szybki chleb na drożdżach

Szybki jak szybki, tyle co nie wymaga kilkugodzinnego wyrastania, a ledwie 40 min ;-) No ale szybszego
przepisu nie znalazłam, owy poniżej i tak zmodyfikowałam do warunków panujących w kuchni, no i sami zobaczcie co mi wyszło, a wyjść musiało, bo nie ma bata żebym jadła ten paskudny angielski chleb!


Przepis z którego skorzystałam : http://www.wielkiezarcie.com/recipe27540.html

Przekopiowany :

(składniki na jeden bochenek)

Składniki:
* 500g mąki pszennej
* 150g maki żytniej
* 2 łyżki cukru
* 2 łyzki soli
* 1,5 szklanki wody
* 2 łyżki oliwy lub oleju
* 1 torebka suszonych drożdży
* dodatki (ziarna słonecznika, suszona bazylia, pestki dyni itp - jak kto woli)

* Z podanych składników ugnieść dokładnie ciasto tak aby miało jednolita konsystencję (nie dodawać dodatków )

piątek, 17 maja 2013

Roladki z kurczaka z nadzieniem pietruszkowym gotowane na parze lub pieczone

Przepraszam za przydługi tytuł, ale z czasem wszystko się wyjaśni.

Nie miałam jeszcze okazji robić niczego na parze, więc jak w kuchni odkryłam parowar uznałam, że nie ma siły i muszę chociaż spróbować! :-) Zaczęłam przeglądać różne strony w poszukiwaniu przepisów i trafiłam na jedną poświęconą strikte gotowaniu na parze, dużo przepisów, ale muszę stwierdzić - skutecznie zniechęca toną reklam (na prawdę jest ich masa) i jest przez to słabo przejrzysta... Ale, że jestem zawzięta to uparłam się i wybrałam sobie coś na początek co wygląda na prawdę nieźle na papierze :-)

Link do przepisu z którego skorzystałam : http://www.naparze.com.pl/html/Przepisy%20drob/Pietruszkowa%20piers.html

Składniki (2 porcje):
 2 szt. Pierś z kurczaka pojedyncza (jedna pojedyncza pierś = jedna porcja)
 1 szt. Awokado
 2 pęczki natki z pietruszki (duże)
 100g. Kasza jęczmienna
 300 - 350. Fasolka szparagowa świeża

Przyprawy: 
 Sól i pieprz 

Przygotowanie:

 Awokado należy kupić 2 - 3 dni wcześniej aby zmiękło, kładziemy je w ciepłym miejscu na parapecie lub z owocami.
 Dzięki temu awokado zmięknie i będzie łatwiej przyrządzić nadzienie pietruszkowe.
 Bez obawy awokado może leżeć nawet tydzień.
 Awokado przecinamy na pół ostrym nożem uważając aby nie przeciąć pestki.

 Usuwamy pestkę a miąższ wyciągamy ze skórki łyżką.

 Pietruszkę płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
 Nożyczkami odcinamy wszystkie listki do przygotowania nadzienia, łodygi możemy posiekać i dodać do aromatyzera lub w całości układamy na pierwszym poziomie parowaru.
 Pietruszkę drobno siekamy ostrym nożem.

 Posiekaną pietruszkę dodajemy do miąższu z awokado i lekko doprawiamy solą.

 Wszystko dokładnie łączymy, najlepiej widelcem rozgniatając miąższ z awokado.
 Dlatego warto kupić awokado wcześniej by było miękkie, w sklepach z reguły jest w chłodni aby spowolnić proces dojrzewania i mięknięcia. 
 Tak przygotowaną pastę wkładamy do lodówki na czas przygotowania piersi z kurczaka.

wtorek, 14 maja 2013

Sałatka z kuskusem i warzywami

Tak, mam nadzieję, że powoli wracam ;-)

Oglądam czasem program "Not my mama's meals" Bobbyego Deena w którym przedstawia swoje lżejsze i zdrowsze wersje lub zamienniki przepisów które robiła jego, chyba bardziej znana, mama - Paula Deen. Powstał moim zdaniem kolejny fajny program w którym znajduję też dla siebie jakieś fajne rzeczy, jak chociażby ten. Uwielbiam kuskus i to mi w sumie ze słowem "sałatka" w tytule w zupełności wystarczyło, żeby się rzucić do roboty ;-)

Przepis pochodzi ze strony : http://thedeenbros.com/index.php/recipes/recipe_detail/bobbys_couscous_salad/

A przetłumaczony przeze mnie przybrał formę taką :

Składniki:

1 szklanka nieugotowanego kuskusu
2 uncje sera feta , pokruszone
1 szklanka pomidorków cherry, pokrojonych na cztery
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
9 oliwek kalamata, posiekanych (ja użyłam dużych czarnych po prostu)
2 ogórki Kirby albo Perskie (w Polsce to pewnie te długie, krótkie czy wężowe, zależnie od sklepu. Byle nie gruntowe!), posiekane w kostkę
1/2 cytryny, wyciśniętej (sok ;-) )

Wykonanie:

W średnim garnku, zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody. Wmieszaj kuskus. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką,  i niech 5 min postoi. Zdejmij pokrywkę i spulchnij widelcem. Dodaj fetę, pomidorki,oliwę z oliwek, sól, pieprz, oliwki, ogórki i sok z cytryny. Mieszaj aż się połączy. Podawaj gorącą lub w temperaturze pokojowej. 

Informacje żywieniowe:

Porcja : 190 kalorii; 6 g tłuszczu 

Ilość porcji: 6  
 Czas przygotowania : 10 min
 Czas gotowania : 5 min
Poziom trudności : Łatwy