poniedziałek, 13 listopada 2017

Dietetyczne rafaello

Nie szaleję za kaszą jaglaną, także ucieszyła mnie opcja tego domowego rafaello z kaszą manną :-)
Wszystkie składniki miałam w domu, chęci dla odmiany też (marudziłam już, że powinnam je zrobić już z rok), więc się zrobiły ;-)

Link do przepisu : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dietetyczne-rafaello

Przekopiowany :

Składniki: 
mleko 0,5 % lub 1,5%(200g) 
woda (200g) 
kasza manna (100g) 
cukier trzcinowy lub stevia(20g) 
olejek waniliowy, kokosowy lub migdałowy
migdały (30g) 
wiórki kokosowe (75g)


Sposób przygotowania przepisu:

Do garnka wlewamy mleko, wodę i wsypujemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy na małym ogniu ciągnie mieszając tak długo, aż kasza zesztywnieje i będzie odstawać od brzegów. Na gorąco nie będzie jeszcze super sztywna, ale ma być konsystencji tzw. „łyżka staje”. 
Do gorącej kaszy wsypujemy pokrojone na drobno obrane migdały lub gotowe płatki migdałowe. 
Kaszę odstawiamy i czekamy aż przestygnie. Z lekko ciepłej formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. 
Gotowe rafaello schładzamy w lodówce kilka godzin. Po schłodzeniu jest konsystencji kremowej, drobna kaszka praktycznie niewyczuwalna.

Czas przygotowania około 30 min, także jak dla mnie ekspres, najdłużej to się chyba kula te kulki ;-)

Krótki instruktarz zdjęciowy - jak to się robiło :


A tak oto wyszło


Teraz to już chyba tylko zdjęcia robione po ciemku... ;-)
Tak więc - wyszło super, podoba mi się, że wszystko szybko i z łatwo dostępnych składników, długo mogą wytrzymać w lodówce, smaczne, ale trzeba jednak więcej słodzika :-) Następnym razem dodam chyba jeszcze miodu, powinno grać.
Przepis oceniam na 4,5/5 i polecam.

Smacznego,
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz